Η συμφωνία, παρ’ όλο που έχει σημεία στα οποία υποχωρήσαμε, είναι ισορροπημένη, δίνει προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση και θα αποδείξουμε ότι έχει τις λιγότερες δυνατές πληγές για την κοινωνία, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Παρασκευή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός μάλιστα, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να διανείμει στην κοινωνία μέρισμα από το πλεόνασμα του 2016, είπε ότι ο αρχηγός της ΝΔ είναι «ωραίος μάγκας, αλλά τζάμπα μάγκας».

«Μέσα στην απελπισία του ο άνθρωπος που καταψήφισε την εφάπαξ 13η σύνταξη ήρθε να μας προτείνει να δώσουμε τώρα άλλο τόσο από αυτό που δώσαμε. Τι έγινε ξαφνικά και έγινε τόσο κουβαρντάς ο κ. Μητσοτάκης;», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Ωραίος μάγκας ο κ. Μητσοτάκης, εύκολη η πλειοδοσία. Αλλά όπως είπε ένας πιστός στρατιώτης της παράταξης του,τζάμπα μάγκας», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας, «καθησυχάζοντας» τον πρόεδρο της ΝΔ, ανακοίνωσε πως «όταν θα έρθει η ώρα, η κυβέρνηση αυτή θα διανείμει όταν πρέπει, εκεί που πρέπει και με ασφάλεια έναντι στόχων την υπεραπόδοση των πλεονασμάτων. Στο τέλος του 2017 θα πράξουμε ό,τι πράξαμε και στο τέλος του 2016».

«Τώρα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε με νηφαλιότητα την επόμενη μέρα και ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, κι αυτό πρέπει να το κάνουμε όχι με τους θεσμούς, αλλά με τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις, με την αυτοδιοίκηση, κι αυτό ξεκινήσαμε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την άρνησή του να υπερψηφίσει τα αντίμετρα λέγοντας ότι «θέλει να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε με απόλυτο τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση πρόωρων εκλογών λέγοντας: «Εμείς θα καταφέρουμε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, γι’ αυτό θα πάμε μέχρι τέλους, για να κριθούμε ανοιχτά και καθαρά απέναντι σε αυτούς που λεηλάτησαν και γονάτισαν τη χώρα».

«Είναι ορατό πλέον -και αυτό φέρνει ταραχή στα άλλα στρατόπεδα- ότι πολύ σύντομα θα είμαστε η κυβέρνηση που έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση, από τα μνημόνια, τη διαρκή λιτότητα και την ταπεινωτική επιτροπεία. Γι’ αυτό αξίζει τον κόπο αυτή η προσπάθεια και αυτός ο αγώνας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουμε να διαβούμε ένα ακόμη δύσκολο μονοπάτι, αλλά για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό γνωρίζουμε πού βγάζει αυτό το μονοπάτι. Κάθε δύσκολη απόφαση που πήραμε έχοντας πλήρη επίγνωση του κόστους, μας έφερε κοντά στον στόχος, τόνισε.

«Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης μας βγάζει -όπως αρέσει και στον Ευκλείδη να λέει- σε έναν καθαρό διάδρομο δεκαετίας σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της χώρας να μπορεί να αποπληρώνει με τις δικές της δυνάμεις την αναχρηματοδότηση των χρεών της», επισήμανε. Πρόσθεσε ότι έτσι θα μπορέσει η χώρα να αναπτύξει τις δυνατότητές της χωρίς καταναγκασμούς.

«Από εκεί και πέρα είναι στα χέρια μας να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο λαός και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να δικαιώσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη». Γιατί, όπως σημείωσε, πάνω απ’ όλα «είμαστε κομμάτι του λαού που μας έφερε σ’ αυτήν τη θέση, δεν είμαστε πορφυρογέννητοι, ούτε νεροκουβαλητές των συμφερόντων». «Δεν είμαστε εμείς που λεηλατήσαμε, χρεοκοπήσαμε και βάλαμε τη χώρα στα μνημόνια», τόνισε ο κ. Τσίπρας.