Η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία της οποίας η κεφαλαιοποίηση έφτασε τα 800 δισ. δολάρια και αν συνεχίσει να αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό, αναμένεται το τρέχον έτος να δει τη χρηματιστηριακή της αξία να πιάνει ακόμη και το 1 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά το ΑΕΠ των 45 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, εξαιρουμένων της Νέας Υόρκης, της Φλόριδας, του Τέξας, της Καλιφόρνιας και του Ιλινόι, όπως σημειώνει το Reuters.

Οι μετοχές της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας έχουν επιτύχει από τις αρχές του έτους άνοδο 33%, ενώ από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο η αύξηση έχει φτάσει το 50%. Πλέον η μετοχή ξεπέρασε τα 150 δολάρια.

Η κεφαλαιοποίηση της Apple αποτελεί το 4% της συνολικής του δείκτη S&P 500, ο οποίος διαμορφώνεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και έχει φτάσει τις 2.400 μονάδες. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του δείκτη S&P 500 διαμορφώνεται σε 21,7 δισ. δολάρια.

Η άνοδος τιμών των μετοχών της εταιρείας αποδίδεται στις αυξημένες πωλήσεις, που συνεπάγονται καλά αποτελέσματα. Επίσης η Apple έχει δεχτεί ώθηση και από επαναγορές μετοχών στις οποίες έχει προχωρήσει. Επιπλέον οι μετοχές της βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια πολλών θεσμικών επενδυτών. Ετσι, η εταιρεία Berkshire Hathaway του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ έχει μερίδιο σχεδόν 20 δισ. δολάρια στην Apple.

Η εταιρεία έσπασε το φράγμα των 700 δισ. δολαρίων στην κεφαλαιοποίησή της πριν από περίπου δύο χρόνια. Η κεφαλαιοποίηση ή χρηματιστηριακή αξία μιας εταιρείας προκύπτει από το γινόμενο της τρέχουσας τιμής της μετοχής επί τον συνολικό αριθμό των μετοχών της και για αυτό τον λόγο υπολογίζεται σε καθημερινή βάση. Είναι ενδεικτικό ότι η Apple βρίσκεται πρώτη σε μακρά λίστα εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου, οι οποίες έχουν ασύλληπτες κεφαλαιοποιήσεις. Δεύτερη στη λίστα είναι η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google και ακολουθούν η Microsoft, η Amazon και η Facebook καθώς οι μετοχές τους ακολουθούν συνεχή ανοδική πορεία.