To σταθερά μεγάλο προβάδισμα των Συντηρητικών και της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι, ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου, προσπαθούν να ανακόψουν οι Εργατικοί οι οποίοι υπέστησαν ήττα στις πρόσφατες τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα οι Εργατικοί δεσμεύονται ότι τα μεσαία και τα χαμηλά οικονομικά στρώματα δεν θα αντιμετωπίσουν φορολογικές αυξήσεις, σε αντίθεση με το ανώτατο 5% που αποτελούν κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις και όσοι κερδίζουν περισσότερες από 80.000 στερλίνες ετησίως.
Αυτά ανέφερε σε συνέντευξή του ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Τζον ΜακΝτόνελ, ως απάντηση στις επιθέσεις των Τόρις ότι τα σχέδια για τις δαπάνες του Εργατικού Κόμματος –εάν κέρδιζε στις εκλογές –θα οδηγούσαν σε μεγαλύτερο χρέος και υψηλότερους φόρους. Ο ΜακΝτόνελ δήλωσε πως εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν φορολογικές αυξήσεις επί πέντε χρόνια για όσους κερδίζουν λιγότερες από 80.000 στερλίνες (104.000 ευρώ) ετησίως, εάν νικήσουν οι Εργατικοί. Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι προστιθέμενης αξίας, ούτε αλλαγές στις ασφαλίσεις. «Οι Εργατικοί είναι τώρα το κόμμα της χαμηλής φορολογίας για τη μεσαία και τη χαμηλή εισοδηματική τάξη» τόνισε. «Η κυβέρνησή μας θα ζητήσει από τις επιχειρήσεις να συμβάλουν περισσότερο, με δίκαιο τρόπο, ενώ το ίδιο θα ζητήσουμε και από εκείνους που κερδίζουν περισσότερα. Ετσι, θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τον δημόσιο τομέα και να βελτιώσουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες» είπε, μιλώντας στο BBC. Οι λεπτομέρειες θα περιλαμβάνονται στο μανιφέστο του κόμματος, που θα δημοσιοποιηθεί έπειτα από μία εβδομάδα.
ΜΕ ΑΝΕΜΟ ΝΙΚΗΣ. Οι υποσχέσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά τις τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Βρετανία την Πέμπτη –οι Συντηρητικοί κέρδισαν περισσότερες από 550 θέσεις στα τοπικά συμβούλια, ενώ οι Εργατικοί έχασαν τουλάχιστον 320. Ταυτόχρονα, στις δημοσκοπήσεις οι Τόρις της πρωθυπουργού Μέι διατηρούν ευρύ προβάδισμα και προηγούνται με 16 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των Εργατικών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinium, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν ποσοστό 46% (χάνοντας μία ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα πριν από 15 ημέρες), ενώ οι Εργατικοί βλέπουν τα ποσοστά τους να παραμένουν αμετάβλητα στο 30%.
Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη πριν από τη νίκη των Συντηρητικών στις τοπικές εκλογές, δίνει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ποσοστό 9% και στο αντιευρωπαϊκό Ukip ποσοστό 7%.
Η «ΤΡΙΠΛΗ ΔΙΚΛΙΔΑ». Ετσι, οι Εργατικοί προσπαθούν να βρουν λύσεις που θα προσελκύσουν ψηφοφόρους. Η υπόσχεση για τη φορολογία –που αφορά το 95% των εργατών –αποτελεί προσπάθεια να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής του κόμματος, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική των Συντηρητικών. Οι Εργατικοί θέλουν να βρουν κεφάλαια προκειμένου να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στην εκπαίδευση, τις δημόσιες υπηρεσίες και την υγεία.
Το κόμμα των Εργατικών και ο ηγέτης του Τζέρεμι Κόρμπιν έχουν ήδη δεσμευθεί στη λεγόμενη «τριπλή δικλίδα», ότι δηλαδή εγγυώνται τις κρατικές συντάξεις, ότι θα αυξάνονται κάθε χρόνο κατά το ποσοστό που είναι υψηλότερο μεταξύ του μέσου μισθού, του πληθωρισμού ή του 2,5%.
Η Τερίζα Μέι έχει υποσχεθεί ότι δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ μετά τις εκλογές, αλλά έχει αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα να αυξήσει τον φόρο εισοδήματος ή τη συμβολή στην εθνική ασφάλιση. Δεν έχει δεσμευθεί ως προς την «τριπλή δικλίδα» για τις κρατικές συντάξεις. Στις εκλογές του 2015 οι Τόρις είχαν υποσχεθεί κάτι αντίστοιχο. Απαντώντας στις υποσχέσεις του ΜακΝτόνελ για τη φορολογία, οι Συντηρητικοί κατηγορούν τους Εργατικούς ότι θα αυξήσουν τους φόρους ή τον δανεισμό.
Μιλώντας στο BBC, ο ΜακΝτόνελ αρνήθηκε να επαναλάβει παλαιότερη δήλωσή του ότι θα ήταν «αναπόφευκτο», τόσο εκείνος, όσο και ο Κόρμπιν, να παραιτηθούν εάν το κόμμα ηττηθεί στις εθνικές εκλογές. Ο Κόρμπιν, ο ΜακΝτόνελ και άλλα στελέχη των Εργατικών βρίσκονται στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος που θέλει να προωθήσει αλλαγές στο καταστατικό, στο κομματικό συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για το φθινόπωρο, ώστε να μειωθεί το ποσοστό των βουλευτών των Εργατικών που χρειάζεται για να είναι κάποιος υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος: από το 15% που είναι σήμερα να πέσει στο 5%. Αυτή η αλλαγή θα κάνει πιο εύκολο για τους αριστερούς υποψηφίους να αμφισβητούν την ηγεσία του κόμματος.
Ο ΜακΝτόνελ αρνήθηκε στο BBC ότι είναι μαρξιστής που επιθυμεί σοσιαλιστική επανάσταση. Είπε ότι θα είναι «ο πρώτος σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών στην παράδοση του Εργατικού Κόμματος» και πρόσθεσε ότι θέλει να «αλλάξει το σύστημα» και όχι να ξεκινήσει επανάσταση.