Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, λαμβάνοντας, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, το 66,06% των ψήφων έναντι 33,94% της Μαρίν Λεπέν.Ρεκόρ σημείωσε η αποχή που προσεγγίζει το 25,38%, αλλά και τα άκυρα/λευκά που ανέρχονται στο 11,5%.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι οι Γάλλοι πολίτες επέλεξαν τον Εμανουέλ Μακρόν για πρόεδρο της χώρας επιλέγοντας να κρατήσει η Γαλλία την θέση της στην καρδιά της Ευρώπης.
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είχαν μια “σύντομη” και “φιλική” τηλεφωνική συνδιάλεξη, σύμφωνα με το περιβάλλον του νέου προέδρου της Γαλλίας.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «συνεχάρη θερμά» τον Εμανουέλ Μακρόν για την εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει πως η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω «από τις αξίες της Δημοκρατίας».
Ο νεαρός πολιτικός που κατέγραψε άνοδο-αστραπή στην ηγεσία της χώρας καλείται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, αρχίζοντας με την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στη γαλλική εθνοσυνέλευση.
Επειτα από προεκλογική εκστρατεία γεμάτη απρόοπτα και ανατροπές, ο κεντρώος υποψήφιος, στα 39 του χρόνια, θα γίνει ο όγδοος πρόεδρος της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας, ο νεότερος στην ιστορία της χώρας.
Υπό τους ήχους της Ωδής στη Χαρά, τον ύμνο της ΕΕ…
Λίγη ώρα αφότου έγινε σαφές το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, ο Μακρόν πήγε να μιλήσει σε χιλιάδες υποστηρικτές του, από 20.000 ως 40.000 εκτιμούν πηγές στο περιβάλλον του, μπροστά στην πυραμίδα του Λούβρου, βαδίζοντας μόνος στην αυλή του άλλοτε βασιλικού παλατιού υπό τους ήχους της Ωδής στη Χαρά του Μπετόβεν, του ύμνου της ΕΕ.
Μπροστά σε θάλασσα σημαιών της Γαλλίας, ο υποψήφιος ευχαρίστησε όλους όσοι τον ψήφισαν, συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν συμμερίζονται την πολιτική του ιδεολογία, αναγνωρίζοντας ότι δεν έλαβε «εν λευκώ επιταγή» από τους Γάλλους και δεσμευόμενος ότι θα κάνει «τα πάντα» ώστε οι εκλογείς να μην έχουν πλέον «κανέναν λόγο να ψηφίσουν τα άκρα».
Εξι εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές (την 11η και τη 18η Ιουνίου), ο πρώην υπουργός Οικονομίας (2014-2016) του απερχόμενου σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους υποστηρικτές του να κινητοποιηθούν και τους ψηφοφόρους να του δώσουν «αληθινή, ισχυρή πλειοψηφία της αλλαγής».
Ο Μακρόν θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις -την ενδημική ανεργία (10%), την απειλή της τρομοκρατίας, την αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η αντίπαλός του, που υπέστη βαριά ήττα, παρά την επιθετική εκστρατεία της εναντίον της μετανάστευσης, του ευρώ, της παγκοσμιοποίησης και της ΕΕ, εξέφρασε μολαταύτα ικανοποίηση για το «ιστορικό» αποτέλεσμα του κόμματός της, που κατ’ αυτήν αποτελεί πλέον τη «μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης» στη Γαλλία.
Πήρε 90% στο Παρίσι!
Η Λεπέν, αυτοπροβαλλόμενη ως η «υποψήφια του λαού», αποπειράθηκε να ανέβει στο κύμα που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οδήγησε στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς όμως να κερδίσει το δικό της στοίχημα.
Το ευρώ κατέγραψε άνοδο στις αγορές συναλλάγματος στην Ασία μετά τη νίκη Μακρόν, φθάνοντας σε υψηλό εξαμήνου πριν υποχωρήσει ξανά.
Στο Παρίσι, την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Γαλλίας, ο Μακρόν επικράτησε με σχεδόν το 90% των ψήφων.
