Με μια κοφτή δήλωση πέντε αράδων, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προσγείωσε απότομα τις προσδοκίες άμεσων αποφάσεων για το ελληνικό χρέος. «Δεν ετοιμάζεται καμία ελάφρυνση χρέους» ανέφερε σε γραπτή δήλωση στο πρακτορείο Reuters ρίχνοντας και πάλι το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων», υπονοώντας προφανώς το πακέτο της προκαταρκτικής συμφωνίας με τους δανειστές και τα μέτρα των 3,8 δισ. ευρώ.
«Οσον αφορά τα πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μια σαφή συμφωνία στην ανακοίνωση του Eurogroup του Μαΐου του 2016. Σύμφωνα με αυτή, μετά την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής θα υπάρξει αξιολόγηση για το εάν είναι αναγκαία μέτρα για το χρέος. Αυτό συνεχίζει να ισχύει» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelblatt», σύμφωνα με το οποίο Κομισιόν, ESM, ΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν ετοιμάσει ένα έγγραφο με μια σειρά από μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο θα σταλεί στο Eurogroup για περαιτέρω συζήτηση. Βασικό στοιχείο της πρότασης, κατά το δημοσίευμα, ήταν η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ, ύψους 13 δισ. ευρώ, χρησιμοποιώντας κεφάλαια τα οποία θα περισσέψουν από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, το οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015, μετά τη λήξη του προγράμματος. Το δημοσίευμα μάλιστα έφερε τη γερμανική κυβέρνηση να μην είναι «επί της αρχής αντίθετη στην ιδέα», συμπληρώνοντας ότι «το Βερολίνο βλέπει την πρόταση ως μία από τις πολλές εναλλακτικές, αλλά δεν θα ληφθεί απόφαση μέχρι να λήξει το τρέχον πρόγραμμα. Για την ώρα, το Βερολίνο θέλει να επικεντρωθεί στο τρέχον πακέτο και στα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα» είχαν πει στη «Handelsblatt» γερμανικές κυβερνητικές πηγές.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (στον Flash 96) είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη ληφθεί απόφαση για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αλλά λίγες εβδομάδες αργότερα.
Αξιολόγηση και χρέος βρέθηκαν χθες και στην ατζέντα του έκτακτου EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, στο οποίο μετείχαν οι επικεφαλής του κουαρτέτου αλλά και ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Σε κοινή δήλωσή τους οι εκπρόσωποι των θεσμών, αφού καλωσόρισαν την προκαταρτική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ανέφεραν ότι «μόλις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016».
Η συμφωνία του περασμένου Μαΐου αφορά την ενεργοποίηση βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος «εφόσον χρειαστεί». Το Eurogroup, άλλωστε, έχει πολλές φορές επαναλάβει ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, εφόσον χρειαστεί, θα εφαρμοστούν μόνο μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, από τον Αύγουστο του 2018 και μετά.
ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΙ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Fitch, «το χρονοδιάγραμμα και το αποτέλεσμα των συζητήσεων για το χρέος παραμένουν αβέβαια». Χωρίς να προσδιορίζει τις αποφάσεις χρονικά, ο Moody’s σε έκθεσή του αποτιμά θετικά τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, σημειώνοντας ότι «θα μπορούσε να οδηγήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».
Η δήλωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ουσιαστικά αποτελέσματα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, θέτοντας σε αμφισβήτηση ακόμα και τις ύστατες προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης όχι για σαφείς αποφάσεις αλλά έστω για ένα περίγραμμα λύσεων μελλοντικής εφαρμογής.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ένας νέος γύρος μπρα ντε φερ ανάμεσα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ ήταν, από όσους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του χρέους, παραπάνω από αναμενόμενος όσο πλησιάζουμε στις 22 Μαΐου. Το παιχνίδι προφανώς δεν έχει τελειώσει ακόμα, αλλά η χθεσινοβραδινή ψυχρολουσία από το Βερολίνο είναι ισχυρή.