Νέο καμπανάκι για τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας χτύπησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προειδοποίησε το Παρίσι ότι θα πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για να μειώσει δημόσια έξοδα και ελλείμματα.

Με βάση τις νέες προβλέψεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η Κομισιόν ανέφερε ότι φέτος το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας αναμένεται να φτάσει στο 3% από 2,9% που προέβλεπε η ΕΕ πριν από λίγους μήνες. Πρόκειται για το όριο του ελλείμματος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Για το 2018 η Κομισιόν προβλέπει ότι η Γαλλία θα σπάσει το όριο αυτό, με το έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 3,2% από 3,1% που προέβλεπε η ΕΕ με βάση τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η αναθεώρηση αυτή των προβλέψεων προς το χειρότερο οφείλεται στη μείωση των φορολογικών εσόδων και των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης. Επίσης αντικατοπτρίζει την αύξηση των δαπανών που έχει καταγραφεί λόγω του μισθολογικού κόστους στον δημόσιο τομέα, το εκπαιδευτικό σύστημα και την εσωτερική ασφάλεια.

Η επίσημη αυτή προειδοποίηση της Κομισιόν έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά το καμπανάκι που χτύπησε για τη χώρα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Την Τρίτη ο Μοσκοβισί είχε προειδοποιήσει τον νέο πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν να λάβει μέτρα ώστε να μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3%. Ο Μοσκοβισί μάλιστα θέλησε να χρυσώσει το χάπι λέγοντας ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός η Γαλλία δεν χρειάζεται να πάρει πολλά μέτρα λιτότητας. Ο Μακρόν έχει υποσχεθεί μεταξύ άλλων ότι θα περικόψει τις δημόσιες δαπάνες κατά 60 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και ότι θα μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα κατά 120.000.

Πριν από τον Μοσκοβισί, προειδοποίηση στη Γαλλία είχε στείλει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε πει ότι η Γαλλία ξοδεύει υπερβολικά πολλά χρήματα και με λάθος τρόπο.