Ο Ρίτσαρντ Νίξον χρειάστηκε πέντε μήνες για να απολύσει τον άνθρωπο που διεξήγαγε έρευνα εις βάρος του. Ο Ντόναλντ Τραμπ χρειάστηκε λιγότερο από τέσσερις μήνες. Η απόφαση του Τραμπ να απομακρύνει ξαφνικά από τη θέση του τον επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος διεξήγε έρευνα για τη σχέση της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία, προκαλεί πολλές αντιδράσεις και πιθανώς ανοίγει την πόρτα για την παραπομπή του αμερικανού προέδρου. Και αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τον άνθρωπο που ίσως τον βοήθησε να γίνει πρόεδρος –μια και έγινε εκείνος που απειλεί περισσότερο το μέλλον της προεδρίας του.

Η απομάκρυνση του Κόμεϊ έγινε λίγο αφότου ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έστειλαν κλητεύσεις σε συνεργάτες του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, Μάικλ Φλιν, σχετικά με τη δράση ρώσων χάκερ στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, αλλά και για τις επαφές που είχε ο Φλιν με ρώσους αξιωματούχους. Επίσης, πριν από λίγες μέρες ο Κόμεϊ ζήτησε επισήμως να του δοθεί και περαιτέρω χρηματοδότηση για την έρευνα που κάνει το FBI σχετικά με την πιθανή συμπαιγνία της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία.

Γιατί απέπεμψε ο Τραμπ τον Κόμεϊ, μια κίνηση «πολύ σοβαρή σε μια επικίνδυνη στιγμή για τη χώρα», όπως αναφέρουν αναλυτές του Ινστιτούτου Brookings; Επισήμως ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ήταν πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο Τραμπ σχολίασε ότι ο Κόμεϊ έχασε την εμπιστοσύνη του λόγω του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε προεκλογικά το σκάνδαλο με τα e-mail της Δημοκρατικής υποψήφιας για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον. Ομως τότε, προεκλογικά δηλαδή, ο Τραμπ είχε συγχαρεί τον Κόμεϊ επειδή επανέφερε το θεμα των e-mail λίγο πριν από τις εκλογές –δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν πως η κίνηση αυτή του επικεφαλής του FBI ευνόησε τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο και κόστισε αρκετές ψήφους στην Κλίντον.

Ετσι, ξαφνικά, η σκιά του Ρίτσαρντ Νίξον πέφτει βαριά πάνω στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ. Διότι είναι η πρώτη φορά από την εποχή του Γουότεργκεϊτ που ο πρόεδρος εκδιώκει τον άνθρωπο που είναι επικεφαλής έρευνας εις βάρος του. Γι’ αυτό και η απόφαση του Τραμπ το βράδυ της Τρίτης συγκρίθηκε αμέσως με τη «Σφαγή του σαββατόβραδου», όπως έμεινε στην Ιστορία εκείνο το βράδυ του Οκτωβρίου του 1973, όταν ο πρόεδρος Νίξον διέταξε την αποπομπή του Αρτσιμπαλντ Κοξ, του ειδικού κατηγόρου που ερευνούσε τη ληστεία η οποία τελικά οδήγησε στην παραίτηση του Νίξον.

Εκπληξη. Η απόφαση του Τραμπ άφησε έκπληκτα μέλη και των δύο κομμάτων, που δικαίως θεωρούν πως αυτή η θρασύτατη κίνηση θα επιδεινώσει μια ήδη πολιτικά εκρηκτική έρευνα. Παρά τις μη συμβατικές κινήσεις του στη διάρκεια των τεσσάρων μηνών της προεδρίας του, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Τραμπ θα απολύσει τον διευθυντή του FBI εν μέσω μιας τόσο σοβαρής έρευνας που αφορά τον ίδιο. Φυσικά, η κίνηση επέτεινε τις υποψίες ότι ο νεοϋορκέζος μεγιστάνας κάτι έχει να κρύψει –έτσι προκάλεσε την οργή όχι μόνο των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι όλο και πιο δύσκολα τον υπερασπίζονται καθώς γνωρίζουν ότι δεν έχουν όλα τα στοιχεία στη διάθεσή τους. Μάλιστα ο Τραμπ φαίνεται να ρίχνει λάδι στη φωτιά με τα tweets του, όπως εκείνο που έγραψε τη Δευτέρα: «Η ιστορία για συμπαιγνία της Ρωσίας με συνεργάτες μου είναι απάτη. Πότε θα σταματήσει αυτή η κωμωδία για την οποία ξοδεύονται τα λεφτά των φορολογουμένων;».

Οι διάδοχοι. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εξετάζει ήδη τα ονόματα τεσσάρων στελεχών του FBI ως πιθανών διαδόχων του Κόμεϊ, όμως οποιαδήποτε επιλογή θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή, μια και ο εκλεκτός θα εγκατασταθεί στο τιμόνι του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών με πολλές αμφιβολίες και υποψίες. Η μάχη για την επικύρωσή του από το Κογκρέσο σίγουρα θα είναι σκληρή.

Ο εφιάλτης. Η σύγκριση με το Γουότεργκεϊτ ήταν αναπόφευκτη. Οταν ο Κοξ κάλεσε τον Νίξον να παραδώσει αντίγραφα από συνομιλίες του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος τον απέπεμψε. Οι παραλληλισμοί έπεσαν σαν βροχή. «Αυτό θυμίζει Νίξον» ανέφερε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Κέισι. «Το νομικό μας σύστημα δεν έχει απειληθεί τόσο σοβαρά από την εποχή τού Γουότεργκεϊτ. Από τότε έχει να υπονομευθεί τόσο η πίστη μας στην ανεξαρτησία του συστήματος». Οι Δημοκρατικοί ζητούν να τεθεί ειδικός εισαγγελέας που θα επιβλέπει την έρευνα του FBI.