Δεν το περίμεναν ούτε οι νικητές ούτε οι ηττημένοι.

Οι εκλογές στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν θα περνούσαν σχεδόν απαρατήρητες αν το χθεσινό αποτέλεσμα δεν ξεπερνούσε κατά πολύ τα όρια του βορειότερου κρατιδίου της Γερμανίας, στα σύνορα με τη Δανία.

Καθαροί νικητές είναι οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ. Μεγάλοι ηττημένοι οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς.

Στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν ήρθε η δεύτερη ήττα του SPD σε περιφερειακές εκλογές μετά το Σάαρ. Για δεύτερη φορά μπήκε φρένο στις ελπίδες των Σοσιαλδημοκρατών, τις οποίες είχε αναπτερώσει ο υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς στις παγγερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι Χριστιανοδημοκράτες πανηγύρισαν την απροσδόκητη νίκη τους στον γερμανικό Βορρά. Με έναν εν πολλοίς άγνωστο υποψήφιο επικεφαλής, τον Ντάνιελ Γκίντερ, πήραν την πρωτιά με 33,2% αυξάνοντας τη δύναμή τους κατά δυόμισι μονάδες. «Κανένας δεν περίμενε ένα τόσο καθαρό αποτέλεσμα» σχολίασε ο Χριστιανοδημοκράτης υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν. Οι Σοσιαλδημοκράτες «πρέπει να δείξουν ότι ο προεκλογικός τους αγώνας δεν είναι αέρας κοπανιστός με λίγη ουσία» πρόσθεσε ο Σπαν.

Μια βαριά ήττα

«Είναι μια πικρή ημέρα για τη Σοσιαλδημοκρατία, για την κυβέρνηση του Σλέσβιχ-Χόλσταϊνκαι για μένα προσωπικά» παραδέχτηκε ο επικεφαλής του SPD και απερχόμενος πρωθυπουργός Τόρστεν Αλμπιγκ, το οποίο έπεσε στο 26,7%.

Πανηγυρικό ήταν το κλίμα και στο κεντρώο κόμμα των Φιλελευθέρων FDP που με επικεφαλής τον δημοφιλή Βόλφγκανγκ Κουμπίκι κατάφερε να αυξήσει τη δύναμή του στο 11,4%.

Οι Πράσινοι διατήρησαν τη δύναμή τους και παρέμειναν τρίτο κόμμα με 13,3%. Η επικεφαλής Μόνικα Χάινολντ θέλει να βάλει «πράσινη υπογραφή» στην επόμενη κυβέρνηση. «Oι διαφορές με τους Πράσινους δεν είναι αγεφύρωτες» παρατήρησε ο Φιλελεύθερος Κουμπίκι. FDP και Πράσινοι θα καθορίσουν και την επόμενη κυβέρνηση στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, πιθανότατα με τους νικητές Χριστιανοδημοκράτες. Αριθμητικά, εφικτό είναι τo σενάριο συγκυβέρνησής τους με το SPD, όπως και ο μεγάλος συνασπισμός CDU – SPD.

Το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD μπήκε και στην τοπική Βουλή του Κιέλου με 5,5%, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από τις αρχικές προσδοκίες.

Το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) με 3,6% έμεινε εκτός τοπικής Βουλής. Αντίθετα, στη Βουλή μπαίνει με 3,6 % το κόμμα της μειονότητας των Δανών που εξαιρείται από το πλαφόν του 5%.

Καμπανάκι για το SPD

Oι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν έναν τοπικό πρωθυπουργό. Συγκυβερνούσε με τους Πράσινους και το κόμμα της μειονότητας των Δανών SSW. Δεν έπεισαν στα δύο βασικά θέματα που, σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές, καθόρισαν τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων: την παιδεία και τις υποδομές του κρατιδίου.

Ακόμη και αν τα κριτήρια στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν ήταν τοπικού χαρακτήρα, το αποτέλεσμα είναι σήμα κινδύνου για τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς.

Η δεύτερη κατά σειρά αποτυχία των Σοσιαλδημοκρατών ανοίγει πλέον και τη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος για την ορθότητα της επιλογής του Μάρτιν Σουλτς να μείνει εκτός ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές, προκειμένου να έχει ελεύθερο πεδίο για τον προεκλογικό αγώνα.

Το αποτέλεσμα του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν επηρεάζει αρνητικά για τους Σοσιαλδημοκράτες και τις προοπτικές τους για τις περιφερειακές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία την ερχόμενη Κυριακή. Είναι το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών. Οι εκλογές της Κυριακής θα είναι και το τελευταίο εκλογικό βαρόμετρο μέχρι τον Σεπτέμβριο που οι Γερμανοί θα εκλέξουν τον επόμενο καγκελάριο της χώρας.