Με μια παθιασμένη ομιλία στο Μάντσεστερ αλλά και εν μέσω αμφισβητήσεων από στελέχη του κόμματός του, ο επικεφαλής των Εργατικών της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν εγκαινίασε χθες την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τέσσερις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιουνίου. Με το μήνυμα «Οι Εργατικοί θα μεταμορφώσουν τη Βρετανία» ο Κόρμπιν μίλησε μπροστά σε ενθουσιώδες κοινό, αψηφώντας τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το κόμμα του οδεύει σε ήττα. Μάλιστα, θέλοντας να ηρεμήσει τις εσωτερικές συζητήσεις που φουντώνουν για το μέλλον της ηγεσίας του, ο 68χρονος Κόρμπιν διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί εάν χάσει τις εκλογές.

Αυτή και μια άλλη δήλωσή του προκάλεσαν αντιδράσεις. Μιλώντας σε δημοσιογράφο του BBC, ο ηγέτης των Εργατικών αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι σε περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές θα οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ. «Μου είπε “το Brexit έχει τακτοποιηθεί”» έγραψε στο twitter η πολιτική συντάκτρια του BBC Λόρα Κένσμπεργκ. «Ομως τον ρώτησε πέντε φορές εάν –κατηγορηματικά –θα φύγουμε από την ΕΕ, εάν γίνει πρωθυπουργός, και αρνήθηκε να μου πει».

Στη συνέντευξή του στο BBC, ο Κόρμπιν υποσχέθηκε ότι θα διαπραγματευθεί μια καλή συμφωνία για το Brexit και επιτέθηκε στην πρωθυπουργό Τερίζα Μέι για τη «διπλωματία του μεγαφώνου» που ακολουθεί και «τις απειλές», υπονοώντας ότι δηλητηριάζει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ πριν καν ξεκινήσουν καλά καλά. Αρνήθηκε όμως να απαντήσει εάν ο ίδιος θα οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν. «Ο κόσμος γνωρίζει ότι έγινε δημοψήφισμα και πήραμε την απόφαση πριν από έναν χρόνο» ήταν το μοναδικό σχετικό σχόλιό του. Πρόσθεσε ότι ότι το Εργατικό Κόμμα θέλει πρόσβαση χωρίς δασμούς στην ενιαία αγορά της ΕΕ για να εγγυηθεί τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία.

Το Εργατικό Κόμμα υπολείπεται 20 ποσοστιαίων μονάδων των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις, ενώ η Μέι είναι αρκετά πιο δημοφιλής ως πολιτική αρχηγός από τον Κόρμπιν.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι δημιουργούν εμπόδια. Εάν τα παιδιά σας δεν λαμβάνουν την εκπαίδευση που αξίζουν επειδή στοιβάζουν πολλούς μαθητές σε μια τάξη, τότε τα παιδιά σας αντιμετωπίζουν εμπόδια, τα κρατούν πίσω. Εάν είστε ένα νεαρό ζευγάρι, οποιοσδήποτε, που προσπαθεί να βρει σπίτι και δεν μπορείτε επειδή δεν έχετε λεφτά να πληρώσετε νοίκι ή να αγοράσετε, τότε σας βάζουν εμπόδια, σας κρατούν πίσω. Εάν έχετε δουλέψει σκληρά όλη τη ζωή σας, αλλά δεν μπορείτε να υλοποιήσετε τα όνειρά σας για σύνταξη επειδή υποστηρίζετε τα παιδιά σας που είναι ενήλικοι, τότε και σε εσάς βάζουν εμπόδια» είπε ο Κόρμπιν στους οπαδούς του στο Μάντσεστερ.

Τόνισε την αντίθεση μεταξύ των εργαζόμενων οικογενειών και του πλούτου που αυξήθηκε για το 2% των πιο πλούσιων Βρετανών, έτσι όπως τον κατέγραψε η λίστα των πιο εύπορων που δημοσιεύθηκε στους «Sunday Times». Επανέλαβε το μήνυμά του ότι οι Εργατικοί θα διαλύσουν ένα διεφθαρμένο σύστημα. «Γνωρίζουμε από τις τοπικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας πόσο μεγάλη είναι αυτή η πρόκληση. Ο κόσμος είναι αβέβαιος και διχασμένος –ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει;» αναφερόμενος στα άσχημα για το κόμμα του αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, όπου οι Εργατικοί έχασαν περισσότερες από 300 τοπικές έδρες, ενώ οι Συντηρητικοί σάρωσαν.