Όποιος έχει μετακινήσει ένα βαρύ έπιπλο, έχει σπρώξει ένα χαλασμένο αυτοκίνητο ή έχει σκαρφαλώσει σε ένα απότομο βουνό, το ξέρει καλά: λίγα… ιερογλυφικά αρκούν για να ξεπεράσει το όποιο εμπόδιο.

Τώρα, μια νέα βρετανική μελέτη επιβεβαιώνει αυτή τη «γνώση»: το βρίσιμο όντως αυξάνει τη σωματική δύναμη.

Οι ερευνητές δεν ξέρουν με βεβαιότητα που οφείλεται αυτό, αλλά εικάζουν ότι το βρίσιμο διεγείρει το ίδιο σύστημα του οργανισμού που κάνει την καρδιά να κτυπά δυνατά όταν κινδυνεύουμε, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η δύναμή μας.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Keele, στο Νιούκασλ, πραγματοποίησαν δύο πειράματα για να ελέγξουν τη συσχέτιση ανάμεσα στο βρίσιμο και τη δύναμη.

Στο πρώτο συμμετείχαν 29 εθελοντές οι οποίοι έκαναν ένα τεστ αναερόβιας δύναμης (σύντομη ποδηλασία με πολύ μεγάλη ταχύτητα) τόσο την ώρα που έβριζαν όσο και χωρίς να βρίζουν.

Στο δεύτερο πείραμα, 52 εθελοντές υποβλήθηκαν σε τεστ αξιολόγησης της δύναμης της λαβής τους – και πάλι μία φορά βρίζοντας και μία χωρίς να βρίζουν.

Οι επιδόσεις τους έδειξαν πως επιδείκνυαν μεγαλύτερη δύναμη όταν έβριζαν, τόσο όσον αφορά την ποδηλασία όσο και την λαβή των χεριών τους.

Στην πραγματικότητα, οι εθελοντές που έβριζαν στα 30 δευτερόλεπτα που διήρκησε το πείραμα της ποδηλασίας, παρήγαγαν μέγιστη ισχύ 24 watt υψηλότερη, κατά μέσον όρο.

Αντίστοιχα, στα 10 δευτερόλεπτα που μετριόταν η λαβή τους διαπιστώθηκε πως όταν έβριζαν, αυξανόταν η δύναμή τους με το αντίστοιχο των 2,1 κιλών.

«Ξέρουμε από προγενέστερες μελέτες μας ότι το βρίσιμο βοηθεί πολλούς ανθρώπους να αντέξουν καλύτερα τον πόνο», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Στήβενς, λέκτορας Ψυχολογίας στο Keele, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (BPS) που πραγματοποιήθηκε στο Μπράιτον.

«Μία πιθανή εξήγηση γι’ αυτό είναι πως όταν βρίζουμε διεγείρεται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο κινητοποιεί τον οργανισμό όταν βρίσκεται σε κίνδυνο. Σκεφθήκαμε πως αν αυτό ισχύει, τότε θα αυξάνεται και η δύναμη των ανθρώπων, γι’ αυτό πραγματοποιήσαμε τα νέα πειράματά μας».

Ωστόσο, η αύξηση της δύναμης που παρατηρήθηκε στην παρούσα μελέτη «δεν σχετιζόταν με τις αλλαγές που παρατηρούνται όταν κινδυνεύουμε ή πονάμε, όπως η αύξηση του καρδιακού παλμού», συνέχισε.

«Επομένως, παραμένει προς το παρόν άγνωστο γιατί αυξάνει το βρίσιμο την σωματική δύναμη».