Πυρ ομαδόν εξαπέλυσε η ΝΔ κατά του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου με αφορμή δηλώσεις του για τα εξωτερικά θέματα της χώρας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την αξιωματική αντιπολίτευση ανερμάτιστες.
Δεκαοκτώ βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση και του καταλογίζουν ότι «με μεγάλη επιπολαιότητα αναφέρεται σε πολύ σοβαρά ζητήματα, εκθέτοντας τη χώρα και δημιουργώντας σύγχυση ως προς τις πραγματικές θέσεις της κυβέρνησης». Μάλιστα τον εμφανίζουν σε πλήρη αναντιστοιχία με τις επίσημες θέσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, από τον οποίο ζητούν διευκρινίσεις.
Οπως δήλωσε ο γαλάζιος τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος «είναι εκπληκτικές και ανησυχητικές οι απιθανότητες που εξέφρασε κατά την τελευταία του συνέντευξη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, όπως ο ισχυρισμός του ότι η πλειοψηφία των κατοίκων στα Σκόπια είναι αλβανικής καταγωγής ή ότι η λύση στα Βαλκάνια είναι η δημιουργία και η αντιπαράθεση “τόξων”» («η εγγύηση για τη Δύση είναι η δημιουργία ενός χριστιανικού τόξου» έχει δηλώσει ο Καμμένος για τα Βαλκάνια).
Συνεδριάζει το ΕΣΕΠ
Καταγγελία Λοβέρδου
Υπήρχε δίκη σε εξέλιξη για την υπόθεση των προστίμων από λαθρεμπορία που είχαν επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατέθεσε και ψήφισε την τροπολογία Σαββίδη; Αυτό ζητεί να μάθει από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.
Επικαλείται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης ή η εταιρεία του, με την οποία αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για την αποφυγή των προστίμων από λαθρεμπόριο που είχαν επιβληθεί στην ιδιωτικοποιηθείσα αυτή εταιρεία «και ενώ η δίκη αυτή είχε διεξαχθεί, ή σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα και ενώ είχε εκδοθεί και η πρωτόδικη απόφαση και είχε ασκηθεί ή θα ασκούνταν έφεση, μεσολάβησε η χαριστική – φωτογραφική τροπολογία και η ψήφισή της από την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ανθρακες και οι λογαριασμοί
Εγκλωβισμένη στην αναρμοδιότητά της βρίσκεται η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, όσον αφορά τυχόν αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Αυτό έχει διαφανεί εξαρχής και ουσιαστικά η πλειοψηφία οδηγείται σε ροκάνισμα του χρόνου μέχρι να αποστείλει στην τακτική Δικαιοσύνη την υπόθεση, αφού όπως έχει διαπιστωθεί η Βουλή δεν έχει τη δικαιοδοσία να υπεισέλθει σε έρευνα.
Τριβές για τον Ιλχάν Αχμέτ
Αναταράξεις στη Θράκη προκαλούν η παρουσία και η ομιλία του βουλευτή της ΔΗΣΥ Ιλχάν Αχμέτ, σε εκδήλωση στην Προύσα της Τουρκίας. Πρόκειται για μια θρησκευτική τελετή η οποία διοργανώνεται από πολίτες που κατάγονται από τη Θράκη, υπό την αιγίδα των τουρκικών Δήμων Προύσας και Οσμάν Γκαζί.
Το θέμα αρχικά έφερε στη δημοσιότητα ο Παναγιώτης Σγουρίδης που στεγάζεται πλέον στους ΑΝΕΛ, με τον Αχμέτ να απαντά πως επρόκειτο για «ιδιωτική επίσκεψη» και «τυπικό χαιρετισμό».
Το θέμα όμως δεν σταμάτησε εκεί, καθώς η ελληνική ομάδα του PES Activists του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με ανακοίνωσή της ζήτησε τη διαγραφή του Αχμέτ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναφέροντας πως «η μειονότητα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πηγή ψηφοφόρων» και καταγγέλλοντας πως στην εκδήλωση υπήρχαν «σύμβολα και σημαίες της “ανεξάρτητης Θράκης”». Τι πραγματικά έχει συμβεί; Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι η μάχη της «διαφορετικής οπτικής» στο εσωτερικό της Κεντροαριστεράς καλά κρατεί.