Μετά τις σαμπάνιες για τη νίκη του Μακρόν στη Γαλλία έρχεται η προσγείωση στην προεκλογική πραγματικότητα της Γερμανίας. Στο Βερολίνο περιμένουν τις συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις του Μακρόν για την ΕΕ. Αλλά περιθώρια ριζικών αλλαγών δεν υπάρχουν.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν είχε κρύψει ποτέ την προτίμησή του για τον Εμανουέλ Μακρόν. Το βράδυ της Κυριακής ήταν ο πρώτος που χαιρέτισε τη νίκη του. Και όπως εξήγησε στις δηλώσεις του στη γερμανική τηλεόραση, όχι μόνον δεν διαφωνεί με τον Μακρόν σε όσα πρέπει να γίνουν στην ευρωζώνη και την ΕΕ, αλλά και συνόδευσε τα συγχαρητήριά του στο Μακρόν με ένα γερμανικό δώρο: ένα γαλλογερμανικό ταμείο επενδύσεων ως όχημα οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ. Είναι μια πρόταση του υπουργού Εξωτερικών που θα τεθεί προς διαβούλευση στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, εξήγησε χθες ο εκπρόσωπος του Γκάμπριελ, αποφεύγοντας όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες για το πώς αντιλαμβάνεται τη λειτουργία του ταμείου και πού θα βρεθούν τα λεφτά.

Η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε τράβηξαν χειρόφρενο, την υποβάθμισαν σε «πρωτοβουλία» του υπουργού Εξωτερικών για την οποία δεν είχαν ενημερωθεί προηγουμένως. Αλλά ο Γκάμπριελ επανήλθε χθες πιέζοντας για χαλάρωση του δημοσιονομικού πλαισίου ώστε να έχει μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων ο Μακρόν και να μην ενισχυθεί περισσότερο η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. «Είπα κάποτε στην καγκελάριο: τι κοστίζει περισσότερο; 0,5% παραπάνω έλλειμμα της Γαλλίας ή η Λεπέν; Πρέπει να αλλάξουμε τη στάση μας. Για 0,5% έλλειμμα κάνουμε ένα τεράστιο θέατρο» είπε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός, «η Ευρώπη δεν κυβερνάται από μία χώρα». Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που μίλησε στην ίδια εκδήλωση στο Βερολίνο αντέταξε ότι «το πρόβλημα της Γαλλίας είναι ότι οι Γάλλοι ξοδεύουν πολλά λεφτά για λάθος πράγματα». Αλλωστε, «δεν είναι μόνο η Γερμανία που θέλει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, υπάρχουν και άλλες χώρες».

Ο Γκάμπριελ έχει τους λόγους του να προωθεί την υποστήριξη στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας. Ερχονται εκλογές στη Γερμανία και θέλει σαφή διαχωριστική γραμμή από την καγκελάριο Μέρκελ και τη γερμανική χριστιανοδημοκρατία. Και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε προεκλογικά ότι αν ήταν Γάλλος θα ψήφιζε Μακρόν, αλλά δεν συμφωνεί καθόλου με την ευρωπαϊκή ατζέντα του που θέλει μεταξύ άλλων ευρωομόλογα και προϋπολογισμό της ευρωζώνης. Με ευρωομόλογα, όμως, δεν κερδίζονται εκλογές στη Γερμανία. Ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς τα απέρριψε με το λογοπαίγνιο ότι «το μόνον ενδιαφέρον στo λεγόμενο «γιούρομποντ» είναι το όνομα «Μποντ»».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο τέταρτος πρόεδρος της Γαλλίας με τον οποίο θα συνεργαστεί η Ανγκελα Μέρκελ μετά τον Σιράκ, τον Σαρκοζί και τον Ολάντ. Η γαλλογερμανική συνεργασία είναι «βασικός πυλώνας της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής από την εποχή του Αντενάουερ», είπε χθες. Δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχιστεί και με τον Μακρόν. Δεν θα είναι ανέφελη με τις θέσεις του Μακρόν για την ευρωζώνη. «Μέχρι τώρα δεν άκουσα τον Μακρόν να ασκεί κριτική στο Σύμφωνο Σταθερότητας», πρόσθεσε. Ο Μακρόν πρέπει πρώτα να συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις και θέσεις του. «Αυτό που χρειάζεται η Γαλλία είναι αποτελέσματα», εκτίμησε η καγκελάριος, πρωτίστως στην ανεργία, τις επενδύσεις, στην ενσωμάτωση. «Στηρίζουμε τη Γαλλία για να πάνε καλά τα πράγματα», είπε η Μέρκελ, «αλλά η γερμανική βοήθεια δεν υποκαθιστά αυτά που πρέπει να γίνουν στην ίδια τη Γαλλία».

Η εθνικολαϊκιστική λαίλαπα δεν απειλεί τη Γερμανία, η AfD ξεφουσκώνει. Αλλά ο κίνδυνος παραμένει. «Αν οι ιταλικές τράπεζες σκάσουν και δημιουργηθούν προβλήματα το καλοκαίρι, αλλάζουν τα πράγματα», έλεγε χθες ο ιδεολογικός εγκέφαλος της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Και η ανάλυσή τους για τις εκλογές στη Γαλλία: «Μακρόν και Μέρκελ θα συνεχίσουν την καταστροφική πολιτική στην ΕΕ για εμβάθυνση, μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες, αμοιβαιοποίηση χρεών, συντήρηση της Ελλάδας με τον ορό της ΕΕ». Στα επιχειρήματα αυτά είναι ευάλωτοι πολλοί γερμανοί ψηφοφόροι.