Στην παγίδα της μη αναγνώρισης ύποπτων συμπεριφορών πέφτουν παιδιά που δεν γνωρίζουν ποιο άγγιγμα είναι ασφαλές και χωρίς δεύτερη σκέψη αποδέχονται ανάρμοστες συμπεριφορές από άτομα του στενού τους κύκλου.

Με βασική αποστολή το τέλος της σιωπής απέναντι σε υποψίες και περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, το Σωματείο Ελίζα έχει αναπτύξει το πρόγραμμα «Ασφαλές Αγγιγμα», αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με τη βοήθεια ομάδας συμβούλων, η πρωτοβουλία ερμηνεύεται ως παρέμβαση στη μέθοδο εκπαίδευσης με στόχο μια ολοκληρωμένη προληπτική δράση.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η πρόληψη και ενημέρωση χωλαίνουν από πλευράς σχολείων και αρκετοί γονείς κλείνουν την πόρτα σε ενημερωτικά προγράμματα του είδους, το «Ασφαλές Αγγιγμα» επιχειρεί να μάθει σε παιδιά να διαχωρίζουν το ασφαλές από το μη ασφαλές άγγιγμα, παρέχοντας παράλληλα ενημέρωση σε εκπαιδευτικούς και γονείς.

Μέσα από διαδραστικές μεθόδους και κουκλοθέατρο μικρά παιδιά μαθαίνουν να λένε «όχι» στη σεξουαλική κακοποίηση και να εμποδίζουν την εκδήλωση του φαινομένου με το να το αναφέρουν σε ένα πρόσωπο δικό τους.

Το πρόγραμμα «Ασφαλές Αγγιγμα», που έχει εφαρμοστεί σε πάνω από χίλια παιδιά, ενημερώνει εκπαιδευτικούς για την ισχύουσα νομοθεσία και γονείς για τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αναγκαία καθιστά το Σωματείο Ελίζα τη δημιουργία εθνικού φορέα πρόληψης, καταστολής και καταγραφής περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης, σε ένα περιβάλλον όπου η σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος των ανηλίκων δεν συνιστά εξαίρεση αλλά αγκάθι που δεν παύει να ανοίγει πληγές.