Μπορεί για το χρέος «η μπάλα να έχει φύγει από το δικό μας γήπεδο» όπως λέει ο Πρωθυπουργός, αλλά το ματς αρχίζει να αποκτά όλο και μεγαλύτερο σασπένς ενόψει της ψηφοφορίας για τα μέτρα, την επόμενη εβδομάδα.

Ανοίγοντας τον κύκλο των επισκέψεών του στα υπουργεία από το Παιδείας, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ» σε λύση, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι είναι εφικτή η συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Και μπορεί να ποντάρει στη Σύνοδο του G7 που αρχίζει αύριο στην Ιταλία και στο τετ-α-τετ με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο –η επιβεβαίωση του οποίου εκκρεμεί –αλλά στην πραγματικότητα η αισιοδοξία αυτή συνδέεται μόνο με την ανάγκη να παραμείνουν σε κατάσταση ηρεμίας οι βουλευτές του.

Αν και ο Πρωθυπουργός είχε έγκαιρα στείλει το μήνυμα «ψηφίζουμε τα μέτρα για να πάρουμε το χρέος», η σύγχυση και η αμηχανία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν διαλυθεί. Μολονότι από τα αρμόδια στελέχη εκπέμπεται βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία, είναι γεγονός πως δεν ψηφίζουν όλοι «και με τα δύο χέρια», όπως δήλωσε ο Νάσος Αθανασίου. Αντιθέτως, πολλοί βουλευτές εκφράζουν προβληματισμό για το ενδεχόμενο να ψηφίσουν τα μέτρα χωρίς το «αντίδωρο» του χρέους –υποβαθμίζοντας έτσι και τη σημασία των αντιμέτρων που προβάλλει η κυβέρνηση. Επιπλέον, το κείμενο του «συμπληρωματικού Μνημονίου» με τα 140 προαπαιτούμενα διέρρευσε από τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» και προήλθε από μια ενημέρωση στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ενώ οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα πάρουν στα χέρια τους το νομοσχέδιο την Παρασκευή.

«ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΕΑΝ…». Το πρωθυπουργικό επιχείρημα ότι τα μέτρα για αφορολόγητο και συντάξεις δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν δοθεί η ρύθμιση του χρέους, δεν έχει αποσυρθεί –ο Αλέξης Τσίπρας το επικαλέστηκε και χθες. Προς τούτο υπάρχουν πιέσεις από βουλευτές προκειμένου να αποτυπωθεί γραπτά στο νομοθετικό κείμενο και να μην παραμείνει μια προφορική δέσμευση του Τσίπρα. Το θέμα τέθηκε μάλιστα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από την Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία απηχεί τις απόψεις σύσσωμης της ομάδας των 53+.

Σε γενικές γραμμές, ο προβληματισμός των βουλευτών έγκειται στο πραγματικό γεγονός ότι η καθυστέρηση για το χρέος θα φέρει αντίστοιχα αναβολή στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και στην έξοδο στις αγορές, με αποτέλεσμα να τεθεί εν αμφιβόλω το αφήγημα της κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάπτυξη και έξοδο από τα Μνημόνια.

Την ίδια στιγμή επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων του «1+1», εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι. Αυτό υποστήριξε ο Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας (Real fm) πως «ασφαλώς και υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης και αλίμονο εάν δεν υπήρχε».

Αντίθετη άποψη, όμως, φαίνεται πως έχει ο Κώστας Χρυσόγονος. Αφού χαρακτήρισε (North fm) τη συμφωνία «επώδυνη, που προσθέτει μέτρα αχρείαστα λόγω της υπεραπόδοσης», σημείωσε ότι «τα μέτρα αυτά είναι οριζόντια, ενώ τα αντίμετρα είναι επιμέρους και τελούν υπό αίρεση». Εξηγώντας παράλληλα την απόφασή του να επανασυσταθεί η Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε σαφείς αιχμές για την οργάνωση του κομματικού μηχανισμού και την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

Από την πλευρά του, με τη χθεσινή επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας και την επικείμενη στο Υγείας, πριν ακολουθήσουν το Εσωτερικών και άλλα υπουργεία, ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να σηματοδοτήσει τη στροφή στην καθημερινότητα και την αλλαγή της ατζέντας, την οποία μονοπώλησε για πολλούς μήνες η αξιολόγηση, εις βάρος της κυβερνητικής εικόνας. Σήμερα, μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στον Εύοσμο.

Η εξαγγελία Τσίπρα για κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων φαίνεται πάντως ότι έχει και προφανή απώτερο πολιτικό σκοπό. Μολονότι το περασμένο καλοκαίρι η αντιπολίτευση απέρριψε την απλή αναλογική, με αποτέλεσμα να ισχύσει από τις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές, στήριξε την ψήφο των 17άρηδων, η οποία θα ισχύσει την πρώτη φορά που θα στηθούν κάλπες. Ταυτόχρονα, οι αλλαγές που έρχονται στον Καλλικράτη, πέραν του ηλικιακού ορίου για το δικαίωμα ψήφου (θα προσαρμοστεί επίσης στα 17), περιλαμβάνουν αντίστοιχη μείωση του ηλικιακού ορίου για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στα 18 έτη για δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους και στα 21 για δημάρχους και περιφερειάρχες.

Σε μια προσπάθεια συνολικής επικοινωνιακής αντεπίθεσης και αλλαγής προσήμου της ατζέντας, προβλήθηκαν ιδιαίτερα τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και μάλιστα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Η μάχη ενάντια στην ανεργία και για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας αρχίζει να αποδίδει καρπούς» σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως τον Απρίλιο καταγράφηκε η υψηλότερη επίδοση στο ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων πλήρους απασχόλησης από το 2001.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ. Σε ό,τι αφορά τα σενάρια αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει ανασχηματισμός τώρα –όχι, όμως, και στο εγγύτερο ή στο απώτερο μέλλον. «Τώρα τρέχουμε», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας με νόημα και τις δύο λέξεις: το «τώρα» για τη χρονική συγκυρία και το «τρέχουμε» για όσους δεν μπορούν να… ακολουθήσουν τους ρυθμούς. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν, εξάλλου, πως τα σενάρια ανασχηματισμού αποτελούν περισσότερο ευσεβείς πόθους της αντιπολίτευσης.

Χθες, εξάλλου, υπό την προεδρία του Γιάννη Δραγασάκη συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Ανάμεσα στις αποφάσεις του είναι το ξεπάγωμα επένδυσης στον χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος και σχέδιο δράσης για τη μετατροπή του Πειραιά σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο.