Κάτι για τον καθένα… Είναι η οπτική μέσα από την οποία το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώνει από 18 έως 25 Ιουνίου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Summer Nostos Festival, προσκαλώντας τους επισκέπτες του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος να παρακολουθήσουν με ελεύθερη είσοδο τις προτάσεις 400 ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και συντελεστών, με άξονα τη μουσική, τον χορό, τον αθλητισμό, τις συζητήσεις, τα εικαστικά. Αλλά και τις πιο χαλαρές βιωματικές εμπειρίες στο πάρκο με μάγους, αγώνες σκάκι, κωπηλασίας, κηπουρικής, δημιουργικών παιχνιδιών.

«Η Νύχτα Χορεύει» είναι ο τίτλος της παράστασης μουσικής και ποίησης που φέρνει στο ΚΠΙΣΝ στις 25 Ιουνίου την αγγλίδα ηθοποιό Σάρλοτ Ράμπλινγκ. Η οποία θα απαγγείλει ποιήματα της Σίλβια Πλαθ και με συνοδεία τις σουίτες αρ. 2 και 3 για σόλο τσέλο του Μπένγιαμιν Μπρίτεν από τη γαλλοαμερικανίδα τσελίστρια Σόνια Βίντερ Αθερτον.

Οι συναυλίες κλασικής, σύγχρονης, έθνικ παραγωγής θα φέρουν επίσης μεγάλα ονόματα στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους του πολιτιστικού κέντρου. Ανάμεσά τους οι Λεωνίδας Καβάκος,The Cinematic Orchestra, Μελανί ντε Μπιάζιο, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Πορτοκάλογλου,Μόνικα, Σολ Ουίλιαμς, Μέλισσες, Bang on a Can All-Stars, Ελινορ Φριντμπέργκερ, Ντι Τζεϊ Αλεξ Κρουζ, Σουσάν Ντέιχιμ.

Στις εικαστικές τέχνες, το πρόγραμμα Only Connect! αναφέρεται στην έννοια της «σύνδεσης» όπου η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων βρίσκεται υπό έντονη αμφισβήτηση. Ο επιμελητής Ρόμπερτ Στορ προτείνει έναν κύκλο θεματικών βίντεο και περφόρμανς των Κιμ Τζόουνς, Τάνια Μπρουγκέρα, Μισκουόρο Χουτατζάτ, Πάρι Λεγάκη.

Οι φίλοι των σύγχρονων θεατρικών προσεγγίσεων θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομάδα Τheatreof War με το έργο«AntigoneinFerguson». Βασίζεται στα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας και τις ενδείξεις φυλετικού ρατσισμού που εκδηλώθηκαν στις ΗΠΑ, τα οποία επεξεργάστηκε δραματουργικά ο σκηνοθέτης Μπράιαν Ντόρις.

Στην ενότητα του χορού, η αμερικανίδα χορογράφος Ελίζαμπεθ Στρεμπ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την ομάδα Streb Extreme Action για να δώσει πέντε παραστάσεις στον Λαβύρινθο του ΚΠΙΣΝ δείχνοντας την αναμέτρηση των χορευτών της με τον νόμο της βαρύτητας. Σε μια διαφορετική προσέγγιση κινείται η συνεργασία των χορογράφων Αποστολίας Παπαδαμάκη και Χάιντι Λάτσκι για το έργο τους «OnDisplay–Athens», το οποίο αποτελεί ένα είδος σχολιασμού στο ανθρώπινο σώμα ως θέαμα, με ένα σύνολο δέκα ελλήνων και αμερικανών χορευτών, με ή χωρίς κινητική αναπηρία.

Στις εκδηλώσεις του Summer Nostos συμμετέχουν επίσης η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Η ΕΛΣ θα παρουσιάσει το έργο του Γιώργου Κουμεντάκη «Εσσεται ήμαρ» σε σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου. Επίσης ο Αντώνης Φωνιαδάκης χορογραφεί μια διττή παράσταση και μοιράζει τη βραδιά στους χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ και χορευτές του σύγχρονου χορού με τη μουσική του Φίλιπ Γκλας. Αντίστοιχα, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας συμμετέχει με τη διαδραστική έκθεση «Σημεία ανάγνωσης», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της «Καλοκαιρινής Εκστρατείας» της, και μια σειρά ομιλιών ποικίλης θεματολογίας που θα φιλοξενηθούν στον Πύργο των Βιβλίων.