Στις 10 Μαΐου, ημέρα Τετάρτη, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς. Αν δεν αλλάξει κάτι, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς επεξεργασία στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές με την μορφή του επείγοντος σε δύο συνεδριάσεις –την Πέμπτη και την Παρασκευή 11 και 12 Μαΐου.

Μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο και ακολουθεί η Ολομέλεια, όπου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση τη Δευτέρα 15 Μαΐου.

Σημειωτέον ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για το Πεκίνο στις 11 Μαΐου και επιστρέφει στις 15 Μαΐου. Θα είναι δηλαδή στη Βουλή για τη συνεδρίαση της Τρίτης 16 Μαΐου. Δεν θα είναι όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς έχει προγραμματισμένη ομιλία στο Λονδίνο.

Αν δεν προκάνει να επιστρέψει αυθημερόν, το πιθανότερο είναι να δοθεί παράταση στις συνεδριάσεις και για την επομένη, Τετάρτη 17 Μαΐου, ώστε να μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την ψήφιση των μέτρων.
Και Τσακαλώτος

κατά Λιαργκόβα

Στο μεταξύ, πριν ακόμη κοπάσει ο θόρυβος από την επίθεση –μέσω κύκλων –του Νίκου Βούτση στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσής του και τις εκτιμήσεις που αμφισβητούν το οικονομικό success story που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, ήρθε και νέο χτύπημα.

«Δράστης» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έβαλε θέματα για την αξιοπιστία του επικεφαλής του Γραφείου, καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα. «Τον τελευταίο καιρό έχει αμβλυνθεί η αμεροληψία του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής» φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ποινικά ανοιχτές

οι Λίστες

Μένω στη Βουλή για να σας πω ότι οι υποθέσεις που εμπίπτουν στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς παραμένουν «ζωντανές» εφόσον υπάρχει ποινικό θέμα, σύμφωνα με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) –της πρώην Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων – Γιώργο Πιτσιλή.

Αυτό απάντησε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκο με αφορμή τη σχετική συζήτηση με τους δανειστές στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Οπως είπε ο ίδιος, όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές δεν αποκλείουν τους ελέγχους.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτό το καταθέτω επειδή ήμουν παρών και με ενεργό συμμετοχή σε αυτή τη συζήτηση, η συμφωνία που έγινε με τους ξένους δεν αποκλείει τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων εφόσον υπάρχει θέμα ποινικό, η μεγάλη δηλαδή φοροδιαφυγή, που είναι και το ζητούμενο» τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας έχει δύο διατάξεις για παραγραφή 5ετίας και 20ετίας και πως εκκρεμεί στο ΣτΕ σχετικό ερώτημα.

Το ΣτΕ θα αποφανθεί αν είναι συνταγματική η διαδοχική παράταση παραγραφής και στη συνέχεια, όπως είπε ο Πιτσιλής, η Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προσδιορίσει τις προτεραιότητες και θα προχωρήσει σε ελέγχους.
«Τα ψέματα Τσίπρα

για τα πρόστιμα»

Νωρίτερα στη Βουλή σημειώθηκε έκρηξη του γαλάζιου Δ’ αντιπροέδρου της, Νικήτα Κακλαμάνη, καθώς τα ποσά που έχει εισπράξει η κυβέρνηση από τα πρόστιμα για τις λίστες Λαγκάρντ – Μπόργιανς, τα εμβάσματα εξωτερικού, τις offshore και το λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων ποτών εμφανίζουν μεγάλη απόκλιση σε σύγκριση με τα όσα δήλωνε στις 10 Φεβρουαρίου 2017 ο Πρωθυπουργός στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος επισήμανε ότι ενώ ο Τσίπρας έλεγε στη Βουλή ότι «υπάρχουν βεβαιωμένα ποσά άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ», σύμφωνα με το έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που διαβίβασε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, τα βεβαιωθέντα πρόστιμα από τις λίστες Λαγκάρντ – Μπόγιαρνς, εμβάσματα και offshore είναι 555.685.564,24 ευρώ (περίπου 50% λιγότερα από όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός) και εισπραχθέντα (μόλις) 80.030.901,42 ευρώ.

Οσον αφορά το λαθρεμπόριο, ο Κακλαμάνης επικαλείται τη δήλωση Τσίπρα ότι «μόνο το 2016 πήγαμε στα 557 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία από τους ελέγχους στα τελωνεία για το λαθρεμπόριο καπνικών», ενώ σύμφωνα με την Παπανάτσιου τη διετία 2015-16 συνολικά για το λαθρεμπόριο –όχι μόνο των καπνικών αλλά και των πετρελαιοειδών και των αλκοολούχων –βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 611.707.082,81 ευρώ (περίπου όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός για ένα χρόνο και μόνο για τα καπνικά) και εισπράχθηκαν (μόλις) 31.192.603,42 ευρώ.

Μάλλον πρέπει κάποιος να δώσει εξηγήσεις –αν μη τι άλλο στον Τσίπρα, για να μη δίνει άλλα νούμερα και εκτίθενται όλοι.