Πυρ ομαδόν εξαπέλυσε η ΝΔ κατά του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου με αφορμή δηλώσεις του για τα εξωτερικά θέματα της χώρας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την αξιωματική αντιπολίτευση ανερμάτιστες.

Δεκαοκτώ βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση και του καταλογίζουν ότι «με μεγάλη επιπολαιότητα αναφέρεται σε πολύ σοβαρά ζητήματα, εκθέτοντας τη χώρα και δημιουργώντας σύγχυση ως προς τις πραγματικές θέσεις της κυβέρνησης». Μάλιστα τον εμφανίζουν σε πλήρη αναντιστοιχία με τις επίσημες θέσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, από τον οποίο ζητούν διευκρινίσεις.

Οπως δήλωσε ο γαλάζιος τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος «είναι εκπληκτικές και ανησυχητικές οι απιθανότητες που εξέφρασε κατά την τελευταία του συνέντευξη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, όπως ο ισχυρισμός του ότι η πλειοψηφία των κατοίκων στα Σκόπια είναι αλβανικής καταγωγής ή ότι η λύση στα Βαλκάνια είναι η δημιουργία και η αντιπαράθεση “τόξων”» («η εγγύηση για τη Δύση είναι η δημιουργία ενός χριστιανικού τόξου» έχει δηλώσει ο Καμμένος για τα Βαλκάνια).

Μέσα στην τρέχουσα έκρυθμη συγκυρία όλα αυτά αποκτούν ειδικό βάρος. Για αυτό οι επερωτώντες βουλευτές ζητούν εξηγήσεις από τον Κοτζιά αν συμφωνεί με τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ, αν οι θέσεις του Καμμένου περί «χριστιανικού τόξου» αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση του ΥΠΕΞ κ.λπ. Εν ολίγοις, αυτό που επιδιώκουν να μάθουν είναι αν η κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ υιοθετούν όσα λέει ο εταίρος τους.

Συνεδριάζει το ΕΣΕΠ

Στο μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα στις 12 το μεσημέρι το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, την ώρα που η Τουρκία η οποία συνεχίζει τις προκλήσεις, ανακοίνωσε την έναρξη ασκήσεων έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του Καστελλόριζου, με τη συμμετοχή του τουρκικού Ναυτικού και της τουρκικής Ακτοφυλακής. Πάντως, αν και αποκλείω ο Νίκος Κοτζιάς να μην ενημερώσει για τη νευρικότητα των γειτόνων μας, το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι τα ενεργειακά. Για αυτό, άλλωστε, στη συνεδρίαση θα λάβει μέρος ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Καταγγελία Λοβέρδου

Υπήρχε δίκη σε εξέλιξη για την υπόθεση των προστίμων από λαθρεμπορία που είχαν επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατέθεσε και ψήφισε την τροπολογία Σαββίδη; Αυτό ζητεί να μάθει από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Επικαλείται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης ή η εταιρεία του, με την οποία αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για την αποφυγή των προστίμων από λαθρεμπόριο που είχαν επιβληθεί στην ιδιωτικοποιηθείσα αυτή εταιρεία «και ενώ η δίκη αυτή είχε διεξαχθεί, ή σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα και ενώ είχε εκδοθεί και η πρωτόδικη απόφαση και είχε ασκηθεί ή θα ασκούνταν έφεση, μεσολάβησε η χαριστική – φωτογραφική τροπολογία και η ψήφισή της από την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο Λοβέρδος σημειώνει στην ερώτησή του πως «αν τα δημοσιεύματα αυτά ευσταθούν, με την οποιαδήποτε εκδοχή τους, τότε η ανωτέρω τροπολογία συνιστά παρέμβαση της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας στη δικαστική, αφού επί επίδικου θέματος παρεμβαίνει τελικά ο νομοθέτης υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων», κάτι το οποίο, κατά τον ίδιο, σημαίνει ότι «αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε το συγκεκριμένο σκάνδαλο Σαββίδη – ΣΕΚΑΠ παίρνει ακόμη βαρύτερη μορφή και διάσταση και τίθενται νέα ζητήματα κυβερνητικών ευθυνών».

Ανθρακες και οι λογαριασμοί

Εγκλωβισμένη στην αναρμοδιότητά της βρίσκεται η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, όσον αφορά τυχόν αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Αυτό έχει διαφανεί εξαρχής και ουσιαστικά η πλειοψηφία οδηγείται σε ροκάνισμα του χρόνου μέχρι να αποστείλει στην τακτική Δικαιοσύνη την υπόθεση, αφού όπως έχει διαπιστωθεί η Βουλή δεν έχει τη δικαιοδοσία να υπεισέλθει σε έρευνα.

Μάλιστα στη νέα συνεδρίασή της η Επιτροπή εξέτασε τις τρεις καταδικαστικές αποφάσεις του Εφετείου σχετικά με το πόθεν έσχες του Παπαντωνίου, αλλά όπως προκύπτει οι επίμαχες καταθέσεις σε λογαριασμούς του στην HSBC της Ελβετίας έχουν γίνει ένα χρόνο πριν αναλάβει υπουργός Εθνικής Αμυνας και ως εκ τούτου δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα του ξεπλύματος σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα που έγιναν επί των ημερών του. Πάντως η Προανακριτική θα ζητήσει και άλλα έγγραφα από τη Δικαιοσύνη, τα οποία μνημονεύονται στις τρεις αποφάσεις που ήδη εξέτασε.

Τριβές για τον Ιλχάν Αχμέτ

Αναταράξεις στη Θράκη προκαλούν η παρουσία και η ομιλία του βουλευτή της ΔΗΣΥ Ιλχάν Αχμέτ, σε εκδήλωση στην Προύσα της Τουρκίας. Πρόκειται για μια θρησκευτική τελετή η οποία διοργανώνεται από πολίτες που κατάγονται από τη Θράκη, υπό την αιγίδα των τουρκικών Δήμων Προύσας και Οσμάν Γκαζί.

Το θέμα αρχικά έφερε στη δημοσιότητα ο Παναγιώτης Σγουρίδης που στεγάζεται πλέον στους ΑΝΕΛ, με τον Αχμέτ να απαντά πως επρόκειτο για «ιδιωτική επίσκεψη» και «τυπικό χαιρετισμό».

Το θέμα όμως δεν σταμάτησε εκεί, καθώς η ελληνική ομάδα του PES Activists του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με ανακοίνωσή της ζήτησε τη διαγραφή του Αχμέτ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναφέροντας πως «η μειονότητα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πηγή ψηφοφόρων» και καταγγέλλοντας πως στην εκδήλωση υπήρχαν «σύμβολα και σημαίες της “ανεξάρτητης Θράκης”». Τι πραγματικά έχει συμβεί; Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι η μάχη της «διαφορετικής οπτικής» στο εσωτερικό της Κεντροαριστεράς καλά κρατεί.