Να αφήσουν πίσω τους τα βάρη της συμφωνίας και την εκκρεμότητα του χρέους επιχειρούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, επιδιώκοντας κυρίως να πείσουν εαυτούς για τη φράση «τα καλύτερα είναι μπροστά μας» που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου του Μαξίμου για την αναπτέρωση του ηθικού κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών, αφού τόσο εκείνοι όσο και ο Αλέξης Τσίπρας βαδίζουν σε δρόμο γεμάτο αγκάθια και εμπόδια.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση των μέτρων της συμφωνίας στη Βουλή, ενώ πολλά –αν και όχι όλα –ενδέχεται να ξεκαθαρίσουν για το χρέος. Με ώθηση από τη βεβαιότητα που καταγράφεται για την ψήφιση των μέτρων χωρίς απώλειες, ο Πρωθυπουργός στη λογική επανεκκίνησης και έντασης των ρυθμών του κυβερνητικού έργου θα ξεκινήσει επισκέψεις σε υπουργεία, αρχής γενομένης από το Υγείας και το Παιδείας.
ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ. Στο τέλος της εβδομάδας τοποθετείται το ταξίδι Τσίπρα στην Κίνα. Η δεύτερη επίσκεψή του στην ασιατική χώρα ως Πρωθυπουργός δεν είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, αντιθέτως το Μαξίμου ποντάρει σε αυτήν για δύο λόγους:
n Ο πρώτος είναι οι διμερείς συναντήσεις του Πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων διαφαίνεται και μια κρίσιμη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ. Γεγονός που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να επιταχυνθούν οι εξελίξεις για το χρέος, δεδομένου ότι ο χρόνος για συνολική συμφωνία έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου λιγοστεύει διαρκώς και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί και ο απώτερος στόχος της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να ακυρωθεί το σχέδιο του Μαξίμου για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Εντός της εβδομάδας θα διεξαχθεί και η σύνοδος των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, στην οποία εκτιμάται ότι θα υπάρξουν συζητήσεις για το ελληνικό χρέος –απούσης, βεβαίως, της Ελλάδας –κυρίως μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας.
n Ο δεύτερος λόγος είναι η προσέλκυση νέων κινεζικών επενδύσεων οι οποίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο φιλοδοξούν ότι θα σηματοδοτήσουν την εξωστρέφεια της οικονομίας και την επιστροφή στον δρόμο της ανάπτυξης. Μιας «δίκαιης ανάπτυξης», όπως την ονομάζει το Μαξίμου, προτάσσοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας.
ΟΛΑ ΤΑ ΨΗΦΙΖΩ… Στον εσωτερικό μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Παρασκευή, ενισχύθηκε η αίσθηση ότι διαφωνούντες που θα καταψηφίσουν τα μέτρα της συμφωνίας ή θα διαφοροποιηθούν παραδίδοντας την έδρα τους δεν θα υπάρξουν. Ακόμη και στελέχη της ομάδας των 53+ παραπέμπουν ατύπως στην τοποθέτηση Φίλη, ο οποίος, παρά τη σύγκρουσή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη συνεδρίαση της ΚΟ για το πλεόνασμα, επιμένει ότι θα ψηφίσει τα μέτρα και ότι ο προβληματισμός αφορά στο αφήγημα της επόμενης μέρας.
Τόσο στις τοποθετήσεις των βουλευτών όσο και στις «εξηγήσεις» των αρμοδίων υπουργών τονίστηκε για μία ακόμη φορά ότι η δύσκολη συμφωνία και οι επώδυνες αποφάσεις που φέρνει είναι «το λιγότερο κακό» που θα μπορούσε να συμβεί και, σε τελική ανάλυση, συνιστά την τελευταία ευκαιρία επιστροφής στην ανάπτυξη, αλλά και παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αυτά τα επιχειρήματα θα ακουστούν από τα κυβερνητικά χείλη, του Πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου, στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ. Στρατηγική επιλογή, εξάλλου, είναι να ανέβουν οι τόνοι απέναντι στη ΝΔ και προσωπικά από τον Αλέξη Τσίπρα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το κυβερνητικό στρατόπεδο παίζει τα ρέστα του στο τρικ με τα αντίμετρα και τα ξεχωριστά άρθρα, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις από την αντιπολίτευση. Αλλά ακόμη και αν δεν συμβεί αυτό, λένε στην κυβέρνηση, η αντιπολίτευση θα είναι αυτή που θα πρέπει να «απολογηθεί» στην κοινωνία. «Ωραίος μάγκας, αλλά τζάμπα μάγκας», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Πρωθυπουργού για τον Μητσοτάκη στην ομιλία του στην ΚΟ με αφορμή τα αντίμετρα και το πλεόνασμα.
Κυβέρνηση και ΝΔ συνεχίζουν, άλλωστε, τις έριδες για το πλεόνασμα του 2017 και το κοινωνικό μέρισμα, με το Μαξίμου να υπόσχεται την επανάληψη πρωτοβουλιών όπως το βοήθημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, κόντρα στην κριτική που δέχεται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πάντως ότι η συγκεκριμένη αποστροφή συνιστά το κομβικό, ίσως, σημείο στην απόφασή τους να «καταπιούν» τα μέτρα και να τα στηρίξουν στη Βουλή.
Ως προς τα διαδικαστικά, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τις ερχόμενες ημέρες προκειμένου η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές να ξεκινήσει στα τέλη της εβδομάδας και η ψήφιση να γίνει στην Ολομέλεια στις 16 ή 17 Μαΐου αφότου ο Πρωθυπουργός θα έχει επιστρέψει από το ταξίδι του στην Κίνα.