Αν κυριαρχεί κάτι στο έργο του Τίτου Πατρίκιου είναι «ο διάλογος της ποίησης με την πολιτική», επισημαίνει στο πρόσφατο αφιέρωμά της η γαλλική λογοτεχνική τριμηνιαία επιθεώρηση «Phoenix». Λιγότερο αιρετικός από τους μεταπολεμικούς ποιητές της γενιάς του –«γενιά της ήττας» τους αποκαλεί η κριτική αποδεχόμενη την ελληνική περιγραφή –ο Τίτος Πατρίκιος για άλλη μια φορά αγγίζει το διεθνές κοινό.

Στο αφιέρωμα του γαλλικού «Φοίνικα», συγγραφείς και μεταφραστές του έργου του αναφέρονται στο πιο πρόσφατο που μεταφράστηκε στη γαλλική γλώσσα («La poésie te trouve» –«Σε βρίσκει η ποίηση», από την Κίχλη). Φιλοξενεί ποιήματά του από την εποχή της εξορίας του στον Αϊ-Στράτη, κείμενα φίλων συγγραφέων που μοιράστηκαν μαζί του την οικειότητα της αθηναϊκής καθημερινότητας, όπως ο γάλλος φιλόσοφος Εντγκάρ Μορέν: «Η πιο έντονη νοσταλγία από τις μέρες που πέρασα στην Αθήνα δεν είναι το μπαλκόνι μου προς τον Λυκαβηττό και θέα τον Παρθενώνα. Αλλά το τελετουργικό του μεσημεριανού μας γεύματος σε μία ταβέρνα με τους αγαπημένους φίλους, ανάμεσα στους οποίους και ο Τίτος. Το καλό και ωραίο πρόσωπό του ενέπνεε αμέσως μια ζεστή συμπάθεια… Τον ξαναβρήκα χάρη στην ανάγνωση του “La poésie te trouve”, ανακαλύπτοντας σε αυτά τα ποιήματα την αίσθηση του μεγαλείου».

Το αφιέρωμα στον Τίτο Πατρίκιο συνεχίζεται και εκτός λογοτεχνικών σελίδων. Με την τιμητική βραδιά αύριο (11/5) στη δημοτική βιβλιοθήκη Μαργκερίτ Οντού, στο τρίτο διαμέρισμα του Παρισιού. Μια βραδιά μουσικής και ποίησης την οποία διοργανώνει το «Phoenix» για να παρουσιάσει στο κοινό τον έλληνα ποιητή. Η Κυβέλη Καστοριάδη θα συνοδεύσει με τη μουσική της τους στίχους του Τίτου Πατρίκιου που θα αναγνώσουν οι Φρανσουά Μπορντές, Διονύσιος Ντερβής Μπουρνιάς, Σιλβέστρ Κλανσιέ, Μυρτώ Γόντικα, Εμανιέλ Γκαταρί και Δέσποινα Σίνου.

INFO

Τιμητική βραδιά για τον έλληνα ποιητή θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Παρίσι