Γρήγορα βήματα προς την ενίσχυση πρωτίστως των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου, με έμφαση στην ηλεκτρονική ταυτότητα και την ψηφιακή υπογραφή, θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να «ξεκολλήσει» από την 26η θέση της κατάταξης των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την Ψηφιακή Οικονομία.

Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την ενιαία ψηφιακή αγορά, Andrus Ansip, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στην Αθήνα, τονίζοντας ότι «οι περισσότερες και καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες κατά τις συναλλαγές με το δημόσιο, δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη και κάνουν τους πολίτες να είναι περισσότερο απαιτητικοί σε ψηφιακές υπηρεσίες, κάτι που παρασύρει και τον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Ansip συμμετέχει στο συνέδριο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και ολοκληρώνεται αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με θέμα: «Η Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας – Ο Δρόμος για την Ανάπτυξη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ansip, είπε πως «η Ελλάδα έχει να κάνει ακόμα πάρα πολλά βήματα στον τομέα της Ψηφιακής Οικονομίας», παρατήρησε ωστόσο, ότι «με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στους ψηφιακούς δείκτες κατά 8,6%, την πέμπτη καλύτερη μεταξύ των χωρών μελών». Όπως εξήγησε, ο λόγος που δεν έχει αλλάξει θέση στην γενική κατάταξη σε σχέση με πέρσι (26η θέση), σχετίζεται με το γεγονός ότι πρόοδο έχουν σημειώσει και οι υπόλοιπες χώρες, με την Ιταλία που βρίσκεται στην 25η θέση να έχει βελτιωθεί κατά 9,7%.

Ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. μίλησε και για τα βήματα που προσπαθεί να κάνει η Ευρώπη όσον αφορά την Ψηφιακή Οικονομία, τονίζοντας ότι το κόστος της μη μετάβασης στην Ψηφιακή Οικονομία θα είναι ετησίως 415 δισ. ευρώ.

Επίσης, ανέφερε ότι οι αναγκαίες επενδύσεις για όλες τις χώρες είναι 500 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό εκτιμάται ότι λείπουν περί τα 155 δισ. ευρώ, με τον κ. Ansip να υπογραμμίζει ότι «χρειάζεται αλλαγή των κανόνων προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον, για τις επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία».

Σε συνάντηση που είχε με τον κ. Ansip ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ, κ. Γιάννης Σύρρος, τόνισε ότι ο Σύνδεσμος «έχει αναδείξει την ψηφιακή τεχνολογία ως στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, καθώς μπορεί να αναμορφώσει την ελληνική οικονομία και να αντιμετωπίσει σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις, προωθώντας την καινοτομία, ενισχύοντας την ψηφιακή παιδεία και ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις – τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ήδη, ο ΣΕΠΕ που αποτελείται από 5.300 επιχειρήσεις και 260.000 εργαζόμενους, συμβάλλοντας στο ΑΕΠ της χώρας κατά 8%, εισηγείται την υιοθέτηση πέντε στρατηγικών αξόνων και συγκεκριμένα: την πλήρη αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στον ιδιωτικό τομέα, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής διοίκησης αξιοποιώντας τις Τεχνολογίες Πληροφορικής –Επικοινωνιών (ΤΠΕ), την υιοθέτηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας από τους πολίτες και την ανάπτυξη μιας ισχυρής βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας.

Από την πλευρά του ο ΣΕΒ, προκειμένου να πάψει η Ελλάδα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ψηφιακή οικονομία, προτείνει συγκεκριμένη στρατηγική με 60 δράσεις σε υποδομές και δεξιότητες σε 11 κλάδους της οικονομίας και στο κράτος, οι οποίες εφόσον υιοθετηθούν μπορούν να αυξήσουν, μέχρι το 2021, το ΑΕΠ κατά 4% (7,6 δισ. ευρώ περίπου) και να συμβάλουν στη δημιουργία τουλάχιστον 50.000 νέων θέσεων απασχόλησης.

Οι περισσότερες παρεμβάσεις είναι θεσμικού και οργανωτικού χαρακτήρα, ενώ οι πρόσθετες αναγκαίες επενδύσεις (εκτός των προγραμματισμένων από το ΕΣΠΑ, ύψους 1,091 δισ. ευρώ για τα δίκτυα νέας γενιάς και τα έργα πληροφορικής στο Δημόσιο και τις επενδύσεις που υλοποιούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι) είναι της τάξεως του 1,9 δισ. ευρώ στην τετραετία (από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) και δύναται να εξασφαλιστούν με μόχλευση των ήδη υπαρχόντων κεφαλαίων και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Οι τέσσερις άξονες της στρατηγικής που προτείνεται από το ΣΕΒ, είναι:

1) Υλοποίηση βασικών προαπαιτούμενων, όπως είναι το κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο στους τομείς των ανοιχτών δεδομένων, του ηλεκτρονικού απορρήτου και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

2) Ηλεκτρονική διακυβέρνηση με επανασχεδιασμό και απλούστευση των εσωτερικών διαδικασιών του δημόσιου τομέα.

3) Δημιουργία εθνικών κλαδικών δράσεων σε τομείς ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος με την εφαρμογή δεσμίδας ψηφιακών δράσεων από επιχειρήσεις και

4) Δημιουργία ελληνικού ψηφιακού κόμβου με διεθνή παρουσία.

Στα άμεσα προτεινόμενα από το ΣΕΒ βήματα, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η σύσταση εθνικού συμβουλίου ψηφιακής στρατηγικής, η επιτάχυνση της ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς, η προσαρμογή του κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου και η συνδιαμόρφωση με τους παραγωγικούς κλάδους των τομέων άμεσης ψηφιακής προτεραιότητας.