Σφοδρή αμμοθύελλα που προέρχεται από τη Μογγολία ταλαιπωρεί για ακόμα μια φορά μεγάλο μέρος της βόρειας Κίνας, μιας χώρας που πολύ συχνά υποφέρει από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις της.

Οι επίσημες ενδείξεις για την ποιότητα του αέρα βρίσκονται πολύ πάνω από το όριο που έχει ορίσει ο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι αρχές συμβουλεύουν τους κατοίκους να αποφεύγουν τις υπαίθριες δραστηριότητες και τους ηλικιωμένους να παραμείνουν στους εσωτερικούς χώρους.

Η περιβαλλοντική υπηρεσία του Πεκίνου δήλωσε ότι από τις 11:00 τοπική ώρα τα επίπεδα της ρύπανσης των αναπνεύσιμων σωματιδίων έφταναν τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τη στιγμή που ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το μέγιστο ασφαλές επίπεδο πρέπει να είναι 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Οι αρχές δήλωσαν ότι το φαινόμενο θα ταλαιπωρήσει το Πεκίνο μέχρι το βράδυ της Πέμπτης και η ορατότητα θα είναι αισθητά χαμηλή καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται αξιωματούχους της πόλης η θύελλα της σκόνης άρχισε να κινείται προς το Πεκίνο αργά το απόγευμα της Τετάρτης και μέσα σε μια νύχτα έπνιξε την πόλη.

Το φαινόμενο έχει επηρεάσει ένα τεράστιο τμήμα της βόρειας Κίνας από τη δυτική επαρχία Σιντσιάνγκ μέχρι την ανατολική Χεϊλονγκτσιάνγκ ενώ η εσωτερική Μογγολία είναι αντιμέτωπη με ιδιαίτερα κακές ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η Κίνα υποφέρει από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τον χειμώνα, καθώς η θέρμανση των κατοίκων της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην καύση άνθρακα.