Ανταποκρινόμενο στις νέες προκλήσεις των καιρών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών σταδιακά στοχεύει σε:
1. Βελτίωση των κτιριακών υποδομών, του εξοπλισμού και της λειτουργίας των τμημάτων, των εργαστηρίων, των κλινικών και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων. Στις κτιριακές υποδομές περιλαμβάνεται και η αποπεράτωση των κεντρικών εγκαταστάσεων των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών.
2. Ολοκλήρωση του ψηφιακού Πανεπιστημίου, όπου μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος. Γίνεται όλο και πιο συχνή η χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία (ηλεκτρονικές τάξεις, ανοικτά ακαδημαϊκά ψηφιακά μαθήματα).
3. Ενεργότερη και ευρύτερη παρέμβαση του Πανεπιστημίου στην κοινωνία σε θέματα επιμόρφωσης του γενικού πληθυσμού, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, κατάρτισης σε εξειδικευμένα αντικείμενα και διά βίου μάθησης. Αναβάθμιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
4. Δημιουργία μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών για την κάλυψη νέων κατευθύνσεων, καθώς και επικαιροποίηση των ήδη λειτουργούντων. Επίσης, ανάπτυξη νέων προπτυχιακών προγραμμάτων σε καινούργια γνωστικά πεδία, καθώς και ανάπτυξη αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών με στόχο την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
5. Αναβάθμιση της έρευνας καθώς και παραγωγή και μεταφορά τεχνογνωσίας από τις ερευνητικές μας μονάδες στους παραγωγικούς φορείς της χώρας αλλά και διεθνώς μέσω εξειδικευμένων συμβουλών από μονάδες του ΕΛΚΕ.
6. Ενθάρρυνση δημιουργίας νέων ερευνητικών μονάδων με στόχο την παραγωγή σημαντικότερων δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και τη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Ακόμη, ενισχύουμε την υπηρεσία που ασχολείται με προγράμματα διακρατικής συνεργασίας που προσβλέπουν στην κινητικότητα φοιτητών και διδακτικού προσωπικού. Αν εκμεταλλευτούμε τη μεγάλη επιστημονική διασπορά της Ελλάδας, τότε θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το «brain drain» με τη δημιουργία ενός επιτυχούς «brain bridge».
7. Ενίσχυση διαδικασιών εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης με στόχο την αποτελεσματικότερη χρήση των ευρημάτων της για την περαιτέρω βελτίωση και διάκριση του Πανεπιστημίου μας, καθώς και ενίσχυση της συνεργασίας μας με διεθνείς φορείς κατατάξεων.
8. Ενίσχυση φοιτητικής μέριμνας, συμπληρωματικά με την πολιτεία. Μέχρι σήμερα, το Πανεπιστήμιό μας χρηματοδοτεί αποκλειστικά από τα αποθεματικά των ερευνητικών του δραστηριοτήτων μια υποδειγματική μονάδα για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στο Πανεπιστήμιο, καθώς και μονάδες ιατρικής φροντίδας για επείγοντα περιστατικά στις σχολές του.
9. Αναβάθμιση της κοινωνικής προσφοράς του Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιό μας έχει μεγάλη παράδοση από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του: από την Αστυκλινική, το Βρεφοκομείο, το Οδοντιατρικό και το Φαρμακευτικό Σχολείο, στο Αστεροσκοπείο, το Χημείο και το Φυσικείο, από το Αιγινήτειο και το Αρεταίειο στο Λαϊκό, στο Αλεξάνδρα και το Αττικό Νοσοκομείο. Με την ενίσχυση της υπηρεσίας κληροδοτημάτων, προσπαθούμε να προσελκύσουμε επιπλέον χορηγίες και δωρεές, καθώς και να αξιοποιήσουμε τα 100 περίπου κληροδοτήματα που υπάρχουν στη διάθεση του Ιδρύματος, σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη. Πέρυσι χορηγήθηκαν σε φοιτητές υποτροφίες συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ.
10. Συνεργασία με την πολιτεία για τον προγραμματισμό ως προς τα επόμενα βήματα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση γενικά και στο Ιδρυμά μας ειδικότερα. Κάθε αλλαγή στην παιδεία πρέπει να χαρακτηρίζεται από μακρόπνοο σχεδιασμό και συναίνεση τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Χωρίς αυτήν τη συναίνεση και τον ορθό προγραμματισμό καμιά εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν θα μακροημερεύσει.
Πανεπιστημίου Αθηνών