Ας μου επιτραπεί σήμερα να αναφερθώ σε προσωπικές αναμνήσεις: πριν είκοσι χρόνια, το 1996 ή 1997, δημοσίευσα εκτενές άρθρο στο «Βήμα» όπου υποστήριζα την κατάργηση του κλειστού αριθμού εισακτέων στα πανεπιστήμια και των εισαγωγικών εξετάσεων. Ολοι οι απόφοιτοι λυκείου θα είχαν δικαίωμα εγγραφής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όπως συνέβαινε σε όλες τις χώρες της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας, πλην Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας. Είχα και κάποια υποτυπώδη μελέτη, υπολογισμούς για το κόστος της μεταρρύθμισης· δεν ήταν μεγάλο, μπορούσε εύκολα να γίνει. Στόχος της αλλαγής ήταν η αναβάθμιση του λυκείου και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των πανεπιστημίων.
Οι εισερχόμενοι θα γράφονταν σε Σχολές και θα επέλεγαν Τμήματα στο 3ο έτος των σπουδών τους. Στις Σχολές μεγάλης ζήτησης οι ίδιες θα είχαν την ευθύνη να επιλέξουν βαθμολογικά ποιοι θα συνέχιζαν για τα περιζήτητα πτυχία του γιατρού, μηχανικού, δικηγόρου. Οι υπόλοιποι θα συνέχιζαν σε άλλα τμήματα της Σχολής χωρίς να χάνουν τα δύο χρόνια των πανεπιστημιακών σπουδών τους. Δεν πρωτοτυπούσα, κάπως έτσι λειτουργεί το γαλλικό σύστημα.
Λίγους μήνες μετά, μας κάλεσε ο τότε υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, καμιά εικοσαριά ανθρώπους, να συζητήσουμε αυτό ακριβώς το σχέδιο, που ήταν και δική του σκέψη. Ολοι τον επαινέσαμε και τον προτρέψαμε να προχωρήσει. Δεν πέρασε πολύς καιρός και το ανακοίνωσε: σε τρία χρόνια, από το 2000, καταργούνται οι εισαγωγικές εξετάσεις. Αμ δε –το 2000 η κατάσταση ήταν χειρότερη: πάντα κλειστός αριθμός εισακτέων και οι υποψήφιοι έπρεπε να εξετάζονται διπλάσια μαθήματα –καμιά δεκαπενταριά, μεταξύ τους και τα Θρησκευτικά, που είχε αυξήσει και τις ώρες διδασκαλίας τους ο υπουργός· είχε γίνει εν τω μεταξύ αρχιεπίσκοπος ο Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης. Το λύκειο είχε υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο, τα φροντιστήρια είχαν αναβαθμιστεί.
Δεν είχα ποτέ προσωπική ή πολιτική σχέση με τον εκλιπόντα Γεράσιμο Αρσένη, η πρόσκλησή μου οφειλόταν προφανώς σε εκείνο το άρθρο, δεν έμαθα τι έγινε στη συνέχεια. Οι πληροφορίες έλεγαν πως η υψηλή γραφειοκρατία του υπουργείου (με στενές σχέσεις με την Εκκλησία και τη ΝΔ), πιέσεις από το κυβερνών ΠΑΣΟΚ και από το λόμπι των φροντιστών είχαν ανατρέψει τον σχεδιασμό του.
Τώρα, τον ίδιο σχεδιασμό επαναφέρει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ανακοινώθηκε πανηγυρικά από τον Πρωθυπουργό. Σωστό: η χώρα μας είναι πια η μόνη στην Ενωση που έχει κλειστό αριθμό εισακτέων, φτωχά πανεπιστημιακά Τμήματα πεταμένα εδώ και εκεί, λύκεια υποβαθμισμένα, φροντιστήρια που ακμάζουν. Εύχομαι στον κ. Γαβρόγλου καλύτερη τύχη. Μακάρι αυτός να τα καταφέρει, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του φέρνει βαριά ευθύνη για την κατάσταση στα πανεπιστήμια.