Την πτώση των τιμών του πετρελαίου που έχει φέρει ανησυχία στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και χαμόγελα στα νοικοκυριά προσπαθεί εκ νέου να αναχαιτίσει ο ΟΠΕΚ. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε χθες ότι στη συνάντηση των μελών του Οργανισμού που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου αναμένεται να αποφασιστεί επέκταση της μείωσης της παραγωγής.

Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες είναι αποφασισμένες να πετύχουν τον στόχο της μείωσης των αποθεμάτων σε μαύρο χρυσό, ανέφερε ο Χαλίντ αλ Φαλίχ μιλώντας σε ενεργειακή σύνοδο στην Κουάλα Λουμπούρ.

Στα τέλη του 2016 οι χώρες του ΟΠΕΚ και άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες όπως η Ρωσία συμφώνησαν να μειώσουν για έξι μήνες την ημερήσια παραγωγή για να ανέβουν οι τιμές.

Πράγματι αυτό έγινε, αλλά η άνοδος των τιμών έβαλε ξανά στο παιχνίδι τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ. Αυτοί πλημμύρισαν πάλι την αγορά με μαύρο χρυσό προκαλώντας εκ νέου υποχώρηση των τιμών.

Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν χθες στα 46,7 δολάρια και του πετρελαίου Brent στα 49,6 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τιμές που είναι κατά 50% χαμηλότερες από τα ιστορικά υψηλά που είχαν καταγραφεί το 2014, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Τώρα οι χώρες του ΟΠΕΚ θέλουν να επεκτείνουν τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής ώστε αυτή να διαρκέσει για τουλάχιστον άλλους έξι μήνες, με αρχή από τον Ιούνιο. Στη συμφωνία αυτή είχε συμμετάσχει και η Ρωσία, αλλά όχι εταιρείες των ΗΠΑ.

Μεγάλη πρόκληση για τον ΟΠΕΚ είναι να κάνει όλα τα μέλη του να τηρήσουν τη συμφωνία, καθώς στο παρελθόν πετρελαιοπαραγωγοί χώρες είχαν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αύξηση των πωλήσεων, με στόχο τη διατήρηση του μεριδίου αγοράς τους –θέλοντας να συνεχίσουν να γεμίζουν τα δημόσια ταμεία.