Για μια νεανική και ναρκισσιστική ομάδα όπως είναι η Μονακό, η ανατροπή σκορ 2-0 στο σπίτι της Γηραιάς Κυρίας στο Τορίνο δεν θεωρείται άπιαστο όνειρο.

Αυτό είναι το θετικό της απειρίας. Το αρνητικό το είδαμε πριν από μία εβδομάδα όταν οι παίκτες του Μαξ Αλέγκρι εξασφάλισαν με επαγγελματικό τρόπο τη μισή και κάτι παραπάνω πρόκριση για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Πριγκιπάτο.

Τα ιστορικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών κυπέλλων υπαγορεύουν πως η υπόθεση για τη Μονακό είναι χαμένη από χέρι.

Μόλις δύο ομάδες που ηττήθηκαν στο γήπεδό τους στα πρώτα νοκάουτ παιχνίδια κατάφεραν να ανατρέψουν τα δεδομένα. Ο Αγιαξ το 1996 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό και η Ιντερ το 2011 απέναντι στην Μπάγερν.

Κι όμως, όταν ο Λεονάρντο Ζαρντίμ, ο οποίος παρεμπιπτόντως συγκαταλέγεται ανάμεσα στους υποψήφιους αντικαταστάτες του Αρσέν Βενγκέρ στην Αρσεναλ, μιλά για ανατροπή, το πιστεύει.

«Πρέπει να παραμείνουμε θετικοί, να προσπαθήσουμε να παίξουμε το παιχνίδι μας, να έχουμε καλή απόδοση και να πετύχουμε γκολ στην αρχή του αγώνα που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα» λέει ο άλλοτε προπονητής του Ολυμπιακού.

Φαίνεται πως ο Ζαρντίμ έχει καταφέρει να περάσει στους παίκτες του αυτή την αισιοδοξία, όπως μαρτυρούν οι δηλώσεις του Βαλέρ Ζερμέν: «Πρέπει να πιστεύουμε. Υπάρχει και δεύτερος αγώνας να παίξουμε».

Αυτό που εντυπωσίασε τον Ζερμέν και τους νεαρούς συμπαίκτες του ήταν ο επαγγελματισμός που επέδειξαν οι παίκτες της Γιουβέντους στο πρώτο παιχνίδι, στον Βράχο.

«Οταν βλέπεις κάποιον, όπως ο Μάριο Μάτζουκιτς, με τόσους τίτλους που έχει κατακτήσει να δουλεύει έτσι από την αριστερή πλευρά ή στη μεσαία γραμμή. Ή τις φωνές που έβαζε ο ένας στον άλλον για το καλό της ομάδας στις εκτελέσεις φάουλ. Ηταν πραγματικά ένα μάθημα για μας». Η Μονακό θεωρείται μια τέλεια επιθετική μηχανή που όμως, όπως και η Μπάρτσα, δεν κατάφερε να σπάσει το ιταλικό τείχος, του οποίου η ισχυρότερη πολεμίστρα είναι αυτή της οποίας ηγείται ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Ο 39χρονος πορτιέρο ομολόγησε πως κοιμάται και ξυπνά με το όνειρο της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο εξισώνει με το Παγκόσμιο Κύπελλο.