Ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει πολλή δουλειά, σίγουρα. Αυτός όμως που θα ασχοληθεί ειδικά με τα της Παιδείας, πιθανώς θα ανιχνεύσει εδώ και μερικές από τις βασικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Εξαίρεση από αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει η σημερινή κυβέρνηση.

Αφορμή για τις παραπάνω διαπιστώσεις είναι οι χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και μάλιστα μέσα από το υπουργείο Παιδείας και παρόντος του Κώστα Γαβρόγλου. Και εδώ και ξανά, για παράδειγμα, είχαμε υποσχέσεις και διακηρύξεις για την ελεύθερη πρόσβαση στα Ανώτατα Ιδρύματα. Ελεύθερη που βέβαια θα παραμείνει κλειστή, αλλά οι υποσχέσεις υποσχέσεις προς τέρψιν της νεότερης γενιάς. Το κυριότερο ωστόσο σε σχέση με τα χθεσινά είναι η εκπεφρασμένη πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να ανωτατοποιήσει τα ΤΕΙ και μάλιστα να ιδρύσει και Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας.

Οι σπουδές όμως δεν αναβαθμίζονται αυτόματα ή μέσω διαταγμάτων. Απαιτούνται πρόγραμμα, εμπλουτισμός των προγραμμάτων διδασκαλίας, ενδυνάμωση της έρευνας, διασύνδεση με την αγορά. Αλλιώς θα ήταν εύκολο. Και η Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της θα οργανωνόταν μόνον μέσω εξαγγελιών ή συνεντεύξεων.

Ας θυμούνται σήμερα οι κυβερνώντες πως η χώρα διαθέτει ένα τεράστιο κεφάλαιο που δεν είναι άλλο από μια νέα μορφωμένη γενιά με δεξιότητες. Χιλιάδες παιδιά όμως που μορφώθηκαν με κόπους και κόστος των σπιτιών τους αναγκάζονται να ξενιτεύονται για να βρουν εργασία. Είτε είναι απόφοιτοι ΤΕΙ, είτε ΑΕΙ, είτε με μεταπτυχιακούς τίτλους. Η χώρα απαιτεί άμεσα ένα σοβαρό σχέδιο και σε αυτόν τον τομέα.