Το θέμα της εκδήλωσης –«οι προκλήσεις της Ευρώπης» –μάλλον δεν διεκδικούσε δάφνες πρωτοτυπίας, ωστόσο οι απόψεις που αντάλλαξαν χθες βράδυ για το μέλλον του κοινού οικοδομήματος τρεις ακαδημαϊκοί και ένας δημοσιογράφος φάνηκε να μην αφήνουν καθόλου αδιάφορο το ακροατήριο στο αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτης του υπουργείου Εξωτερικών.
Κοινό σημείο αναφοράς για τον ομότιμο καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης Παναγιώτη Ιωακειμίδη, τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέοντα Μαραβέγια, τον καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας Γιώργο Παγουλάτο και τον εκπρόσωπο Τύπου του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόδρα, που βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ, ήταν οι προβληματισμοί τους για την πορεία της Ευρώπης που αποτυπώθηκαν και στο χαρτί μέσα από τις πρόσφατες εκδόσεις των βιβλίων τους.
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ. Τέσσερις συγγραφείς, αλλά κυρίως τέσσερις ευρωπαϊστές, βρήκαν μία ακόμη κοινή συνισταμένη αφού με αφορμή την εκλογή Μακρόν στη Γαλλία, η οποία μονοπώλησε τελικά τη συζήτηση, έθεσαν ως μέγιστο διακύβευμα για την Ευρώπη και τους ηγέτες της αφενός να εξαλείψουν οριστικά τα εθνολαϊκιστικά μορφώματα που έχουν δηλητηριάσει το εκλογικό σώμα, αφετέρου να εντάξουν και πάλι στο ευρωπαϊκό παιχνίδι όσους αποχώρησαν από αυτό.
«Πρέπει να αποκτήσουμε και πάλι απήχηση στην κοινωνία, να διεισδύσουμε σε αυτήν και να εξηγήσουμε τα όρια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» ανέφερε –δίνοντας το στίγμα της συζήτησης που θα ακολουθούσε –ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συμπληρώνει σήμερα 40 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα.
Στις πρώτες θέσεις του ακροατηρίου, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος και ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος φάνηκε να συμφωνούν με τον γενικό συντονιστή της συζήτησης Γιάννη Μεταξά, όταν εκείνος αναφέρθηκε στην απειλή του εθνικισμού.
Μια απειλή που δεν σχετίζεται, όπως είπε ο καθηγητής, με την άμεση κατάληψη της εξουσίας, αλλά επηρεάζει έμμεσα το πολιτικό σύστημα, μέσα από μετεκλογικές συνεργασίες που δίνουν τελικά σε οιονεί φασιστικά μορφώματα τη δυνατότητα, μέσω επικοινωνιακών προσαρμογών, να βρουν πρόσφορο έδαφος.
ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ. «Η ανεργία, η φτωχοποίηση και το Προσφυγικό προσφέρονται για δημαγωγική στάση. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει περισσότερο ευαίσθητη στις ανάγκες των πολιτών» επισήμανε ο Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος μαζί με άλλους 25 καθηγητές διαφόρων πανεπιστημίων και ειδικοτήτων επιδίωξαν στο συλλογικό τους έργο «Ευρωπαϊκή Ενωση: δημιουργία, εξέλιξη, προοπτικές» να καταγράψουν τις προκλήσεις της Γηραιάς Ηπείρου.
Στο ίδιο μήκος και ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, συγγραφέας του βιβλίου «Κρίση, Ευρώπη και Αριστερά», ο οποίος επέλεξε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στα θλιβερά, όπως τα χαρακτήρισε, δημοσκοπικά ποσοστά, σύμφωνα με τα οποία οι Ελληνες επιλέγουν να γυρίσουν την πλάτη τους στην Ευρώπη.
«Το 65% είτε αντιμετωπίζει την Ευρώπη αδιάφορα είτε αρνητικά» είπε και έστειλε το μήνυμα ότι η ευθύνη για τη διατήρηση του κοινού οικοδομήματος δεν είναι μπαλάκι που αλλάζει γήπεδα, αλλά ανήκει σε όλους ισόποσα.
Από το ταραγμένο καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη, εμπνεύστηκε τον τίτλο του βιβλίου του «Το νησί που φεύγει» ο Γιώργος Παγουλάτος, ο οποίος στην τοποθέτησή του επέλεξε να αναφερθεί στη νέα πραγματικότητα της Ευρώπης, αυτής που δεν αποκλείει τα διαζύγια. «Η Ελλάδα δεν ήταν το νησί που έφυγε, όμως ένα άλλο νησί, η Βρετανία, αποχώρησε» είπε, θέτοντας έτσι το Brexit ως ένα ορόσημο για τη συρρίκνωση της Ευρώπης.
Η συρρίκνωση, όπως έσπευσε να προσυπογράψει ο εμπνευστής της χθεσινής εκδήλωσης Δημήτρης Τσιόδρας, συγγραφέας του βιβλίου «Ευρωπατριωτισμός ή εθνοκεντρισμοί», είναι γενικευμένη. «Η ΕΕ χάνει συνεχώς, σε επίπεδο ΑΕΠ, εταιρειών, εκπαίδευσης. Ολα αυτά μας κάνουν να τρέξουμε πιο γρήγορα» τόνισε και, απευθυνόμενος σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ζήτησε περισσότερη δουλειά προς μια Ευρώπη που αποκλείει εθνικούς ανταγωνισμούς.