Εξήντα δράσεις με επίκεντρο τις ψηφιακές υποδομές και δεξιότητες σε δέκα κλάδους της οικονομίας και στο κράτος προτείνει ο ΣΕΒ, με στόχο έως το 2021 να αυξηθεί κατά 4% (7,6 δισ. ευρώ) ο εθνικός πλούτος και να δημιουργηθούν άμεσα 50.000 νέες μόνιμες θέσεις απασχόλησης.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στο συνέδριο του ΣΕΒ με θέμα «Ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας: Ο δρόμος για την ανάπτυξη», παραμένει ουραγός στον ψηφιακό μετασχηματισμό και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Θεόδωρο Φέσσα, «χρειάζεται ένα ψηφιακό άλμα προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί όρο επιβίωσης και ευκαιρία ανάπτυξης για τις σύγχρονες οικονομίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Φέσσας και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα οφείλει και μπορεί να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες, ώστε να αλλάξει τη θέση της μέσα στον ευρωπαϊκό ψηφιακό χάρτη, όπου καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις στην ψηφιακή ωριμότητα».
ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Οι δράσεις που προτείνει ο ΣΕΒ, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ελκυστικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προσελκύοντας νέες επενδύσεις.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας του ΣΕΒ και μέλος του ΔΣ Μιχάλης Τσαμάζ επεσήμανε: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας είναι για τον ΣΕΒ εθνική προτεραιότητα. Είναι πλέον σαφές ότι η χώρα χρειάζεται ένα ψηφιακό άλμα. Μέσα στην επόμενη τετραετία χρειάζονται ρεαλιστικά βήματα και συγκεκριμένη στρατηγική για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις γι’ αυτό το άλμα. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε μέχρι το 2030 να είναι η Ελλάδα μεταξύ των ώριμων ψηφιακά χωρών».
Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της μελέτης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Accenture Greece Κυριάκος Σαμπατακάκης ανέφερε: «Σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, διαμορφώσαμε ένα εθνικό ψηφιακό όραμα και μια συνολική ψηφιακή στρατηγική, η οποία στηρίζεται σε 4 αλληλένδετους πυλώνες. Η δέσμευση, ο βαθμός, η ταχύτητα και ο συντονισμός ανταπόκρισης όλων των εμπλεκόμενων μερών προς την κατεύθυνση αυτή θα κρίνουν τον επιτυχή ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας».