Ενα νέο εφιαλτικό σενάριο επιτροπείας της χώρας όχι για μερικά χρόνια ακόμα αλλά για δεκαετίες ολόκληρες, με όχημα τη διευθέτηση του χρέους, έφερε χθες στο προσκήνιο η γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», αποκαλύπτοντας ακόμα ένα έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Σύμφωνα με αυτό, εξετάζεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής τόκων μέχρι το 2050 με την καθιέρωση ετήσιου πλαφόν. Το σχέδιο όμως θα εκτυλιχθεί σε τρεις δεκαετείς φάσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους προκειμένου να κερδίσει την επόμενη δόση ελαφρύνσεων.
Οι παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν σε τρία βήματα, αναφέρει η εφημερίδα, αρχικά μέχρι το 2030, μετά μέχρι το 2040 και τέλος μέχρι το 2050, και συνεχίζει: «Η επιμήκυνση θα λαμβάνει χώρα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα επιτυγχάνει τους οικονομικούς στόχους».
Ενα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε ενδεχομένως να εγκριθεί από τη Γερμανία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Εκτιμάται όμως ότι δεν θα έβρισκε σύμφωνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο έγγραφο αποτυπώνονται ήδη οι ενστάσεις του ΔΝΤ με την επισήμανση ότι το Ταμείο έχει διαφορετική άποψη, θεωρώντας πως μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 απαιτούνται σημαντικές ελαφρύνσεις χωρίς προϋποθέσεις, διότι διαφορετικά τα μέτρα δεν θα είναι πειστικά για τις αγορές.
Προς το παρόν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει καν να ακούει για το ενδεχόμενο ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους. Προέχουν οι «μεταρρυθμίσεις», όπως διαρκώς τονίζει τόσο ο ίδιος όσο και οι δορυφόροι του.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ρωτήθηκε για το νέο έγγραφο του ESM απάντησε στη «Χάντελσμπλατ» ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει έγγραφα των θεσμών και πρόσθεσε ότι το Eurogroup δεν προετοιμάζει σχετική απόφαση.
ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ. Με τα έως τώρα δεδομένα, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να προσβλέπει σε συζήτηση του θέματος κατά το επικείμενο Eurogroup στις 22 Μαΐου, εφόσον έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης από τη Βουλή, στις 18 του μήνα.
Το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά σφιχτό δεδομένου ότι στο μεσοδιάστημα οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα πρέπει να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα πιστοποιεί την επακριβή αποτύπωση της συμφωνίας σε νομοθεσία.
Ευρωπαϊκές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμα, παρότι πρόσφατα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ είχε αναλάβει προσωπική δέσμευση έναντι του Ευρωκοινοβουλίου για συζήτηση του θέματος του χρέους κατά την προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Οι ίδιοι οι θεσμοί, άλλωστε, σε κοινή δήλωσή τους την περασμένη εβδομάδα παρέπεμψαν για ουσιαστικές αποφάσεις μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. «Μόλις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016». Η συμφωνία του περασμένου Μαΐου αφορά την ενεργοποίηση βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος «εφόσον χρειαστεί».