Η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων μπορεί να προστατεύει από την ανάπτυξη διαβήτη, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σε μελέτη με σχεδόν 500.000 εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα φρούτα δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, πιθανώς διότι τα σάκχαρά τους μεταβολίζονται από τον οργανισμό με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι τα επεξεργασμένα σάκχαρα των γλυκισμάτων και των επεξεργασμένων τροφίμων.
Μπορεί επίσης να παίζει ρόλο το ότι τα φρέσκα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες που είναι σύνθετοι υδατάνθρακες και έτσι αυξάνουν αργά και σταθερά το σάκχαρο και όχι απότομα όπως τα γλυκά.
Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα που έχουν καταρρίψει ως αβάσιμους τους φόβους ότι είτε οδηγούν στον διαβήτη τα πολλά φρούτα είτε εμποδίζουν τον έλεγχο του σακχάρου και επομένως πρέπει να αποφεύγονται από τους διαβητικούς.
Οπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS Medicine», η παρακολούθηση των εθελοντών επί επτά χρόνια έδειξε πως όσοι έτρωγαν καθημερινά φρούτα είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στο μεσοδιάστημα διαβήτη σε σύγκριση με όσους τα κατανάλωναν από σπανίως έως ποτέ.
«Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η υψηλή κατανάλωση φρέσκων φρούτων είναι δυνητικά ωφέλιμη στην πρωτοπαθή πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη» γράφουν στο άρθρο τους οι ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Χουάιντονγκ Ντου από το Τμήμα Πληθυσμιακής Υγείας της Οξφόρδης.
Και προσθέτουν πως«το ίδιο ισχύει για τη δευτεροπαθή πρόληψη, καθώς υπάρχει εκτεταμένη παραπληροφόρηση για τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων στους ήδη πάσχοντες από διαβήτη.
«Τα φρέσκα φρούτα παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία και είναι μύθος ότι ανεβάζουν το σάκχαρο και γι’ αυτό δεν πρέπει να καταναλώνονται από τα άτομα με διαβήτη» δήλωσε η δρ Εμιλι Μπερνς από τον ιατρικό οργανισμό Diabetes UK.