Γαλλικά μιλούσαν χθες οι γερμανικές εφημερίδες. «Vive la France» ήταν ο τίτλος της φωτογραφίας του Μακρόν που ανέβασε στο facebook η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ. «Merci, Frankreich!» ήταν ο τίτλος στην ιστοσελίδα της λαϊκής «Μπιλντ». «Ευχαριστώ, Γαλλία» στα γερμανικά ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου των Πρασίνων Τζεμ Ετσντεμιρ. Το Βερολίνο ανέμενε τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν. Παρ’ όλα αυτά, ήταν εμφανής η ανακούφιση στις δηλώσεις της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ έστειλε «εγκάρδια συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν. Η νίκη σας είναι νίκη για μια ισχυρή, ενωμένη Ευρώπη και για τη γερμανογαλλική φιλία». Η ίδια η καγκελάριος μίλησε τηλεφωνικά για δέκα λεπτά με τον νικητή σε πολύ θερμό κλίμα.

«Και τώρα ας κάνουμε μαζί καλύτερη την Ευρώπη» ευχήθηκε ο πρόεδρος και υποψήφιος καγκελάριος του SPD Μάρτιν Σουλτς. «Χαίρομαι που οι γάλλοι ψηφοφόροι στην πλειοψηφία τους επέλεξαν τα ανοιχτά σύνορα, την ενωμένη Ευρώπη και τη στενή φιλική συνεργασία με τη Γερμανία» ήταν το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. «Το αποτέλεσμα είναι ανάσα, αλλά ο Μακρόν έχει μπροστά του το τιτάνιο έργο να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη στη γαλλική πολιτική. Ειδάλλως απειλείται περαιτέρω ενδυνάμωση του δεξιού εξτρεμιστικού Εθνικού Μετώπου» δήλωσαν οι επικεφαλής των Πρασίνων Κάτριν – Γκέρινγκ Εκαρτ και Τζεμ Ετσντεμιρ.

Εξαίρεση στο κλίμα ανακούφισης στη Γερμανία ήταν όπως και στον πρώτο γύρο το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke). «Οι πολλοί ψηφοφόροι της Λεπέν είναι ένα ακόμη σήμα συναγερμού για την Ευρώπη. Η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους που σχεδιάζει ο Μακρόν και άλλες επιθέσεις στα εργατικά δικαιώματα θα ενισχύσουν μελλοντικά ακόμη περισσότερο τη Λεπέν» αναφέρει κοινή δήλωση των κοινοβουλευτικών ηγετών της Αριστεράς Σάρα Βάγκενκνεχτ και Ντίτμαρ Μπαρτς. Στους δυσαρεστημένους ανήκουν οι υποστηρικτές της Λεπέν στη Γερμανία. Η πρώην πρόεδρος της ακροδεξιάς λαϊκιστικής AfD Φράουκε Πέτρι έστειλε συγχαρητήρια στη Λεπέν για το «εντυπωσιακό εκλογικό αποτέλεσμα», το οποίο μπορεί να μην ήταν αρκετό, αλλά «άνοιξε τη δυνατότητα στη Γαλλία να ελευθερωθεί από την ηθικολογούσα ελίτ».

Αλλαγή σελίδας. Στην άλλη πλευρά του Ρήνου η ήττα του ακροδεξιού εθνικολαϊκισμού της Λεπέν γίνεται δεκτή με ανακούφιση –αναχαιτίστηκε η λαίλαπα αυτή που φάνηκε προς στιγμήν να απειλεί και τη Γερμανία με την AfD.

Η επόμενη μέρα με πρόεδρο τον Μακρόν αλλάζει σελίδα στην ατζέντα της ευρωπαϊκής πολιτικής, όχι για τη διάλυση της ΕΕ που ήθελε η Λεπέν αλλά για τη βελτίωσή της. Η Γερμανία βρίσκεται η ίδια σε προεκλογική τροχιά. Η νίκη του Μακρόν χαιρετίστηκε από όλους, κυρίως όμως από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έριξε χθες την ιδέα για ένα γαλλογερμανικό πρόγραμμα επενδύσεων, το οποίο πρέπει να επεξεργαστούν από κοινού Γάλλοι και Γερμανοί, όπως είπε στο δεύτερο γερμανικό κανάλι ZDF. Ο Γκάμπριελ είχε επεξεργαστεί προτάσεις από κοινού με τον Μακρόν όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. «Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης για να γίνουν επενδύσεις, η λιτότητα μόνο δεν αρκεί» είπε χθες ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός, θυμίζοντας στους Γερμανούς ότι η Γερμανία ως πρωταθλήτρια εξαγωγών επωφελείται τα μάλα από την εσωτερική αγορά. Ο Μακρόν μετατοπίζει το κέντρο βάρους της ΕΕ. Με τις σχέσεις που έχει και με την Ιταλία είναι «συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Νότο και στη Γερμανία» σημείωσε ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Λάμπσντορφ. Η Γαλλία έπαιζε παραδοσιακά αυτόν τον ρόλο. Είναι καιρός να τον ξαναβρεί.