Ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, Αμπντούλ Χασίμπ, σκοτώθηκε στις 27 Απριλίου σε κοινή επιχείρηση των αφγανικών και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην ανατολική περιφέρεια Νανγκαρχάρ, σύμφωνα με αμερικανούς και αφγανούς αξιωματούχους.

Ο Χασίμπ, που διορίστηκε επικεφαλής πέρυσι αφότου ο προκάτοχός του Χαφίζ Σαΐντ Χαν σκοτώθηκε σε αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), θεωρείται υπεύθυνος για σειρά σημαντικών επιθέσεων.

Ανάμεσά τους και αυτή στο κύριο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καμπούλ στις 8 Μαρτίου, όπως αναφέρεται στη γραπτή δήλωση την οποία εξέδωσαν οι αξιωματούχοι την Κυριακή, κατά την οποία τα μέλη ομάδας μαχητών είχαν μεταμφιεστεί σε γιατρούς, σκοτώνοντας δεκάδες μέλη του ιατρικού προσωπικού και ασθενείς.

Τον περασμένο μήνα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου είχε πει ότι ο Χασίμπ μάλλον σκοτώθηκε κατά την επιδρομή των αμερικανικών και αφγανικών ειδικών δυνάμεων στη Νανγκαρχάρ, κατά την οποία επίσης σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά δεν υπήρξε επιβεβαίωση της είδησης.

Είχε διατάξει τον αποκεφαλισμό των προεστών

«Αυτή η επιτυχής επιχείρηση αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα στην αδυσώπητη επιχείρησή μας να νικήσουμε το ISIS-K το 2017», δήλωσε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Νίκολσον, από τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Καμπούλ.

Το ISIS-K αναφέρεται στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν» (παλιά ονομασία της περιοχής), η οποία ενώ διατηρεί σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία και το Ιράκ, δρα ανεξάρτητα. Το ISIS-K επιχειρεί στο Αφγανιστάν από το 2015, πολεμώντας εξίσου τους Ταλιμπάν και τις δυνάμεις των Αφγανών και των Αμερικανών.

Στην ανακοίνωση των αμερικανών και αφγανών αξιωματούχων σημειώνεται επίσης ότι ο Χασίμπ είχε διατάξει τον αποκεφαλισμό των προεστών των τοπικών φυλών ενώπιον των οικογενειών τους και την απαγωγή των γυναικών και θυγατέρων τους ώστε να τις πιέσουν να παντρευτούν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Εκατοντάδες μαχητές έχουν σκοτωθεί ή συλληφθεί φέτος και η επιχείρηση συνεχίζεται, με πάνω από τις μισές περιφέρεις που ήλεγχε η ISIS-K να έχουν ανακτηθεί, επιτρέποντας στους κατοίκους για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια να επιστρέψουν στα χωριά τους.