Το διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η ΝΔ εφόσον αναλάβει την κυβερνητική ευθύνη προβάλλει συστηματικά τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προφανής στόχος του είναι να αποκρούσει τα πυρά που δέχεται από την κυβέρνηση για το γαλάζιο Οχι στα αντίμετρα –ενόψει και της ψήφισής τους στη Βουλή –και παράλληλα να δείξει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εναλλακτικό και ρεαλιστικό σχέδιο, το οποίο μάλιστα δεν θα είναι επώδυνο για τους πολίτες όπως το τέταρτο Μνημόνιο του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο σχεδιασμός του επιτελείου της ΝΔ είναι να αποδομήσει τα αντίμετρα και γι’ αυτό τον λόγο επιμένει να τα χαρακτηρίζει «φερετζέ ενός σκληρού πακέτου». Κυρίαρχη άποψη στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι πως για να υλοποιηθούν τα αντίμετρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα πρέπει να επιτευχθούν πλεονάσματα 5,5%, στόχο τον οποίο χαρακτηρίζουν «άπιαστο» και «σκληρά φορομπηχτικό». Συνακόλουθα, αυτό που τονίζουν τα στελέχη της Πειραιώς είναι ότι η ΝΔ πρέπει, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ψήφιση των μέτρων και των αντιμέτρων, να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να τα ψηφίσει παρουσιάζοντας όμως παράλληλα τις δικές της θετικές προτάσεις στο πεδίο της οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (Σκάι) και χαρακτήρισε τα αντίμετρα μεγάλη απάτη διότι ουδείς γνωρίζει –όπως είπε –πότε και αν θα εφαρμοστούν. Κατηγόρησε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα πως ψεύδεται όταν λέει ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν αν επιτευχθούν οι στόχοι. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πρόσθεσε, «θα πρέπει να πετύχουμε πλεόνασμα 4,5% για να ταΐσουμε τους φτωχούς».

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος στις καθημερινές παρεμβάσεις τους επικεντρώνουν την αντιπολιτευτική τους τακτική στο διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που προτείνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό, όπως υποστηρίζουν, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φόρων στις επιχειρήσεις καθώς και διαπραγμάτευση με τους δανειστές για χαμηλότερα πλεονάσματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι όλα όσα προτείνει η ΝΔ έχουν κοστολογηθεί αναφέροντας ως παράδειγμα αυτό που είχε πει και στη Θεσσαλονίκη: δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ φοροελαφρύνσεις σε δύο χρόνια, σε αντιδιαστολή «με τα 12 δισ. παροχών τα οποία υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας, για να έρθει τελικά να πάρει 12,5 δισ. μέτρα τα δύο χρόνια που κυβερνά τη χώρα».

ΜΠΑΡΑΖ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ. Αυτή η εβδομάδα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική στη ΝΔ διότι –όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς –θα πρέπει να εξηγήσουν τεκμηριωμένα στους πολίτες τις συνέπειες του σκληρού πακέτου μέτρων που φέρνει η συγκυβέρνηση προτού έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή περίπου στις 15-16 του μήνα. Αυτό το σχέδιο έχει αρχίσει ήδη να υπηρετείται με συνεχείς συνεντεύξεις και εμφανίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς κρίθηκε σκόπιμο ο πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να βγει ο ίδιος μπροστά προκειμένου να δώσει το στίγμα της σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Σε γενικό συναγερμό, εξάλλου, ενόψει και της ψήφισης των μέτρων, έχει τεθεί με απόφαση του ηγετικού επιτελείου όλος ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ και ήδη είναι σε πλήρη εξέλιξη πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης της κοινωνίας για το συμφωνηθέν πακέτο. Βουλευτές και στελέχη επισκέπτονται τις περιφέρειές τους, τις γαλάζιες Τοπικές Οργανώσεις αλλά και φορείς με στόχο να τους ενημερώσουν. Κατευθυντήριες γραμμές για αυτή τη δράση αλλά και για τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στη μάχη της Βουλής, αναμένεται να δοθούν αύριο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.