Δεν αποκλείω η σπίθα που άναψε εν νέου το φιτίλι να ήταν η ετυμηγορία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ήταν «πέτσινο» το γκολ που έδωσε την ευκαιρία στον Ιβάν Σαββίδη να σηκώσει το Κύπελλο Ελλάδας. Εκτιμώ, ωστόσο, ότι οι αιτίες για τη χθεσινή σύρραξη είναι βαθύτερες –και προηγούνται του ματωμένου τελικού στον Βόλο.

Η οργή στην Πειραιώς από την ανοικτή επίθεση του ομογενούς επιχειρηματία, η οποία είχε συνοδευτεί και από τη βεβαιότητά του πως ο Κυριάκος «δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός», δεν έχει κοπάσει. Και είναι μάλλον δύσκολο να χαμηλώσουν οι τόνοι όσο η διαμάχη θα συντηρείται εκατέρωθεν.

Ποδοσφαιροποίηση

Το τρολάρισμα που επεδίωξε το Μέγαρο Μαξίμου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπαίνοντας και χθες σφήνα στη διένεξη, είναι μια άλλη ιστορία που φανερώνει ότι η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής αποτελεί επίτευγμα σε ανώτατο επίπεδο.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή θα συντονιστούμε με τον ραδιοφωνικό Σκάι, που επέλεξε για τη χθεσινή παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ έριξε και πάλι το γάντι στον επιχειρηματία για την «στα όρια του προσβλητικού» επίθεσή του, ενώ σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους διαμήνυσε ότι «το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός σε αυτή τη χώρα δεν θα το αποφασίσει κανένας κ. Σαββίδης, αλλά ο κυρίαρχος ελληνικός λαός». Επέμεινε δε, ότι η τροπολογία για τα πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ αποτελεί «ορισμό της διαπλοκής».

Τα στρογγύλεψε

Ακολούθησε λίγο αργότερα ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος –έστω και με στρογγυλεμένο λόγο –επέμεινε να αμφισβητεί την κυβερνητική προοπτική της ΝΔ: «Αναμφισβήτητα προβλέπω και εκφράζω δημόσια την άποψή μου, μέσω ανάλυσης συγκεκριμένων γεγονότων. Δεν βλέπω ξεκάθαρες προϋποθέσεις έτσι ώστε, το αμέσως προσεχές διάστημα, η ΝΔ, ένα κόμμα δεξιών αντιλήψεων, στην υλοποίηση των οποίων δεν συμβάλλει, να έχει επιτυχία» ήταν η δική του παρέμβαση (μέσω ΑΠΕ).

Αν η πρόθεση Σαββίδη ήταν να πέσουν οι τόνοι, στην Πειραιώς τα αντανακλαστικά λειτούργησαν διαφορετικά: Ο επιχειρηματίας «προκαλεί όλους τους Ελληνες, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές τους απόψεις, αλλά ανεξάρτητα και από τον τόπο καταγωγής και τις ποδοσφαιρικές τους προτιμήσεις» ήταν ο νέος γαλάζιος πυροβολισμός πριν τα όπλα σιγήσουν γιατί έπεσε και η νύχτα.

Κάπως έτσι, την τελευταία ρουκέτα της ημέρας αποφάσισε να ρίξει το Μαξίμου, ενθυμούμενο την καταγγελία Μητσοτάκη για το «πέτσινο» πέναλτι στον ΠΑΟΚ. «Αντε και στην Αθλητική Κυριακή ή στη Δίκη της Δευτέρας!..» ευχήθηκε το πρωθυπουργικό γραφείο στον αρχηγό της ΝΔ –αλλά γέλια δεν ακούστηκαν ούτε από την Κουμουνδούρου.