Ωστόσο πολλές «αντικαπιταλιστικές» διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν κι από επεισόδια, καταγράφηκαν σε πολλές γαλλικές περιοχές. «Μακρόν άδειασέ μας τη γωνιά, αντίσταση και δολιοφθορά» (“Macron dégage, résistance et sabotage”), φώναζαν διαδηλωτές στη Νάντη, στη δυτική Γαλλία.
Με δεδομένη την αποχή (25,38%) και τα λευκά και τα άκυρα (11,5%), πάνω από ένας στους τρεις Γάλλους στην πραγματικότητα αρνήθηκε να επιλέξει την Κυριακή μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν, αριθμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο.
Ο Μακρόν, που θέλει να «κατευνάσει τους φόβους» και να ξαναφέρει «αισιοδοξία» στους πολίτες θα αναζητήσει πλέον πλειοψηφία για να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, από την ευρεία μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων ως τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την ενίσχυση των γαλλογερμανικών σχέσεων.
Η Λεπέν από την άλλη υποσχέθηκε μια «πολιτική ανασύνθεση μεγάλου εύρους» στο κόμμα της.
Ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας
Η Λεπέν συγκέντρωσε πάνω από 10,5 εκατομμύρια ψήφους, ξεπερνώντας κατά πολύ το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου (7,7 εκατ.), αντίθετα με τον πατέρα της, τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, που ελάχιστα είχε αυξήσει το ποσοστό του στον δεύτερο γύρο όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Ζακ Σιράκ το 2002.
Τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Γαλλίας, οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι, που αποκλείστηκαν ήδη από τον πρώτο γύρο, θα προσπαθήσουν όμως να πάρουν τη ρεβάνς στις βουλευτικές εκλογές.
Ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,58% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών) καλεί εξάλλου τους Γάλλους να ενωθούν γύρω του για να αντισταθούν στον «νέο μονάρχη-πρόεδρο».
Ο πρώην τραπεζίτης Μακρόν, ο οποίος παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2016 από την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών για να διεκδικήσει την εκλογή του στην προεδρία, θα γίνει σε λίγες ημέρες ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας -ο Λουδοβίκος Ναπολέων Βοναπάρτης (μετέπειτα αυτοκράτορας) έγινε πρόεδρος στα 40 του, το 1848- κι ένας από τους νεότερους αρχηγούς κρατών στον κόσμο.
Θα αναλάβει την εξουσία για πέντε χρόνια σε μια από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, η οποία διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μια από τις βασικές μηχανές της ΕΕ.
Με τον Ολάντ στην τελετή μνήμης για τη συνθηκολόγηση των ναζί
Ο Μακρόν θα συμμετάσχει, στο πλευρό του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στην επίσημη τελετή μνήμης για τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας την 8η Μαΐου 1945, έγινε γνωστό το βράδυ της Κυριακής από τη γαλλική προεδρία. Κατόπιν θα αρχίσει να εργάζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση. Θα αναλάβει την εξουσία ως τις 14 Μαΐου το αργότερο.
«Ο Φρανσουά Ολάντ τον προσκάλεσε να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης και ο Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε», σύμφωνα με το Ελιζέ.
Θα πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή του εκλεγμένου προέδρου της Γαλλίας σε επίσημη τελετή, την επομένη της νίκης του. Αλλά αυτή η τελετή θα αποτελέσει επανάληψη της παρόμοιας πρωτοβουλίας το 2012, όταν ο μόλις εκλεγμένος τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συμμετείχε στην τελετή στην Αψίδα του Θριάμβου μαζί με τον απερχόμενο συντηρητικό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Σήμερα, όπως ορίζει η παράδοση, κατάθεση στεφάνων προβλέπεται να γίνει αρχικά μπροστά στο άγαλμα του στρατηγού ντε Γκολ, στην πλατεία Κλεμανσό.
Ο αρχηγός του κράτους θα βαδίσει κατόπιν σε μια από τις πιο γνωστές λεωφόρους του κόσμου, συνοδευόμενος από μοτοσικλετιστές της αστυνομίας και έφιππους της προεδρικής φρουράς, ως την πλατεία Ετουάλ.
Μετά την απόδοση τιμών στον αρχηγό του κράτους και την επιθεώρηση στρατιωτικού αποσπάσματος θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.