Με ανυπόκριτη χαρά και ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι ιθύνοντες των Βρυξελλών την επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στον χθεσινό δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» σημείωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Μακρόν.

«Είμαι ευτυχής που οι Γάλλοι επέλεξαν ένα ευρωπαϊκό μέλλον» ανέφερε ο Γιούνκερ και τόνισε ότι συμμερίζεται απολύτως τις ιδέες του νέου προέδρου της Γαλλίας για τη δημιουργία ισχυρής και προοδευτικής Ευρώπης, που θα προστατεύει αποτελεσματικά τους πολίτες της.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαιρέτισε την ψήφο των Γάλλων υπέρ «της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης».

Με δεδομένη λοιπόν τη συμβατότητα των απόψεων Μακρόν προς τις αντιλήψεις που κυριαρχούν στις Βρυξέλλες, πλέον το βλέμμα όλων στρέφεται στο Βερολίνο, το οποίο χωρίς αμφιβολία θα επισκεφθεί ο Μακρόν στο εγγύτατο μέλλον. Στόχος του η επαναλειτουργία του γαλλογερμανικού άξονα μετά τις δυσλειτουργίες της περιόδου Ολάντ – Μέρκελ, κυρίως όσον αφορά τη ζώνη του ευρώ –ο Μακρόν έχει ταχθεί υπέρ της ενίσχυσής της με τη δημιουργία της θέσης ευρωπαίου υπουργού Οικονομίας πενταετούς θητείας, μίνι Ευρωβουλής και μίνι προϋπολογισμού ο οποίος θα αφορά μόνο τις χώρες της ευρωζώνης.

Οι όποιες αποφάσεις θα υιοθετηθούν ασφαλώς μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τους επόμενους μήνες στη Γαλλία και στη Γερμανία. Το διάστημα αυτό ο μεν Μακρόν θα πρέπει να αποφασίσει αν αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικός ή φιλελεύθερος, οι δε Γερμανοί αν επιθυμούν για μία ακόμη τετραετία την Ανγκελα Μέρκελ στο τιμόνι της χώρας τους.