Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1996, γύρω στις 11 το βράδυ, ο Τούπακ Σακούρ βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού της μαύρης BMW την οποία οδηγούσε ο παραγωγός Σουτζ Νάιτ. Σε ένα φανάρι σταματάει δίπλα τους μια άσπρη Κάντιλακ, οι επιβάτες της πυροβολούν εναντίον του Σακούρ πέντε φορές και εξαφανίζονται. Εξι μέρες αργότερα ο 25χρονος βασιλιάς της ραπ αφήνει στο νοσοκομείο την τελευταία του πνοή. Η υπόθεση της δολοφονίας του δεν έχει εξιχνιαστεί ακόμη και φυσικά πυροδότησε δεκάδες εικασίες, ανάμεσά τους και η «ακραία» που μιλάει για σκηνοθετημένη από τον ίδιο ενέργεια.

Ο ράπερ με τους φανατικούς φίλους και εχθρούς που στο απόγειο της καριέρας του έφυγε από τη ζωή θα απασχολήσει τον πολυβραβευμένο Στιβ ΜακΚουίν. Ο άγγλος σκηνοθέτης σχεδιάζει να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη και εν είδει δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ τη ζωή του ξεχωριστού αμερικανού καλλιτέχνη. Το υλικό που προσφέρεται στον ΜακΚουίν από τον σύντομο αλλά πολυτάραχο βίο του Τούπακ Σακούρ είναι κάτι περισσότερο από πλούσιο.

Πολύ τον είχαν χαρακτηρίσει «επαναστάτη από κούνια». Οι γονείς του ήταν μέλη του κινήματος Μαύροι Πάνθηρες και είχαν συλληφθεί ουκ ολίγες φορές. Ο Τούπακ Σακούρ μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης, του Μέριλαντ και αργότερα της Καλιφόρνιας, χωρίς το πρότυπο του πατέρα αφού τον είχε εγκαταλείψει όταν ήταν πολύ μικρός. Η μητέρα του ήταν εθισμένη στα ναρκωτικά και ο Σακούρ έβρισκε καταφύγιο στο δημόσιο σχολείο, το οποίο έδινε βάρος στο θέατρο και τις τέχνες.

ΣΚΛΗΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Αρχίζει να καταθέτει τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του παίρνοντας μέρος σε θεατρικές παραστάσεις ή ψυχαγωγώντας τους συμμαθητές του με αυτοσχέδιες ρίμες. Ηταν τα πρώτα του ραπ τραγούδια. Το περιβάλλον στο οποίο κινούνταν ήταν σκληρό, βυθισμένο στην παρανομία. Η τέχνη του τον προστάτευσε. Ενας φίλος του μάλιστα έχει πει ότι ο Σακούρ έγινε έμπορος ναρκωτικών μόνο για μία εβδομάδα.

Ομως δεν κατάφερε να μείνει μακριά από μπλεξίματα. Αποκορύφωμα ήταν η εξαετής κάθειρξη για σεξουαλική κακοποίηση μιας 19χρονης τον Φεβρουάριο του 1995. Ο μουσικός παραγωγός Σουτζ Νάιτ και οδηγός της μοιραίας BMW πλήρωσε –εννέα μήνες αργότερα κι ενώ το άλμπουμ «Me against the world» είχε γίνει ανάρπαστο –την εγγύηση 1.400.000 δολαρίων και ο Σακούρ αποφυλακίστηκε. Ο ράπερ υπέγραψε στη δισκογραφική του εταιρεία.

Ενα άλλο σενάριο παραφιλολογίας ισχυρίζεται ότι δεν σκόπευε να συνεχίσει τη συνεργασία τους και ο Νάιτ οργάνωσε τη δολοφονία του Σακούρ. Τι από όλα είναι αλήθεια και τι θα επικυρώσει η οικογένεια του Τούπακ Σάκουρ με την οποία θα συνεργαστεί ο Στιβ ΜακΚουίν για την επίτευξη του νέου εγχειρήματός του;