Πριν από λίγα χρόνια όσοι μπήκαν πρωί πρωί για μάθημα στη Θεολογική Σχολή στην Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης είδαν αναίσθητο ένα νεαρό ζευγάρι. Είχε μπει από το βράδυ στο προαύλιο της σχολής και είχε κάνει χρήση ηρωίνης. Το ζευγάρι βρήκαν οι πρωινοί φύλακες. Και οι δύο ήταν αναίσθητοι. Το αγόρι επέζησε. Συνήλθε μέσα στο ασθενοφόρο, κάτι που η 26χρονη κοπέλα δεν κατάφερε. Την ίδια περίοδο οι υπεύθυνοι του ΑΠΘ είχαν καταγράψει πλήθος κλοπών από διάφορες σχολές. Υπολογιστές και ό,τι άλλο μπορούσε να πουληθεί για κάποιο αντίτιμο στη μαύρη αγορά.

Η εγκληματικότητα στους χώρους του ΑΠΘ είναι κάτι που έχει απασχολήσει κατά κόρον τόσο τις πρυτανικές όσο και τις αστυνομικές Αρχές της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών εντός των χώρων του Πανεπιστημίου, οι διαρρήξεις γραφείων καθηγητών αλλά και σταθμευμένων αυτοκινήτων αδιακρίτως καθώς και οι ληστείες προσώπων κυρίως τις βραδινές ώρες. Δεν είναι λίγες οι φορές που καθηγητές, τελειώνοντας τα μαθήματα, δίνουν οδηγίες ασφαλούς αποχώρησης στους φοιτητές. Τους συμβουλεύουν να μην κυκλοφορούν μόνοι τους τις βραδινές ώρες και αν χρειαστεί να αποχωρούν από τα μαθήματα όχι κατά μόνας αλλά σχηματίζοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερες παρέες.

Το ΑΠΘ έχει μισθώσει ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, υπάλληλοι της οποίας περιπολούν συνεχώς. Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά. Τον Φεβρουάριο του 2016, μάλιστα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου ασχολήθηκε επισταμένως με το θέμα. Εξέδωσε μάλιστα και συγκεκριμένη ανακοίνωση.

«Το Πανεπιστήμιο προσπαθεί στο πλαίσιο των αριθμητικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων του να διαχειριστεί το πρόβλημα. Χωρίς όμως την ουσιαστική συνδρομή της Αστυνομίας, που είναι ο μόνος νόμιμος και επιχειρησιακά ικανός φορέας της Πολιτείας για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αδύνατη» ανέφερε, ομολογώντας με τραγικό τρόπο την κατάσταση. Η ανακοίνωση κατέληγε με την παρότρυνση προς όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να αποθηκεύσουν στα κινητά τους τον αριθμό της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης και να τον καλούν αμέσως μόλις αντιλαμβάνονται μια παράνομη δραστηριότητα εντός των χώρων του πανεπιστημίου αλλά «και στα κτίρια και στις μονάδες του ΑΠΘ που βρίσκονται εκτός Πανεπιστημιούπολης».