Η ανάγκη μιας θριαμβευτικής επικράτησης του Εμανουέλ Μακρόν με ταυτόχρονη απομόνωση της Μαρίν Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου δεν οδήγησε μόνον στη συσπείρωση του δημοκρατικού τόξου στη Γαλλία αλλά και σε μια αντίστοιχη αντίδραση των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων και στην Ελλάδα. Οπως διαφαίνεται από τις πρώτα σχόλια μετά την ανακοίνωση της εκλογής Μακρόν, τα κόμματα που εγχώριου ευρωπαϊκού τόξου ευελπιστούν να ταυτιστούν με τη μάχη που έδωσε ο νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ενάντια στον λαϊκισμό και τον φασισμό, ενώ επενδύουν πολιτικά και στη θετική του στάση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η κυβερνητική αντίδραση συνοψίζεται στο σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μέσω του λογαριασμού του στο twitter έκανε λόγο για «ανάσα για την Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη». Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε να «εργαστεί στενά» με τη νέα ηγεσία της Γαλλικής Δημοκρατίας, «προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της, να μην ξαναζήσουμε ποτέ τον εφιάλτη της Ακροδεξιάς». Στο ίδιο μήκος κύματος με την πρωθυπουργική αντίδραση κινήθηκε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που επίσης στήριξε σθεναρά τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Με το δικό της tweet η Φώφη Γεννηματά συνεχάρη τον νέο γάλλο πρόεδρο, χαρακτηρίζοντας τη νίκη του «ανάσα για κάθε προοδευτικό Ευρωπαίο», η οποία «αποτελεί νίκη της δημοκρατίας και ελπίδα για καλύτερες μέρες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε αμφιβολία ότι προσβλέπει όχι μόνον σε μια άμεση επαφή με τον Μακρόν και σε μια μελλοντική στενή συνεργασία με το Ελιζέ, αλλά και σε έναν νέο πολιτικό αέρα από τη εκλογή του που θα έχει αντίκτυπο σε όλο το ευρωπαϊκό πεδίο. Στην ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «ήττα των δυνάμεων της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και του εθνικιστικού απομονωτισμού», αφήνοντας υπονοούμενα και για τη στάση του αριστερού Μελανσόν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Οπως επισημαίνουν από την Πειραιώς, το ευρωπαϊκό προφίλ του Μακρόν ταιριάζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στο χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα διακρίνει «μια επιτυχία που δίνει νέα πνοή στην ευρωπαϊκή ιδέα». «Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά της πατρίδας μας», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στον Μακρόν, όμως, επενδύει και Το Ποτάμι, που στήριξε από την αρχή τον νέο γάλλο πρόεδρο, οργανώνοντας μάλιστα και ειδική καμπάνια υπέρ της υποψηφιότητάς του. Ο Σταύρος Θεοδωράκης στάθηκε ιδιαίτερα στην υπερβατικότητα της υποψηφιότητας Μακρόν, η οποία «τοποθετείται πέραν της Δεξιάς και της Αριστεράς», όπως και στη ρήξη που αυτή προκάλεσε «με το παλιό σύστημα προς όφελος των λαών της Ευρώπης». Ανακοίνωση εξέδωσε και η πολιτικά συγγενής Ωρα Αποφάσεων, η οποία με αφορμή τη εκλογή Μακρόν επιτέθηκε ευθέως στην κυβέρνηση: «Στο πρόσωπο της Μαρίν Λεπέν είδαμε να συγκλίνουν στην πράξη (όπως και στην περίπτωση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) η άκρα Δεξιά με την άκρα Αριστερά, με φόντο την επίκληση της κλειστής κοινωνίας, τον αντιευρωπαϊσμό, τον εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και τον φόβο», ήταν το σχόλιό της.