Ισως είναι σύμπτωση. Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν αλλάζει. Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η αναγέννηση του Αγιαξ συντελείται ανά εικοσαετίες. Η πρώτη φορά έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ηταν τότε που ο δάσκαλος στο επάγγελμα Λουίς φαν Γκάαλ ανέδειξε μία πλειάδα πιτσιρικάδων από τις ακαδημίες του Αίαντα με τους οποίους κατέκτησε το 1995 το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ μετά το 1973.

Ο επόμενος κύκλος της εικοσαετίας έκλεισε ξανά με τον Αγιαξ να εμφανίζει μία ακόμα καταπληκτική ομάδα, που δείχνει έτοιμη να επαναλάβει τα κατορθώματα των ιστορικών ομάδων του Κρόιφ της δεκαετίας του 1970 και των αδελφών Ντε Μπουρ, Κλάιφερτ, Ζέεντορφ και Ντάβιντς της δεκαετίας του 1990.

ΤΑΛΕΝΤΟ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ. Οσα έχει επιδείξει φέτος ο σπουδαίος ολλανδικός σύλλογος στην Ευρώπη, αλλά κυρίως την πλειάδα των ταλέντων που παρατάσσει και το επιθετικό ποδόσφαιρο που ξεδιπλώνει, οδηγούν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: ο Αγιαξ βρίσκεται σε δρόμο επιστροφής.

Στον πρώτο ημιτελικό του Γιουρόπα Λιγκ με τη Λυών κατέβασε ομάδα με μέσο όρο ηλικίας 22 έτη και 137 ημέρες, ενώ αγωνίστηκαν δύο 17χρονοι, ο επόμενος Φρανκ ντε Μπουρ, Ματάις ντε Λιχτ, και ο Τζάστιν Κλάιφερτ.

Αν σας λέει κάτι το όνομά του είναι γιατί πρόκειται για τον γιο του Πάτρικ Κλάιφερτ, από τον οποίον ο υπογράφων είχε πάρει συνέντευξη όταν ήταν επίσης 17 ετών και είχε έρθει στην Αθήνα με τον Αγιαξ για να αγωνιστεί εναντίον της ΑΕΚ για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Αν ο Αγιαξ του 1970 είχε στυλοβάτες τους Μίχελς και Κρόιφ και του 1990 τον Λουίς φαν Γκάαλ, η σημερινή ομάδα στηρίζεται στην τρόικα Μαρκ Οβερμαρς (αθλητικός διευθυντής), Ντένις Μπέργκαμπ (βοηθός προπονητή) και Εντβιν φαν ντερ Σαρ (διευθύνων σύμβουλος).

Ολοι τους με θητεία στον Αγιαξ και με τις ευλογίες του συγχωρεμένου Γιόχαν Κρόιφ.

Αυτό που έκανε το «κλικ» για να πάρει μπρος ξανά η μηχανή του Αγιαξ δεν ήταν ούτε η περίφημη σχολή του, που έτσι κι αλλιώς δεν έχει σταματήσει ποτέ να αναδεικνύει ταλέντα, ούτε η πίστη στο αγωνιστικό σύστημα 4-3-3.

Τη διαφορά έκανε το καταπληκτικό σκάουτ και οι σωστές επιλογές στις μεταγραφές, οι οποίες σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές αρχές του συλλόγου δημιούργησαν ξανά ένα πολύ καλό μείγμα.

Ο Οβερμαρς έχει τον μεγαλύτερο ρόλο από τους τροϊκανούς. Είναι αυτός που ελέγχει το δίκτυο σκάουτινγκ και χαράσσει τη μεταγραφική πολιτική.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΒΕΡΜΑΡΣ. Είναι αυτός που έφερε στο Αμστερνταμ τον καμερουνέζο τερματοφύλακα Αντρε Ονανά από την Μπαρτσελόνα σχεδόν τσάμπα, και τον Αμίν Γιουνές από την Γκλάντμπαχ αντί πινακίου φακής.

Τα 30 εκατ. ευρώ που εισέπραξε ο Αγιαξ από την πώληση του Μίλικ στη Νάπολι πέρυσι, ο Οβερμαρς φρόντισε να τα επενδύσει με τον καλύτερο τρόπο.

Πήρε τον Χακίμ Ζιγέτς από την Τβέντε το καλοκαίρι έναντι 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον παίκτη που έβγαλε τρεις ασίστ στη νίκη με 4-1 επί της Λυών.

Τον Ιανουάριο έφερε στην Αρένα τον Βραζιλιάνο Νταβίντ Νέρες, έναντι 15 κατ. ευρώ. Επαιζε στη Σάο Πάουλο και θεωρείται το ίδιο ταλαντούχος με τον Νεϊμάρ, όταν ήταν στην ηλικία του ο παίκτης της Μπάρτσα.

Στα τρία πρώτα παιχνίδια που έπαιξε στο πρωτάθλημα πέτυχε ισάριθμα γκολ, όπως είχε συμβεί με τον Λουίς Σουάρες.

Κοντά σ’ αυτούς είναι ο αρχηγός Ντάβι Κλάσεν, κλασική περίπτωση παίκτη που θα θυσιαζόταν για την ομάδα του, ένα κράμα Στίβεν Τζέραρντ και Μπράιαν Ρόμπσον.

Εχει γεννηθεί στο Χίλβερσουμ, 25 χιλιόμετρα μακριά από το Αμστερνταμ και στον Αγιαξ βρίσκεται από τα εννέα του χρόνια. Αρχηγός έγινε το 2015 όταν ήταν μόλις 22 ετών.

Είναι επίσης τα φιντάνια της ακαδημίας, ο Κλάιφερτ Τζούνιορ και ο Ματάις ντε Λιχτ, ο νεότερος παίκτης που έγινε διεθνής στην Ολλανδία από το 1931.

Ο 20χρονος Ντόνι φαν ντε Μπεκ, που μοιάζει αγωνιστικά αρκετά στον Μπέργκαμπ, ο πλέιμεϊκερ Αμπντελάκ Νούρι, ο επιθετικός Πελέ Κλέμεντ και ο μέσος Φρένκι ντε Γιονγκ, όλοι τους απόφοιτοι της De Toekomst.

Υπάρχουν επίσης ο κολομβιανός αμυντικός Ντάβιντσον Σάντσες, που ήρθε το καλοκαίρι από την Ατλέτικο Νασιονάλ, ο 21χρονος Ντάλι Σίνγκραβεν από τη Χέρενφεν και βέβαια το πιο καυτό ταλέντο της Ευρώπης, ο Δανός Κάσπερ Ντόλμπεργκ τον οποίον θέλουν οι μισές αγγλικές ομάδες.

Προπονητής είναι ο Πέτερ Μπος, ο οποίος δεν δίστασε από την πρώτη στιγμή να ρίξει στα βαθιά νερά πέντε παίκτες από την ακαδημία.

Ο Αγιαξ επέστρεψε…

Συνταγή Κρόιφ

Τα τρία στοιχεία που διαθέτει ο σημερινός Αγιαξ, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε πεσσούς πάνω στους οποίους θα στηρίξει μια νέα αλλά σύντομη, ελέω αρπακτικών, κυριαρχία στην Ευρώπη, είναι οι ταλαντούχοι νεαροί παίκτες, το επιθετικό παιχνίδι – σήμα κατατεθέν του 4-3-3 το οποίο ο συχωρεμένος Γιόχαν Κρόιφ το πίστευε σαν ευαγγέλιο – και η ψυχολογία του νικητή.