«Αναδείξτε τα ψέματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». Με αυτή την εντολή προς τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει συντεταγμένη πορεία από τη ΝΔ «μέχρι την ψήφιση του τέταρτου Μνημονίου» και πλήρη συστράτευση στη σκληρή μάχη με την κυβερνητική πλειοψηφία. Παράλληλα, ξεκαθάρισε εκ νέου –με αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων –πως η ΝΔ θα καταψηφίσει μέτρα και «ψευτοαντίμετρα», ενώ διαμήνυσε ότι το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές παραμένει επίκαιρο.

Βασικός στόχος του επιτελείου της Πειραιώς είναι, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ημέρα ψήφισης των μέτρων, η ΝΔ να εξηγήσει στους πολίτες τις επιπτώσεις της συμφωνίας και ταυτόχρονα να αναδείξει την «πολιτική εξαπάτηση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αυτό φάνηκε και χθες στη συνεδρίαση της ΚΟ που αποτέλεσε και πρόβα τζενεράλε της σκληρής γραμμής, στην οποία θα κινηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι γαλάζιοι βουλευτές στις 18 Μαΐου: ο πρόεδρος της ΝΔ εστίασε την αυστηρή κριτική του στο ψέμα «που παραμένει η αγαπημένη πολιτική μέθοδος αυτών που κυβερνούν».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε 19 φορές στην ομιλία του τη λέξη ψέμα ή παράγωγά της –και άλλες τόσες φορές συνώνυμά της –θέλοντας να δώσει έμφαση στο πόσο ανακόλουθη είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και πόσο ταυτισμένη με την απόκρυψη της αλήθειας. «Ψέματα λοιπόν για το παρελθόν και το παρόν αλλά και ακόμη μεγαλύτερα ψέματα για το μέλλον. Είναι η κοροϊδία, η απάτη με τα ψευτοαντίμετρα» ήταν ένα από τα καυστικά σχόλιά του για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Μάλιστα, έδωσε εντολή στους βουλευτές τις επόμενες ημέρες, μέχρι την ψήφιση του τέταρτου Μνημονίου να επαναλαμβάνουν στους πολίτες συνέχεια ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε σε μεγάλα ψέματα. Ακόμη τους παρότρυνε να ενημερώσουν την κοινωνία πως και το νέο αφήγημα που επιχειρεί να οικοδομήσει η κυβέρνηση –ότι δήθεν μετά τη συμφωνία έρχεται η ανάπτυξη –είναι και αυτό «ψεύδος» και «αυταπάτη».

Στο στόχαστρο της αυστηρής κριτικής που άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον κυβερνητικό συνεταιρισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπήκαν, εξάλλου, οι υπουργοί Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Χρήστος Σπίρτζης και Λυδία Κονιόρδου. Τους χαρακτήρισε «πολιτικούς χαμαιλέοντες» και υπογράμμισε ότι άλλα υπόσχονταν και, τελικώς, ψηφίζουν τα επώδυνα μέτρα. Ιδιαίτερα μάλιστα τόνισε το παράδειγμα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος είχε πει ότι θα παραιτηθεί αν μειωθεί το αφορολόγητο κάτω από τα 9.000 ευρώ και τώρα αποδέχεται όριο τα 5.600.

Οπως τονίζεται από την Πειραιώς, με την ανάδειξη όλων των «ψεμάτων» και των «ανακολουθιών» της κυβέρνησης υπηρετείται και ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΝΔ, που είναι να καταδειχθεί επαρκώς ότι δικαιώνεται η επιμονή της για προσφυγή στις κάλπες.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ. Προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συνοχή του κόμματος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δόθηκε ο λόγος και στους βουλευτές. Οι περισσότεροι εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως η ΝΔ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση διεκδικώντας την πολιτική αλλαγή και την αυτοδυναμία. Ορισμένοι, όπως ο Κώστας Τασούλας, προέβαλαν μάλιστα την αυτοδυναμία ως αναγκαιότητα υποστηρίζοντας ότι το κόμμα, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2020, δεν πρέπει να στηρίζεται σε δεκανίκια για να κυβερνήσει. Ο Νικήτας Κακλαμάνης εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το αποτέλεσμα μιας μονοδρόμησης της πορείας της ΝΔ προς το Κέντρο, υποστηρίζοντας ότι «απαιτείται προσέγγιση των δεξιών και λαϊκών στρωμάτων» και «επαναπατρισμός του 1.000.000 ψηφοφόρων που έχει χάσει η ΝΔ από τις εκλογές του 2009».

Στο μεταξύ, τμήμα της νέας στρατηγικής της Πειραιώς αποτελεί πλέον και η νίκη Μακρόν στις γαλλικές εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε χθες έμφαση στην επικράτησή του, τονίζοντας ότι σηματοδοτεί μια νέα εποχή μεταρρυθμίσεων και ανατροπής του λαϊκισμού. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η ΝΔ ακολουθώντας το παράδειγμα Μαρκόν, πρέπει να γίνει ο φορέας ανανέωσης στην Ελλάδα.