Το ξέφρενο ράλι στις τιμές των ακινήτων τα τελευταία επτά χρόνια έχει αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο να δημιουργηθεί φούσκα στη Γερμανία, όπως προειδοποίησε η Bundesbank. Πρόκειται για το δεύτερο ηχηρό καμπανάκι που χτυπά μέσα σε λίγους μήνες η κεντρική τράπεζα, αφού αντίστοιχη προειδοποίηση είχε κάνει και τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bundesbank, οι τιμές των ακινήτων σε μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Αμβούργο έχουν αυξηθεί κατά 60% από το 2010 μέχρι σήμερα λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης της ζήτησης. Αιτία τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ισχυρή ανάπτυξη στη χώρα που έχει οδηγήσει τους Γερμανούς στην ίδια σκέψη που έκαναν οι Ελληνες έως το 2009, λίγο πριν να ξεσπάσει η κρίση: Γιατί να πληρώνει κανείς ενοίκιο για κατοικία όταν μπορεί με πάρει φτηνό δάνειο για αγορά; Το μοντέλο αυτό λειτουργεί καλά όσο τα επιτόκια είναι χαμηλά και όσο ο κόσμος έχει δουλειές λόγω ανάπτυξης της οικονομίας, όμως μπορεί σύντομα να οδηγήσει τα νοικοκυριά και τις τράπεζες σε εκτροχιασμό εάν οι συνθήκες αλλάξουν. Στη μεγάλη άνοδο των τιμών έχει συμβάλει ακόμη και η έλλειψη κατοικιών. Η Γερμανία εκτιμά ότι για να καλυφθεί η ζήτηση χρειάζονται 400.000 νέα σπίτια, ενώ πέρυσι χορηγήθηκαν λίγες παραπάνω από 365.000 οικοδομικές άδειες.

«Τα καλά νέα είναι ότι προς το παρόν δεν έχει δημιουργηθεί φούσκα στην αγορά που να απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη Γερμανία. Ομως το φανάρι έχει γίνει ξεκάθαρα κίτρινο από πράσινο και μπορεί να οδεύει στο κόκκινο» προειδοποίησε ο επικεφαλής εποπτείας των τραπεζών της Bundesbank Αντρέας Ντόμπρετ μιλώντας από τη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε.

Τα σημάδια που ανησυχούν την Bundesbank είναι συγκεκριμένα. Από τη μια συνάπτονται πλέον πάρα πολλά στεγαστικά δάνεια και από την άλλη η χαλάρωση των προϋποθέσεων για την παροχή πιστώσεων από τις τράπεζες δείχνει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι πλέον πιο διατεθειμένα να αναλάβουν ρίσκο. Είναι ενδεικτικό ότι η Commerzbank που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία προσφέρει στεγαστικό δάνειο 10ετούς διάρκειας που έχει σταθερό επιτόκιο μόλις 0,94%, όπως μετέδωσε η Ντόιτσε Βέλε.