«Ισορροπημένη και βιώσιμη» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας μιλώντας, την Πέμπτη, στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου προσθέτοντας ότι «παρά την παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον δημοσιονομικές επιβαρύνσεις μετά τη λήξη του προγράμματος ύψους 4,5 δισ. ευρώ, πετύχαμε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».
Κατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά κατά του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας ότι αναμένει να δει την τελική του στάση για το εάν θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα.Κατέστησε σαφές ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται τα μέτρα, τονίζοντας ότι μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου, θα πρέπει να έχουν σαφώς περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Εστειλε ταυτόχρονα μήνυμα προς τους υπουργούςότι το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί, ενώ δεσμεύτηκε ο ίδιος προσωπικά ότι από την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί κάθε υπουργείο ξεχωριστά για να λάβεισαφή εικόνα περί των πεπραγμένων αλλά και του σχεδιασμού.
Για τη συμφωνία
Όπως εξήγησε οι δανειστές αφενός επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα και αφετέρου έχουν συγκεκριμένο μοντέλο και στρατηγική για τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας. «Το μοντέλο αυτό βρίσκεται σε σύγκρουση πολλές φορές με αυτό που εμείς επιδιώκουμε για τη χώρα, για την οικονομία και για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών» σημείωσε.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότιθεμελιώδης στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει η χώρα από τα μνημόνια. «Να τελειώσει οριστικά η περίοδος της ταπεινωτικής επιτροπείας.Αυτός ο στόχος συνιστά το πρώτιστο αριστερό, προοδευτικό και πατριωτικό καθήκον». Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένηνα υλοποιήσει αυτόν τον στόχο λαμβάνοντας το οποιοδήποτε κόστος. «Δεν υπήρξαμε ποτέ θιασώτες της λογικής του ‘πάση θυσία’. Δεν ακούσαμε ποτέ τις φωνές που επανειλημμένα μας καλούσαν να υπογράψουμε ό,τι συμφωνία μάς φέρουν οι θεσμοί.
Για τον λόγο αυτό, διαπραγματευτήκαμε σκληρά. Σε κάποια σημεία υποχωρήσαμε, όμως, σε άλλα τόσα καταφέραμε να κερδίσουμε πράγματα που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας» υποστήριξε.
Αναφερόμενος στην τεχνική συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτή βρίσκεται στο πνεύμα της πολιτικής απόφασης του Eurogroup της 7ης Απριλίου, με την τροποποίηση του δημοσιονομικού μείγματος το 2019 και το 2020, με περιοριστικά μέτρα ύψους 1% συν 1%, αλλά και ισόποσα μέτρα ελάφρυνσης. «Με λίγα λόγια, το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, δηλαδή δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι είμαστε εντός των στόχων του προγράμματος» ανέφερε.
Οπως σημείωσε, για το 2019 τα περιοριστικά μέτρα στοχεύουν την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1%. Η τεχνική συμφωνία προβλέπει ότι η μεγαλύτερη μείωση δεν μπορεί να ξεπερνά το 18%, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προσωπικές διαφορές που υπερβαίνουν ακόμα και το 30% της συνολικής σύνταξης. «Για το 2020 συμφωνήθηκε η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ να προέλθει από την μείωση του αφορολόγητου ορίου. Το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί επομένως το 2020 μεσοσταθμικά στα 5.900 ευρώ» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Οπως είπε, για πρώτη φορά σε κλείσιμο αξιολόγησης περιγράφονται και τα ισόποσα αντίμετρα για το 2019 και το 2020, υπό την προϋπόθεση ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.Η συγκεκριμένη δέσμη αντίμετρων θα κατατεθεί ως ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή.
Περιμένουμε την τελική στάση του κ. Μητσοτάκη
«Θέλουμε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν έστω αυτό το ευνοϊκό, κομμάτι της συμφωνίας» είπε ο κ. Τσίπρας.
«Περιμένουμε φυσικά να δούμε και την τελική στάση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σήμερα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, γιατί ισχυρίζεται πως αυτά τα θετικά μέτρα είναι απλά ψίχουλα. Με αυτή του στάση, όμως, έχει βρεθεί μπροστά σε ένα αδιέξοδο που δημιούργησε ο ίδιος. Είτε θα αρνηθεί να ψηφίσει τα θετικά μέτρα και θα επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη όταν καταψήφισε την παροχή της εφάπαξ 13ης σύνταξης, είτε θα τα ψηφίσει, αναγνωρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα όχι απλά δεν αποτελούν ψίχουλα αλλά μια ουσιαστική στήριξη προς τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η τεχνική συμφωνία περιέχει και σειρά κομβικών για τη χώρα άλλων ζητημάτων. Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση κατάφερενα παραμείνει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και η πώληση μονάδων της να περιοριστεί μόνο στο 40% των λιγνιτικών μονάδων, δηλαδή περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής, που ούτως ή άλλως θα βαίνει μειούμενο λόγω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Στο θέμα των συμβασιούχων, δεν περικόπτονται αυτοί που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και εισάγεται ρήτρα εξαίρεσης αυτών που προσλαμβάνονται για την κάλυψη των αναγκών της προσφυγικής κρίσης.
