Πέρυσι το καλοκαίρι μεταξύ κάποιων βιβλίων, ο ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής είχε πάρει μαζί του κάποια βιβλία και μεταξύ άλλων και τον «Ξένο» του Αλμπέρ Καμύ. Επηρεασμένος από το παράλογο που ζούμε και κατά πόσο ενεργητικά ή παθητικά αντιδρούμε σε αυτό, βρήκε κάποια δυνατή σύνδεση και έτσι προέκυψε η ιδέα να ασχοληθεί με αυτό το κείμενο.
«Δεδομένου ότι είναι ένα δημοφιλές λογοτεχνικό κείμενο και το πλέον γνωστό και αγαπημένο από τους Έλληνες έργο του Αμπέρ Καμύ, το είχα διαβάσει και εγώ στα νιάτα μου και είχα συγκλονιστεί από τη στάση αυτού του ανθρώπου» λέει ο ηθοποιός. «Μίλησα με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Τσιάμη, τον βρήκε σύμφωνο η ιδέα και από εκεί και πέρα ξεκινήσαμε να μελετάμε, να ερευνούμε, να συζητάμε γύρω από το έργο του Καμύ, από το παράλογο, τη φιλοσοφία του και να προσπαθούμε να την ανακαλύψουμε».
Οι φράσεις που απασχολούν τον Γεράσιμο Μιχελή αυτές τις μέρες είναι εκείνες που έχουν ένα κοινό νόημα όσον αφορά το νόημα της ζωής, όπως είχε πει ο Καμύ “Ζήσε τη ζωή μέχρι δακρύων” και όπως μέσα στο έργο λέει «ο καθένας γνωρίζει ότι η ζωή δεν αξίζει τον κόπο να τη ζεις. Όμως αρκεί μια μέρα ζωής για να αντέξεις εκατό χρόνια στη φυλακή». Ο Ξένος σύμφωνα με τον συγγραφέα, είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που δίχως τίποτα το ηρωικό στη συμπεριφορά του, δέχεται να πεθάνει για την αλήθεια. «Ο Μερσώ αρνείται να πει ψέματα, τον κινεί μόνο το πάθος του απόλυτου. Αυτό και μόνο τον τοποθετεί εκτός κοινωνίας, για την οποία είναι ένας ξένος. Προσπάθησα ν’ αποδώσω με τον ήρωά μου τον μοναδικό Χριστό που μας αξίζει».
«Δουλεύουμε με θεματικές, δεν κάνουμε μια γραμμική αφήγηση του έργου, κάνουμε αυτοσχεδιασμούς με διάφορα θέματα, όπως το γήρας, τη θνητότητα, τη μητέρα, τον έρωτα, την εξέγερση, το θεό, τη βία. Κάναμε σχεδόν πέντε μήνες πρόβα πάνω στο έργο, δεν είναι μια δουλειά που θα τελειώσει σε ένα δίμηνο για να πούμε ότι απασχολούμαστε κάποιοι άνθρωποι. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε κάθε φορά και μας ζητιέται στην πρόβα είναι να αλλάξουμε. Με αφορμή το όποιο υλικό έχουμε, να πούμε κάπως και με τις όποιες δυνατότητες έχει ο καθένας να καταφέρει να μην είναι ο ίδιος, να αλλάξει στο τέλος, να κάνει την εξέγερσή του και να ανοίξει ένα χώρο για μια νέα αλήθεια και μια αποκάλυψη. Μαζί με τον Μιχάλη Οικονόμου και την Κλεοπάτρα Μάρκου, είμαστε τρεις ηθοποιοί που βράζει το αίμα μας και θέλουμε να κάνουμε μια δουλειά που έχει νόημα, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που δεν μπορείς εύκολα να κάνεις κάτι, γιατί δεν υπάρχουν εχέγγυα, δεν μας εξασφαλίζει κανείς τίποτα, δεν είμαστε υπό τη στέγη κάποιου οργανισμού. Μόνοι μας, από το τίποτα και εκ των ενόντων συχνά κάνουμε έναν αγώνα, άλλοτε μάταιο άλλοτε δημιουργικό. Θέλουμε και οι τρεις εξίσου να αφηγηθούμε την ιστορία αυτού του “Ξένου” σαν ένα οικουμενικό πρόσωπο».
Ταυτότητα παράστασης
«Ο Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Τσιάμης
Σκηνογραφία: Γιάννης Θεοδωράκης
Κινησιολογία: Ελένη Χατζηγεωργίου
Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Ενδυματολογία: Βασιλική Σύρμα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Δένδη
Φωτογραφίες: Δομινίκη Μητροπούλου
Παίζουν: Γεράσιμος Μιχελής, Μιχάλης Οικονόμου, Κλεοπάτρα Μάρκου.
Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, τηλ. 210-3455.020) κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.00. Εως 11/6.