Τα εκλογικά κέντρα άρχισαν να κλείνουν στη Γαλλία όπου 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν σήμερα να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, μεταξύ του 39χρονου κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και της επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που διεξήχθη σε κλίμα έντασης.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης αναμένονται γύρω στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Τα στελέχη των εκστρατειών των δύο υποψηφίων και οι υποστηρικτές τους άρχισαν ήδη να συγκεντρώνονται στα αρχηγεία των δύο στρατοπέδων.

Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία με αντιπάλους τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ανερχόταν σε 65,30% στις 17.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Το ποσοστό συμμετοχής καταγράφει μεγάλη πτώση τόσο σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου (69,42%) όσο και σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 (71,96%).

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις 17.00 τοπική ώρα από το 1969, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Το 2002, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με αντιπάλους τον Ζακ Σιράκ και τον Ζαν Μαρί Λεπέν το ποσοστό συμμετοχής την ίδια ώρα ανερχόταν σε 67,60%.

Έχοντας επικρατήσει της αντιπάλου του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν, ένας πρώην τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, θεωρείται φαβορί για τον προεδρικό θώκο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του έδιναν ποσοστό 61,5%- 63% των ψήφων έναντι 37- 38,% της Λεπέν.

Ωστόσο η απόφαση- έκπληξη των Βρετανών υπέρ του Brexit ή η απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, επιβάλλουν να είναι κανείς επιφυλακτικός, ειδικά καθώς οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δεν μπορούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια τις πιθανές επιπτώσεις της «λευκής ψήφου» και της αποχής, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συμμετοχή άλλωστε αποτελεί ένα από τα στοιχήματα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, όπου για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια, τα δύο παραδοσιακά κόμματα της πολιτικής σκηνής, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, δεν κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο.

Από το 1969 η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

Σαφέστατη είναι η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν και στα εκλογικά τμήματα της Αμερικής και των λεγόμενων γαλλικών υπερπόντιων περιοχών (Dom Tom), με βάση τα exit polls που ήδη δημοσιεύουν γαλλόφωνα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κάλπες στις περιοχές αυτές έκλεισαν χθες και τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν δεσμεύονται από τη γαλλική νομοθεσία που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων πριν την περάτωση της εκλογικής διαδικασίας στη Γαλλία, δημοσιεύουν τα πρώτα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έγιναν μετά την ψηφοφορία.

Στις ΗΠΑ και ειδικότερα στα εκλογικά τμήματα της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης και του Σικάγου, ο Μακρόν λαμβάνει ποσοστά άνω του 90%, οπως άλλωστε και στα εκλογικά τμήματα της Οττάβας και του Μοντρεάλ στον Καναδά.

Σε ότι αφορά τα Dom Tom, που ανήκουν στη γαλλική επικράτεια, στη Γουαδελούπη και στη Μαρτινίκα κινείται γύρω στο 75%, ενώ στη Γουιάνα και στον ‘Αγιο Μαρτίνο γύρω στο 66%.

Πάνω απο ένα εκατομμύριο Γάλλοι ψηφίζουν στα εκτός Γαλλίας εκλογικά τμήματα.

Ο Εμάνουελ Μακρόν θα υπερβεί το 60% με βάση τα exit polls που έχουν ως τώρα πραγματοποιήσει τέσσερις εταιρίες δημοσκοπήσεων στη Γαλλία, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η γαλλόφωνη βελγικη εφημεριδα Le Soir.

H βελγική εφημερίδα, που δεν δεσμεύεται από την ισχύουσα στη Γαλλία νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων πριν κλείσουν οι κάλπες, επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές από τις γαλλικές εταίρίες δημοσκοπήσεων, οι οποίες εκτιμούν επίσης οτι ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έχουν ψηφίσει λευκό ή

άκυρο

Πιο αναλυτικά οι πίνακες που δημοσιεύτηκαν στη βελγική Le Soir:

Saint-Pierre-et-Miquelon: Μακρόν 63,3% / Λεπέν, 36,7 %

Saint-Barth: Μακρόν 58,4 % / Λεπέν 41,6 %

Saint-Martin: Μακρόν 67,6 % / Λεπέν 32,4 %

Guadeloupe: Μακρόν 75,1 % / Λεπέν 24,9 %

Martinique: Μακρόν 77,5 % / Λεπέν 22,5 %

Guyane: Μακρόν 65 % / Λεπέν 35 %

Εκτός των γαλλικών κτίσεων, ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι πραγματικά συντριπτικός. Πιο αναλυτικά οι πίνακες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά:

ΗΠΑ

Νέα Υόρκη: Μακρόν 94,7% / Λεπέν 5,3 %

Σικάγο: Μακρόν 92% / Λεπέν 8%

Βοστόνη: Μακρόν 95,7% / Λεπέν 4,3 %

ΚΑΝΑΔΑΣ

Οτάβα και Μόντρεαλ: Μακρόν 90% / Λεπέν 10 %

Τι προηγήθηκε

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο υποψήφιος του κινήματος En marche! (Εμπρός), ψήφισε το πρωί στην Τουκέ (Πα-ντε-Καλέ), όπου διαθέτει εξοχική κατοικία, για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.Ο πρώην υπουργός Οικονομίας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 11 το πρωί σε εκλογικό κέντρο στο δημαρχείο της πόλης, όπου είχε τελέσει τον γάμο του το 2007.

Για λόγους ασφαλείας, έφθασε στο δημαρχείο με αυτοκίνητο από την κατοικία του, διανύοντας μια απόσταση περίπου 300 μέτρων.Με λευκό πουκάμισο και μπλε γραβάτα ο Μανουέλ Μακρόν, 39 ετών, συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μπριζίτ και περιβαλλόταν από πολλούς σωματοφύλακες.

Επευφημήθηκε από μερικές δεκάδες υποστηρικτές του μπροστά από την κατοικία του –ορισμένοι φώναζαν “Μακρόν πρόεδρος”– και στη συνέχεια έξω από το δημαρχείο, τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδό του.

Στην είσοδο του εκλογικού τμήματος, στον πρώτο όροφο του δημαρχείου, τον Μακρόν υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ντανιέλ Φασκέγ (του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι). Χαμογελώντας, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν χειραψία.

Από τους συνολικά σχεδόν 47,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους, οι οποίοι καλούνται στις κάλπες, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στα υπερπόντια εδάφη ξεκίνησαν ήδη από το Σάββατο να ψηφίζουν.

Τα περίπου 66.500 εκλογικά κέντρα σε όλη τη Γαλλία άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) στις περισσότερες περιοχές. Σε κάποιες μεγάλες πόλεις, και κυρίως στο Παρίσι, θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 8 το απόγευμα (21:00 ώρα Ελλάδας).

Πολλές δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν κινητοποιηθεί για τις εκλογές, μαζί με τους 7.000 στρατιωτικούς της επιχείρησης Σεντινέλ. Είναι η πρώτη φορά που οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015.

Όπως και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, το ποσοστό συμμετοχής αποτελεί τον μεγάλο άγνωστο. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι το ποσοστό αποχής θα φτάσει περίπου το 25% στον δεύτερο γύρο.