Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευελπιστεί σε μια ταχύτατη υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Εμανουέλ Μακρόν, η οποία –σύμφωνα με την Πειραιώς –έχει σημαντικές ομοιότητες με το πρόγραμμα της ΝΔ, προκειμένου να καταδειχθεί ότι είναι επιβεβλημένες και στην Ελλάδα η πολιτική αλλαγή και η προσφυγή στις κάλπες που επιδιώκει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ επενδύει και στην καλή σχέση που έχει αποκτήσει με τον Μακρόν, αναμένοντας ότι αυτή θα εξελιχθεί σε μια καλή συμμαχία και συνακόλουθα στη στήριξή του στο «καυτό» θέμα της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Το επιτελείο της Πειραιώς εκτιμάει πως οι ομοιότητες των δύο ηγετών και των προγραμμάτων τους βοηθάνε να αναδειχθεί η εικόνα υπεροχής του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός Ελλάδος αλλά και το ευρωπαϊκό του προφίλ. Συνεπώς, η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει πλέον και τα πρώτα δείγματα γραφής του γάλλου προέδρου στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει υποσχεθεί, ώστε να προωθηθεί ο σχεδιασμός της.

Επισημαίνεται ότι από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών η ΝΔ είχε επιδοκιμάσει ανοιχτά τον 39χρονο υποψήφιο, αναφέροντας πως η πρωτιά του αποτελούσε απάντηση των φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του λαϊκισμού. Μάλιστα, το γαλάζιο επιτελείο είχε εστιάσει στη μετριοπαθή ρητορική του Μακρόν και τις σημαντικές ομοιότητες της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του με το κυβερνητικό πρόγραμμα που καταρτίζει η ΝΔ. Ενδεικτική είναι η αναφορά που είχε κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα κοινά στοιχεία των δύο ηγετών λίγο μετά την πρώτη αναμέτρηση για τον γαλλικό προεδρικό θώκο, σημειώνοντας ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων στα πεδία του περιορισμού των φόρων, των μεταρρυθμίσεων στο κράτος, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Αλλά και προχθές το βράδυ μετά τη θριαμβευτική νίκη του Μακρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι πρόκειται για μια νίκη με αντανάκλαση σε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που μάχονται για την ελευθερία, την αλληλεγγύη και τις μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών.

Ταυτόχρονα, η αξιωματική αντιπολίτευση προσδοκά πως η εποικοδομητική συζήτηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Μάιο του 2016 με τον Μακρόν –σε συνδυασμό και με την ενεργοποίηση των μεταξύ τους διαύλων που διατηρούνται έκτοτε ανοικτοί –μπορεί τώρα να αποδώσει καρπούς. Αποβλέπουν σε έναν γάλλο πρόεδρο που θα είναι σύμμαχος αλλά και υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων, κυρίως στον τομέα της οικονομίας.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ. Τη δημιουργία ενός συμμαχικού δικτύου με τον Μακρόν αναμένεται να αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, κλιμακώνοντας παράλληλα και την επίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία στην Πειραιώς εξακολουθούν να θεωρούν ότι παραμένει αγκιστρωμένη στη λογική Μελανσόν. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταστήσει σαφές ότι παραμένει αμετακίνητος στη γραμμή που έχει χαράξει η ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το δημοσιονομικό πακέτο, ενόψει της ψήφισής του στη Βουλή. Το μήνυμα, με αποδέκτες σε όλον τον κομματικό μηχανισμό, είναι πως η ΝΔ πρέπει στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ψηφοφορία της συμφωνίας να πάει στη λεγόμενη «μάχη των μαχών» συντεταγμένα, καταψηφίζοντας μέτρα και αντίμετρα.

Αλλωστε, όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, η ΝΔ έχει αποκτήσει ήδη πλεονέκτημα για τη «μάχη των μαχών» στη Βουλή, αιφνιδιάζοντας την κυβέρνηση με την πρόταση για άμεση αναδιανομή 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος.