Σημαντικές αλλαγές που ανοίγουν το δρόμο για την ταχύτερη περαίωσηαιτημάτων δικαστικής συνδρομής προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιφέρει ηενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία, κοινοτικής οδηγίας που αφορά τηλεγόμενη Ευρωπαϊκή Εντολή Ερευνας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ.Σταύρος Κοντονής ανάρτησε το περιεχόμενο τηςοδηγίας, που συντάχθηκε από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τονΠρόεδρο Εφετών Ανδρέα Ποταμιάνο, σε δημόσια διαβούλευση πριν τοκαταθέσει στη Βουλή προς επικύρωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες σύντομα θααποτελούν μέρος και του ελληνικού οπλοστασίου προβλέπεται:

1.Η υποβολή αιτημάτων για άρση τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου ναχορηγηθούν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς από πιστωτικάιδρύματα, όπως επίσης η υποβολή αιτημάτων για άρση του απορρήτουτηλεπικοινωνιών (Τηλέφωνα, διαδύκτιο και λοιπά).

2.Η εξέταση μαρτύρων που είναι σημαντικοί για την έρευνα μιας ποινικήςυπόθεσης μεταξύ των κρατών μελών με την χρήση των νέων τεχνολογιών,όπως η τηλεδιάσκεψη η την οπτικοακουστική μετάδοση. Το ίδιο μπορεί ναγίνει και με πραγματογνώμονες σε ποινικές υποθέσεις που μπορούν ναεξεταστούν και η κατάθεσή τους να μεταδίδεται σε τηλεφωνική διάσκεψη,η άλλου είδους οπτικοακουστική μετάδοση.

3.Σημαντική είναι η ρύθμιση που προβλέπει την προσωρινή μεταγωγήπροσώπου που κρατείται σε ένα κράτος μέλος σε ένα άλλο, με σκοπό τησυλλογή αποδεικτικών στοιχείων και την εξέτασή του με την προϋπόθεσηότι θα επανέρχεται στην αρχική του θέση, δηλαδή στο κράτος που ήτανκρατούμενος.

Για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων που φέρνει στη νομοθεσία μας ηκοινωνική οδηγία για την Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας, κατά το νομοσχέδιοτου υπουργείου Δικαιοσύνης, αρμόδιες είναι οι δικαστικές αρχές, ήάλλες αρχές, αν εκτελούν ανακριτικό έργο με την προϋπόθεση ότι ηαπόφαση τους θα επικυρώνεται από εισαγγελικό λειτουργό.

Οι τεράστιες δυνατότητες που δίνει η εν λόγω κοινοτική οδηγία για τηδιερεύνηση υποθέσεων κυρίως μαύρου χρήματος και οικονομικώνεγκλημάτων, μπορούν να κινηθούν στο πλαίσιο κάθε ποινικής διαδικασίαςαπό τις δικαστικές αρχές και βεβαίως στο πλαίσιο των εκδόσεων και τηςεφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.