Πιστή στο δόγμα «Ελλάς – Γαλλία, συμμαχία», η κυβέρνηση ποντάρει στη δυναμική της εκλογής Μακρόν και στη συνέχεια της φιλικής προσέγγισης Ολάντ απέναντι στην Ελλάδα, αφού οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του χρέους είναι μπροστά μας. Και μπορεί ο γάλλος πρόεδρος να στέρησε από τον Αλέξη Τσίπρα τον τίτλο του νεότερου ηγέτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να είναι ένα θετικό στοιχείο στη σχέση και τη συνεργασία τους.
Προς τούτο, διόλου τυχαίο ήταν το αρχικό μήνυμα Τσίπρα, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β’ γύρου των γαλλικών εκλογών: «Θα εργαστούμε μαζί στενά, προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη». Ηδη, από την τηλεφωνική τους επικοινωνία, την επομένη του πρώτου γύρου, ο έλληνας Πρωθυπουργός, θέλοντας να σπάσει τον πάγο μετά την αμφίσημη τοποθέτηση Μελανσόν –τον οποίο στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ -, κάλεσε τον γάλλο πρόεδρο προς αυτή την κατεύθυνση. Και σύμφωνα με το Μαξίμου έλαβε την εξής απάντηση: «Θα δουλέψουμε μαζί για να κάνουμε την Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της γενιάς μας».
Καίτοι φαίνεται να έχει στενές σχέσεις με το Βερολίνο και ιδεολογικά τοποθετείται στον κεντρώο χώρο, με πινελιές φιλελευθερισμού στις εξαγγελίες του, ο Εμανουέλ Μακρόν υπηρέτησε ως υπουργός την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και την κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού του 2015 φέρεται να διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στα κέντρα αποφάσεων υπέρ της Ελλάδας.
Ετσι, μόνο θετικά μπορεί να ερμηνεύεται από την Αθήνα η δήλωσή του λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Γαλλία την περασμένη Παρασκευή. «Είμαι υπέρ μιας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διατηρώντας την Ελλάδα στην ευρωζώνη. […] Θα ηγηθώ αυτού του αγώνα, καθώς πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτο και θα αποκαταστήσει τη συλλογική μας αξιοπιστία» είπε χαρακτηριστικά. Με απλά λόγια; Ο Μακρόν διώχνει τα σύννεφα του Grexit από τον ορίζοντα.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε η χθεσινή συνάντηση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του γάλλου πρεσβευτή στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, συζητήθηκαν ιδιαιτέρως η δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της δημόσιας διοίκησης.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Στα της συμφωνίας, μέτρα και αντίμετρα θα ψηφιστούν οριστικά από τη Βουλή στις 18 Μαΐου, καθώς το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Θα συζητηθεί και ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος, όπερ σημαίνει Δευτέρα – Τρίτη στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και Τετάρτη – Πέμπτη στην Ολομέλεια.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα αρχίσει σήμερα τον κύκλο των επισκέψεών του σε υπουργεία, προκειμένου να ενημερωθεί και να συντονίσει το κυβερνητικό έργο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί συγκεκριμένα στο υπουργείο Παιδείας –στην τρίτη συνολικά επίσκεψή του στο Μαρούσι. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το νομοσχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Θα ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας, αφού στα σκαριά βρίσκεται το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς ήδη σχεδιάζεται η αλλαγή του Καλλικράτη και του αυτοδιοικητικού χάρτη.
Επειτα, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Πεκίνο, με τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται προκειμένου να «κλειδώσουν» σημαντικές διμερείς συναντήσεις. Μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί τα ονόματα της Κριστίν Λαγκάρντ, του Βλαντίμιρ Πούτιν, του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ιδιαίτερη αξία δίνει η ελληνική πλευρά στο ταξίδι αυτό σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά σχέδια, καθώς αναμένεται μεταξύ άλλων να υπογραφεί ένα τριετές επενδυτικό μνημόνιο για διάφορους τομείς της οικονομίας. Κινεζικό ενδιαφέρον φαίνεται ότι υπάρχει και για το 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.
n Αλλο ρεπορτάζ για το ταξίδι Τσίπρα και τον νέο δρόμο του μεταξιού σελίδες 28, 31