Ταχύτατη ανάρρωση στους ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα υπόσχεται ένα ιατρικό «όπλο» το οποίο εκτοξεύει βλαστικά κύτταρα στις πληγές τους, επιτρέποντας την γρήγορη ανάπτυξη νέου δέρματος.

Το «όπλο», που λέγεται SkinGun, έχει ήδη δοκιμαστεί σε μερικές δεκάδες ασθενείς, οι οποίοι είδαν τις πληγές τους να κλείνουν, συνήθως χωρίς ουλές, μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες θεραπείας, αντί για τους μήνες ή και χρόνια που φυσιολογικά θα χρειάζονταν.

Επιπλέον, η επούλωση έγινε χωρίς να χρειασθούν αλλεπάλληλα, οδυνηρά χειρουργεία.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, το οποίο φιλοξένησε μαρτυρίες ασθενών που είδαν το σώμα τους να ξαναγίνεται όπως πρώτα.

Όπως εξηγεί στο περιοδικό ο κ. ThomasBold, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας RenovaCare που παράγει το «όπλο», η νέα μέθοδος επιτρέπει δημιουργία μιας στοιβάδας νέου δέρματος μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες.

Η διαδικασία γίνεται με λήψη δείγματος υγιούς δέρματος (το μέγεθος του δείγματος εξαρτάται από την έκταση των εγκαυμάτων) από κάποιο σημείο του σώματος, απομόνωση των βλαστικών κυττάρων που περιέχει και στη συνέχεια «εκτόξευση» των κυττάρων στην πληγή.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 90 λεπτά και στη συνέχεια ο ασθενής περιμένει να αντιδράσει ο οργανισμός του.

Σε μία περίπτωση, ένας 43χρονος που υπέστη βαθιά εγκαύματα με μεγάλες φλύκταινες στην αριστερή πλευρά της ράχης και το σύστοιχο μπράτσο, από ατύχημα με ζεματιστό νερό, ψεκάστηκε με 17 εκατομμύρια βλαστικά κύτταρα και μέσα σε έξι μέρες ολόκληρη η πληγή του είχε καλυφθεί με νέο δέρμα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