Στο θέμα της δημόσιας περιουσίας, τελικά εντάχθηκαν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας δημόσιες επιχειρήσεις και περιουσία που ανήκαν στο ΤΑΙΠΕΔ και άρα η κυβέρνηση μπορεί πλέον να εξετάσει δυνατότητες αξιοποίησής τους πέρα από την πώληση.
Στα θετικά της συμφωνίας, κατά τον Πρωθυπουργό, είναι και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, εκεί όπου η απαίτηση ήταν η καθολική απελευθέρωση, αλλά τελικά επετεύχθη πλαίσιο που θα αφορά Κυριακές σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές.
Για την εξοικονόμηση 0,2% του ΑΕΠ που θα υλοποιηθεί το 2018, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο και επιτυγχάνεται χωρίς κοινωνικό αντίκτυπο.
«Καταλήξαμε σε αυτή τη συμφωνία, παραχωρώντας επί της ουσίας μια νομοθετημένη δέσμευση για δημοσιονομικά μέτρα το 2019 και το 2020. Κι αυτό το κάναμε γιατί ήταν η βέλτιστη δυνατή λύση για να αρθεί το αδιέξοδο που προκαλούσε με τη στάση του το ΔΝΤ. Ηπαρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αποτελούσε τη βασική σταθερά της Γερμανίας, παρά τις σοβαρές διαφορές τους στο ζήτημα του χρέους, ενόψει φυσικά και των γερμανικών εκλογών το φθινόπωρο.Κάναμε αυτή τη δύσκολη πολιτική επιλογή, παίρνοντας ουσιαστικά το εξιτήριο από την επιτροπεία και το τέλος της εποχής των μνημονίων που άφησαν τεράστιες πληγές στη χώρα» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Αναμένουμε λύση για το χρέος
Οπως είπε,η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να κλείσουν άμεσα οι άλλες σημαντικές εκκρεμότητες, με πρώτη και βασική αυτή του χρέους. «Ισχύει στο ακέραιο ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα. Μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μάη, θα πρέπει να έχουν σαφώς περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος» είπε ο κ. Τσίπρας.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει για το χρέος «μία λύση που θα δημιουργεί ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας για την ελληνική οικονομία και παράλληλα θα καλύπτει τόσο τους Ευρωπαίους όσο και το ΔΝΤ. Γνωρίζουμε όλοι την απόσταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και -κυρίως- τη Γερμανία στο συγκεκριμένο θέμα. Ομως η Ελλάδα έχει κάνει όσα της αναλογούν και μένει πλέον όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πειθαρχήσουν στις αποφάσεις του περασμένου Μάη» υπογράμμισε.
Ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αποτελεί επίσης βασική προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει και η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, ανέφερε. «Ηδη οι καθυστερήσεις, λόγω των παράλογων απαιτήσεων κυρίως του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, έχουν κοστίσει στην ελληνική οικονομία και πρέπει γρήγορα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος» είπε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι το «κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ένα σημαντικό κύκλο της διακυβέρνησής μας».
Δεν μπορεί να καθυστερεί το κυβερνητικό έργο
Η παράταση των διαπραγματεύσεων δέσμευσε χρόνο και φαιά ουσία από τα περισσότερα υπουργεία, που υπό συνθήκες ομαλότητας θα μπορούσαν να παράξουν πολύ πιο αποτελεσματικά έργο, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει πλέον για κανέναν ανάμεσά μας το άλλοθι της διαπραγμάτευσης. Το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί. Από την επόμενη μέρα και της τυπικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ξεκινάμε την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού, που ξεδιπλώνεται σε ορίζοντα εξαετίας. Τα δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019 αλλά και η τετραετία που θα ακολουθήσει αυτή την αναμέτρηση, η οποία θα είναι η πρώτη περίοδος μετά από μια δεκαετία που μια ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να υλοποιήσει έργο εκτός της μέγγενης της επιτροπείας» είπε.
«Εχουμε καταφέρει ήδη αρκετά, παρά το περιοριστικό δημοσιονομικό πλαίσιο και την αβεβαιότητα. Πλέον έχει έρθει η ώρα να κάνουμε ακόμα περισσότερα, έχοντας μέθοδο, ιεραρχήσεις, χρονοδιαγράμματα, στρατηγικό σχέδιο» σημείωσε.
«Υπάρχει μπροστά μας μια διετία σταθερής αναπτυξιακής πορείας. Ο κύκλος της ύφεσης και της αβεβαιότητας, όμως, δεν θα κλείσει απλά επειδή κλείνει η αξιολόγηση και ρυθμίζεται το χρέος. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, σοβαρός προγραμματισμός και συντονισμός, ιεραρχήσεις αλλά και συγκρούσεις» τόνισε ο Πρωθυπουργός.