Ολο και περισσότεροι χρήστες του Ιντερνετ στρέφονται στα social media επιδιώκοντας να συγκεντρώνουν όσο περισσότερα likes μπορούν, για να κάνουν επίδειξη στους φίλους τους και να νιώθουν οι ίδιοι καλύτερα!

Ωστόσο, σε αυτή την προσπάθεια για «κοινωνική επιβεβαίωση», οι χρήστες του Διαδικτύου παίζουν με την αλήθεια και ωραιοποιούν τη ζωή τους.

Αυτό αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα της Kaspersky Lab, η οποία δείχνει ότι ένας στους δέκα χρήστες «τροποποιεί την αλήθεια στα social media», αναζητώντας περισσότερα likes στις αναρτήσεις του.

Τα στοιχεία της ίδιας έρευνας έδειξαν ότι ειδικότερα οι άντρες στον βωμό των likes είναι πρόθυμοι να αναρτούν δημόσια ακόμα και προσωπικές τους πληροφορίες σε σύγκριση με τις γυναίκες που είναι πιο «προσεκτικές». Μάλιστα ένας στους δέκα άντρες δήλωσε ότι για χάρη των likes θα αναρτούσε ακόμα και μια προσωπική του γυμνή φωτογραφία, έναντι μόλις 5% των γυναικών!

Για να τραβήξει την προσοχή και να εξασφαλίσει σημαντικό αριθμό likes, περίπου ένας στους δέκα προσποιείται ότι είναι «κάπου» ή κάνει «κάτι», που όμως μπορεί να μην είναι απόλυτα αληθές.

Για τους άνδρες, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 14%, γεγονός που δηλώνει ότι αρκετοί προτιμούν να προσελκύσουν την προσοχή των υπολοίπων στα social media παρά να μοιραστούν μια ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής τους.

Η έρευνα της Kaspersky Lab αποκαλύπτει ότι οι άνδρες είναι «ευαίσθητοι» σχετικά με τον αριθμό των likes που συγκεντρώνουν στα social media. Μάλιστα, για χάρη των likes οι περισσότεροι είναι πρόθυμοι, σε σύγκριση με τις γυναίκες, να αποκαλύψουν κάτι ντροπιαστικό ή εμπιστευτικό για τους συνεργάτες, τους φίλους ή τους εργοδότες τους. Ετσι, το 14% των ανδρών δηλώνει πως θα αποκάλυπτε κάτι εμπιστευτικό για κάποιον συνεργάτη (έναντι μόλις του 7% των γυναικών), το 13% είναι πρόθυμο να αναρτήσει κάτι εμπιστευτικό για τον εργοδότη του και το 12% θα αποκάλυπτε κάτι ντροπιαστικό για κάποιον φίλο του (έναντι 6% των γυναικών).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες «θορυβούνται» επίσης αν δεν συγκεντρώσουν τα likes που επιθυμούν. Το 24% των ανδρών ανησυχεί μήπως τα likes στις δημοσιεύσεις τους είναι λίγα και θεωρηθούν από τους φίλους τους μη δημοφιλείς. Στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 17%. Επιπροσθέτως, το 29% των ανδρών παραδέχεται πως θυμώνει όταν κάποιος που έχει σημασία γι’ αυτούς δεν κάνει like στις δημοσιεύσεις τους.

Στο κυνήγι των likes, οι άντρες τείνουν να παρουσιάζουν τον εαυτό τους και τους φίλους τους υπό ένα πιο «επικίνδυνο» πρίσμα, το οποίο, σύμφωνα με τη δρ Astrid Carolus, ψυχολόγο των Μέσων στο Πανεπιστήμιο του Würzburg, «ευθυγραμμίζεται με την παραδοχή ότι οι άνδρες δεν επικεντρώνονται τόσο στην κοινωνική αρμονία και είναι μάλλον πιο πρόθυμοι να πάρουν ρίσκο».

Ετσι, σύμφωνα με την ίδια, το 15% των ανδρών αποκάλυψε ότι θα δημοσίευε φωτογραφία φίλων υπό την επήρεια αλκοόλ, σε σύγκριση με το 8% των γυναικών που θα έκανε το ίδιο και πως το 12% θα δημοσίευε φωτογραφία με αποκαλυπτικά ρούχα.

«Στην προσπάθειά τους να βρουν κοινωνική έγκριση, οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να βλέπουν τα όρια ανάμεσα σε αυτά που είναι σωστά και ασφαλή να μοιραστούν και σε αυτά που είναι καλύτερα να κρατηθούν ιδιωτικά» σχολίασε ο Evgeny Chereshnev, επικεφαλής των Social Media της Kaspersky Lab και συμπλήρωσε: «Είναι σημαντικό να προστατεύουμε τον εαυτό μας όπως και την ιδιωτικότητα των άλλων, καθώς σύμφωνα με την έρευνα το 58% των ανθρώπων αισθάνεται άβολα και αναστατωμένο όταν οι φίλοι του δημοσιεύουν φωτογραφίες του που δεν θέλει να δημοσιοποιηθούν».