Η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού, σε αντίθεση με κάποια ευρήματα από προγενέστερες μελέτες, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση.

Η ανάλυση βασίσθηκε σε 29 προγενέστερες κλινικές μελέτες, οι οποίες συμπεριέλαβαν σχεδόν 1 εκατομμύριο εθελοντές από πολλές χώρες του κόσμου, και κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα γαλακτοκομικά δεν σχετίζονται με αύξηση των καρδιαγγειακών κινδύνων.

Αντιθέτως, σχετίζονται με μικρή μείωση του κινδύνου για την καρδιά και τα αγγεία.

Τα ευρήματα αυτά αντικρούουν εκείνα που έλεγαν ότι το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι ίσως είναι επιβαρυντικά επειδή περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία θεωρούνται κύρια αιτία της αθηροσκλήρωσης.

Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης, όμως, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα ασκούν «ουδέτερη» επίδραση στο καρδιαγγειακό.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρήντινγκ στη Βρετανία, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία και το Πανεπιστήμιο του Βάγκενινγκεν στην Ολλανδία.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας (EJE)η ανάλυσή τους βασίσθηκε σε 938.465 εθελοντές, εκ των οποίων 93.158 πέθαναν από κάθε αιτία, 28.419 από στεφανιαία νόσο και 25.416 από άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η ανάλυση στοιχείων για τη διατροφή τους δεν βρήκε συσχέτιση των θανάτων με τα γαλακτοκομικά, είτε ήταν λάιτ είτε πλήρη.

Τουναντίον, όλα τα γαλακτοκομικά (ξινόγαλα και τα προϊόντα του, γάλα, τυρί, γιαούρτι) συσχετίσθηκαν με μείωση της θνησιμότητας κατά 2% ανά 10-20 γραμμάρια προϊόντος που καταναλώνονται την ημέρα.

«Υπάρχει η εκτεταμένη αντίληψη στο ευρύ κοινό ότι τα πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα δεν κάνουν καλό, αλλά συνήθως αυτό είναι λανθασμένο», δήλωσε ο ερευνητής δρ Ίαν Γκίβενς, καθηγητής Διατροφής στο Ρήντινγκ.

«Τα τελευταία 5-10 χρόνια υπήρξαν πολλές δημοσιεύσεις για τις επιδράσεις των κορεσμένων λιπαρών στην καρδιαγγειακή υγεία και πολλοί λανθασμένα τις εξέλαβαν ως ένδειξη ότι πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά.

»Αν κάποιος ανησυχεί για τα λιπαρά τους, δεν έχει παρά να προτιμά τις λιγότερων λιπαρών εκδοχές τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να τα αφαιρεί από το διαιτολόγιό του, εκτός κι αν το συνιστά ο γιατρός του για ιατρικούς λόγους».