Χθες έκανε την πρώτη της Συνδιάσκεψη και η πέμπτη, μικρότερη συνιστώσα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ), με το όνομα ΕΔΕΜ (Ενωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης). Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του κόμματος Απόστολος Πόντας, την έκπληξη όμως στο άνοιγμα έκαναν οι ομιλίες τριών νέων από την «ανοιχτή κοινωνία», όπως σημειώθηκε, στους οποίους δόθηκε βήμα να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και τις τοποθετήσεις τους.

Πραγματική είδηση της Συνδιάσκεψης αποτέλεσε η παρουσία όλων των συνιστωσών στην εκδήλωση –και μάλιστα με ηγετικά στελέχη! Μπορεί η Φώφη Γεννηματά να ήταν εκτός Αθηνών, χαιρέτισε όμως τους παρευρισκομένους με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα (από το ΠΑΣΟΚ στο Royal Olympic βρέθηκαν οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Παύλος Χρηστίδης και Μιχάλης Κατρίνης). Από τη ΔΗΜΑΡ χαιρέτισε η Εφη Παγκάλου, ενώ η έκπληξη ήρθε από το ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο εκπροσώπησε ο πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου (στη φωτογραφία με τον Πόντα). Μαθαίνω ότι η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού σχολιάστηκε πολύ, μιας και ο Γιώργος δεν συνηθίζει τα εθιμοτυπικά.

Από τα κόμματα της Βουλής παρευρέθησαν η Χαρά Καφαντάρη από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Σοφία Βούλτεψη από τη ΝΔ και ο γραμματέας Οργανωτικού του Ποταμιού Γιώργος Γκάρης –ποιος να το ‘λεγε ότι η ΕΔΕΜ θα συγκέντρωνε τόσο κόσμο στην πρώτη της Συνδιάσκεψη. Χαιρετισμό απηύθυναν και οι επικεφαλής δύο ακόμα κινήσεων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ: ο Παντελής Οικονόμου από τους Ελληνες Δημοκράτες και ο Γιάννης Μακριώτης από τη Νέα Σοσιαλδημοκρατία. Τέλος, αναγνώστηκε μήνυμα και από την κίνηση Σύγχρονοι Δημοκράτες, που στάλθηκε από τον Χρόνη Μαυρίδη. Τη Συνδιάσκεψη έκλεισε με την ομιλία του ο Δημήτρης Οικονόμου από τον όμιλο Ακτίδα.

Διάσπασηστις Κινήσεις

Τελειώνοντας τον λόγο του στη 2η Συνδιάσκεψη των Κινήσεων Πολιτών, ο Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης είπε: «Συνεχίζουμε την πολιτική του Λεωνίδα Κύρκου, του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, του Κώστα Σημίτη…» και χειροκροτήθηκε από τους (λιγότερους του αναμενομένου, είναι η αλήθεια) παρευρισκομένους.

Από τα πίσω καθίσματα ακούστηκε μια φωνή: «Τάκη, τον Βενιζέλο ξέχασες!» – ο παρεμβαίνων, ο Ιωακειμίδης και όσοι άκουσαν το σχόλιο χαμογέλασαν πλατιά.

Ωστόσο τα χαμόγελα και το καλό κλίμα δεν βοήθησαν την ώρα της ψηφοφορίας. Η πρόταση των έξι για αποχή από το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πήρε 18 ψήφους, ενώ η τελική πρόταση για συμμετοχή κέρδισε τελικά την πλειοψηφία παρά τους προβληματισμούς.

Χθες Κυριακή, πέντε από τους διαφωνούντες (Παύλος Αθανασόπουλος, Αλεξάνδρα Δαλιάνη, Πέτρος Καβάσαλης, Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Χρήστος Σεβαστιάδης) ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από τη Συντονιστική Γραμματεία και την Επιτροπή των Κινήσεων και «δεν θα συμμετέχουν σε κανένα σχήμα ή διαδικασία που οδηγεί σε μια παρωδία ενότητας της Κεντροαριστεράς».

Θυμίζω, γιατί έχει σημασία, πως ο Πέτρος Καβάσαλης είναι ο διευθυντής του Κύκλου Ιδεών του Βαγγέλη Βενιζέλου, ενώ και οι άλλοι διαφωνούντες, αν και λίγοι, δεν έχουν κρύψει κατά καιρούς τη συμπάθειά τους στο πρόσωπο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.